chleb żydowski z rodzynkami

Słodki chleb żydowski z rodzynkami

Chleb żydowski z rodzynkami i miodem to tak naprawdę mieszany chleb pszenno-żytni na zakwasie ze słodkimi dodatkami. A skoro rodzynki i miód to do głowy przyszło mi skojarzenie z kuchnią żydowską i stąd nazwa:) Ale spokojnie, nazwa nie wpływa ani trochę na jego smak, który jest wyraźnie słodki, delikatny za sprawą mąki pszennej i z delikatnym aromatem rodzynek. Zresztą wypróbujcie sami!

autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • 100 g zakwasu pszennego, żytniego lub mieszanego (jeżeli nie macie, przygotujecie go od podstaw z moim poradnikiem: Jak zrobić zakwas na chleb domowy? Przepis krok po kroku!),
  • 370 ml wody,
  • 130 g mąki pszennej typ 1850 lub mąki żytniej typ 2000 (ok. 1 szklanki),
  • 330 g mąki pszennej typ 680 (ok. 2,5 szklanek),
  • 50 g rodzynek,
  • 1,5 łyżki miodu,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka cukru

(ilość produktów dla przygotowania 1 bochenka chleba o wadze około 850 g)

WYKONANIE


  1. Przygotowanie chleba należy rozpocząć od przygotowania zaczynu. W tym celu do przygotowanego naczynia, np. miski włóżcie przygotowany zakwas oraz wsypcie 130 g mąki pszennej typ 1850 oraz wlejcie 1 szklankę wody (200 ml). Całość zamieszajcie, przykryjcie ściereczką i odstawcie na minimum 10-12 godzin w ciepłe miejsce (np. okolice grzejnika czy kuchenny blat).
  2. Po upływie kilkunastu godzin zaczyn powinien wyraźnie powiększyć swoją objętość a na jego powierzchni powinno być widać wyraźne małe bąbelki.
  3. Do zaczynu następnie należy dodać pozostałą mąkę oraz 170 ml wody. Całość ciasta zamieszajcie krótko, tak by nie była widoczna już sucha mąka.
  4. Teraz bardzo ważny krok: odłóżcie do osobnego słoika (lub innego pojemnika) około 3 łyżki ciasta, który będzie zakwasem do kolejnego wypieku.
  5. Dopiero po odłożeniu zakwasu na kolejny chleb, do ciasta możemy dodać pozostałe składniki: rodzynki, miód, sól i cukier. Po tym jeszcze raz zamieszajcie ciasto a następnie przełóżcie je do wyłożonej papierem do pieczenia foremki.
  6. Foremkę z chlebem przykryjcie bawełnianą ściereczką i odstawcie w ciepły zakątek kuchni, by chleb nieco urósł.
  7. Z reguły już po około 60-90 minutach można wstawiać chleb do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni (tryb grzanie góra-dół).
  8. W temperaturze 220 stopni chleb pieczcie przez pierwsze 20 minut, po tym czasie zmniejszcie ją do 200 stopni i po kolejnych 20 minutach ponownie zmniejszcie temperaturę do 180 stopni. W niej pieczcie chleb przez 25 minut.
  9. Jeżeli zależy Wam na chrupiącej i lśniącej skórce po pierwszych 20 minutach spryskajcie wierzch chleba wodą (np. używając spryskiwacza). Dla lepszego efektu możecie to powtórzyć po kolejnych 20 minutach.
  10. Po wyciągnięciu chleba z piekarnika odstawcie go na 10 minut do przestygnięcia a po tym czasie wyjmijcie ostrożnie (nadal będzie gorący) z formy i odwińcie z papieru do pieczenia. Pozostawcie do całkowitego wystygnięcia.
  11. Gdy chleb będzie zimny lub letni, możecie go już spróbować lub zawinąć go w bawełnianą ściereczkę i zostawić na później.
  12. Chleb żydowski z rodzynkami i miodem gotowy!

Słodki chleb żydowski z rodzynkami

chleb żydowski z rodzynkami
chleb żydowski z rodzynkami
chleb żydowski z rodzynkami
chleb żydowski z rodzynkami
chleb żydowski z rodzynkami
chleb żydowski z rodzynkami
chleb żydowski z rodzynkami

MIEJ POD RĘKĄ


  • miska lub inne naczynie o minimalnej pojemności około 1,5 – 2 litrów,
  • słoiczek lub inne naczynie do odłożenia zakwasu na przyszłość,
  • foremka (np. keksówka lub mała tortownica),
  • papier do pieczenia,

CENNE RADY


Chleb w której więcej jest mąki pszennej wymaga dłuższego czasu na wyrośnięcie, dlatego jeżeli widzicie, że chleb w foremce jeszcze wyraźnie nie urósł dajcie mu 1 godzinę więcej na rośnięcie i wstawcie do do ciepłego miejsca, np. nagrzanego do 40 stopni piekarnika.

SPOSÓB PODANIA


Słodki chleb żydowski z rodzynkami i miodem najlepiej będzie smakował z domowym dżemem np. dżemem truskawkowym lub domowymi powidłami śliwkowymi. Bardziej wytrawne dodatki również świetnie będą się komponowały, dlatego warto wypróbować również np. domową szynkę drobiowią z szynkowaru, pasztet z jabłkiem i żurawiną albo regionalny, wielkopolski ser smażony. Więcej dodatków na chleb znajdziecie w przepiśniku, oznaczone tagiem #dodatki na chleb. Jeżeli jednak szukacie czegoś bardziej efektownego, polecam przygotować Wam pastę kanapkową! Pomysły na pasty kanapkowe znajdziecie we wpisie: Domowe przepisy na pasty kanapkowe

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl