Sałatka w hiszpańskim stylu z chorizo

Sałatka w hiszpańskim stylu z chorizo i pomarańczą

Kolejna moja wariacja, inspirowana hiszpańskimi smakami to sałatka w hiszpańskim stylu z chorizo i soczystą pomarańczą! To obok przepisu na hiszpańską tortillę ziemniaczaną z chorizo kolejny mój przepis na iberyjskiego ducha w waszej kuchni! Charakterystyczne i bardzo popularne hiszpańskie przysmaki, podane razem z sałatą i pysznym cytrusowym dressingiem, przyznacie że brzmi smacznie:) A dodatkowo, jak to z sałatkami, przygotujecie ją w kilkanaście minut!

oznaczenia

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność
autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • sałatka:
    • połowa dojrzałej pomarańczy,
    • 70 g kiełbasy chorizo,
    • 50 g zielonych oliwek,
    • 150 g ulubionego mixu sałat, polecam wybrać te z rukolą,
    • 1 cebula dymka,
    • 100 g hiszpańskiego sera np. Queso Manchego ChNP, Queso Iberico czy Queso de cabra, które powinniście bez problemu kupić w polskich sklepach,
  • dressing:
    • sok z połowy małej pomarańczy,
    • pół łyżeczki kolendry w ziarnach.
    • 1/3 łyżeczki suszonego tymianku,
    • 1 łyżka octu jabłkowego,
    • 2 łyżki oliwy z oliwek

(ilość produktów dla przygotowania 2 porcji)

WYKONANIE


  1. W pierwszej kolejności przygotujcie dressing. W moździerzu rozdrobnijcie kolendrę i tymianek, przesypcie go do miseczki a następnie dodajcie do nich sok z pomarańczy, ocet jabłkowy i oliwę z oliwek. Całość dobrze wymieszajcie.
  2. Do przygotowanych misek (lub talerzy) włóżcie sałatę, dzieląc ją na dwie porcje.
  3. Chorizo pokrójcie w plasterki, możliwie cienkie i dodajcie do sałaty.
  4. Następnie pokrójcie ser w grubą kostkę i wrzućcie go do misek.
  5. Oliwki odcedźcie na kuchennym sitku a później pokrójcie ja na pół i dodajcie do pozostałych składników.
  6. W dalszej kolejności obierzcie pomarańczę i następnie pokrójcie ją w duże kawałki i ułóżcie na wierzchu sałatki.
  7. Teraz dodajcie przygotowany wcześniej dressing, polewając nim równomiernie całą sałatkę.
  8. Na koniec posypcie sałatkę posiekaną dymką i gotowe. Sałatka w hiszpańskim stylu z chorizo i pomarańcza może ruszać na stół!

Sałatka w hiszpańskim stylu z chorizo i pomarańczą

Sałatka w hiszpańskim stylu z chorizo
Sałatka w hiszpańskim stylu z chorizo
Sałatka w hiszpańskim stylu z chorizo
Sałatka w hiszpańskim stylu z chorizo
Sałatka w hiszpańskim stylu z chorizo

MIEJ POD RĘKĄ


  • dwie duże miski lub duże talerze,
  • moździerz,
  • mała miseczka,
  • małe sitko kuchenne,
  • wyciskarka do cytrusów,

CENNE RADY


Używajcie do sałatki dojrzałych i soczystych pomarańczy. Poznacie je po tym, że są ciężkie a ich skórka jest intensywnie pomarańczowa.

SPOSÓB PODANIA


Sałatka w hiszpańskim stylu z chorizo i pomarańczą to praktycznie samodzielne danie, które możesz zjeść bez dodatków ale równie dobrze podać razem z np. pieczywem czosnkowym lub kawałkiem tosta z domowego chleba np. chleba owsianego na zakwasie lub pszennego chleba z żurawiną. Zawsze możecie podać również świeżo wyciskany sok z wyciskarki wolnoobrotowej z owoców, z których słynie Półwysep Iberyjski.

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl