Sałatka w hiszpańskim stylu z chorizo i pomarańczą
Kolejna moja wariacja, inspirowana hiszpańskimi smakami to sałatka w hiszpańskim stylu z chorizo i soczystą pomarańczą! To obok przepisu na hiszpańską tortillę ziemniaczaną z chorizo kolejny mój przepis na iberyjskiego ducha w waszej kuchni! Charakterystyczne i bardzo popularne hiszpańskie przysmaki, podane razem z sałatą i pysznym cytrusowym dressingiem, przyznacie że brzmi smacznie:) A dodatkowo, jak to z sałatkami, przygotujecie ją w kilkanaście minut!
oznaczenia
SKŁADNIKI
- sałatka:
- połowa dojrzałej pomarańczy,
- 70 g kiełbasy chorizo,
- 50 g zielonych oliwek,
- 150 g ulubionego mixu sałat, polecam wybrać te z rukolą,
- 1 cebula dymka,
- 100 g hiszpańskiego sera np. Queso Manchego ChNP, Queso Iberico czy Queso de cabra, które powinniście bez problemu kupić w polskich sklepach,
- dressing:
- sok z połowy małej pomarańczy,
- pół łyżeczki kolendry w ziarnach.
- 1/3 łyżeczki suszonego tymianku,
- 1 łyżka octu jabłkowego,
- 2 łyżki oliwy z oliwek
(ilość produktów dla przygotowania 2 porcji)
WYKONANIE
- W pierwszej kolejności przygotujcie dressing. W moździerzu rozdrobnijcie kolendrę i tymianek, przesypcie go do miseczki a następnie dodajcie do nich sok z pomarańczy, ocet jabłkowy i oliwę z oliwek. Całość dobrze wymieszajcie.
- Do przygotowanych misek (lub talerzy) włóżcie sałatę, dzieląc ją na dwie porcje.
- Chorizo pokrójcie w plasterki, możliwie cienkie i dodajcie do sałaty.
- Następnie pokrójcie ser w grubą kostkę i wrzućcie go do misek.
- Oliwki odcedźcie na kuchennym sitku a później pokrójcie ja na pół i dodajcie do pozostałych składników.
- W dalszej kolejności obierzcie pomarańczę i następnie pokrójcie ją w duże kawałki i ułóżcie na wierzchu sałatki.
- Teraz dodajcie przygotowany wcześniej dressing, polewając nim równomiernie całą sałatkę.
- Na koniec posypcie sałatkę posiekaną dymką i gotowe. Sałatka w hiszpańskim stylu z chorizo i pomarańcza może ruszać na stół!
Sałatka w hiszpańskim stylu z chorizo i pomarańczą
MIEJ POD RĘKĄ
- dwie duże miski lub duże talerze,
- moździerz,
- mała miseczka,
- małe sitko kuchenne,
- wyciskarka do cytrusów,
CENNE RADY
Używajcie do sałatki dojrzałych i soczystych pomarańczy. Poznacie je po tym, że są ciężkie a ich skórka jest intensywnie pomarańczowa.
SPOSÓB PODANIA
Sałatka w hiszpańskim stylu z chorizo i pomarańczą to praktycznie samodzielne danie, które możesz zjeść bez dodatków ale równie dobrze podać razem z np. pieczywem czosnkowym lub kawałkiem tosta z domowego chleba np. chleba owsianego na zakwasie lub pszennego chleba z żurawiną. Zawsze możecie podać również świeżo wyciskany sok z wyciskarki wolnoobrotowej z owoców, z których słynie Półwysep Iberyjski.
polecane PRZEPISY