Słynne klopsiki z Ikei! Oryginalny przepis!
Kto choć raz był w sklepach IKEA, musiał widzieć banery lub nawet skusić się skosztować ich kulinarnego specjału. O czym mowa? Klopsiki z Ikei i więcej nie trzeba dodawać:) Skąd jednak mam oryginalny przepis? Zawdzięczamy go (przez wielu) znienawidzonej pandemii koronowirusa, w czasie której na skutek zamknięcia lokali gastronomicznych, IKEA zdecydowała się upublicznić przepis na swoje klopsiki, by nieco zrekompensować ten trudny czas fanom szwedzkiej kuchni w tym sklepie.
Okazało się, że przepis na klopsiki z Ikei jest na tyle prosty, że każdy może przygotować ten specjał w swojej domowej kuchni. Również składniki, które są potrzebne do ich przygotowania dostaniecie w najbliższym markecie czy sklepie. Dlaczego w takim razie zamiast standardowego, niedzielnego rosołu i kotleta, nie przygotować właśnie klopsików, które trzeba uczciwie przyznać są naprawdę bardzo smaczne i przypominają nasze tradycyjne mielone! A do tego mamy tradycyjny szwedzki sos śmietanowy – poezja!
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 750 g mielonego mięsa wieprzowego i wołowego (w oryginale to 500 g mielonej wołowiny i 250 g mielonej wieprzowiny),
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 100 g bułki tartej,
- 1 jajko,
- 5o ml mleka (wg oryginalnego przepisu 5 łyżek stołowych),
- sól, pieprz
- olej do smażenia,
- sos śmietanowy:
- 40 g masła,
- 40 g mąki pszennej,
- 300 ml bulionu mięsnego (w originale 150 ml bulionu warzywnego + 150 ml bulionu wołowego),
- 150 ml śmietany 30%,
- 2 łyżeczki sosu sojowego,
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
(ilość produktów dla przygotowania 8-9 porcji (ok. 80 klopsików))
WYKONANIE
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Podobnie obierz czosnek i również pokrój go w drobną kosteczkę.
- Do miski włóż mięso mielone, dodaj pokrojoną cebulę i czosnek oraz bułkę tartą i jajko. Wszystko ze sobą wymieszaj dłońmi.
- Dodaj do mięsa mleko oraz sól i pieprz i ponownie wszystko dokładnie wymieszaj, by dokładnie połączyć ze sobą wszystkie składniki.
- Z gotowe masy mięsnej formuj zwilżonymi dłońmi niewielkie klopsiki, które następnie odkładaj na talerz.
- Przygotowane klopsiki przykryj folią spożywczą i włóż na 2 godziny do lodówki.
- W czasie gdy klopsiki się chłodzą w lodówce, przygotujcie sos.
- Na patelnię dodaj masło, postaw ją na ogniu i rozpuść. Następnie dodaj mąkę i smaż całość przez 2 minuty, często mieszając.
- Po upływie 2 minut, wlewaj powoli (porcjami) bulion i stale podgrzewając staraj się go połączyć z zasmażką na jednolitą masę.
- Po dodaniu całego bulionu i wymieszaniu sosu, dodaj na patelnię śmietankę, sos sojowy i na końcu musztardę. Dokładnie wymieszaj całość a gdy sos zgęstnieje, zestaw patelnię z ognia.
- Po dwóch godzinach chłodzenia się klopsików w lodówce, przygotuj dużą patelnię z rozgrzanym olejem, na którym następnie obsmaż klopsiki na rumiano z każdej strony.
- Usmażone klopsiki przekładaj do naczynia żaroodpornego, które gdy będą w nim wszystkie klopsy wstaw do nagrzanego do temperatury 160 stopni (tryb termoobieg) piekarnika i piecz przez 30 minut.
- Po tym czasie klopsiki z Ikei wraz z tradycyjnym, szwedzkim sosem śmietanowym są gotowe!
Słynne klopsiki z Ikei! Oryginalny przepis!
MIEJ POD RĘKĄ
- dużą patelnię,
- małą patelnię,
- dużą miskę,
- naczynie żaroodporne,
- filię spożywczą,
- płaskie talerze kuchenne,
CENNE RADY
Chłodzenie przez 2 godziny, przygotowanych mięsnych kulek, pozwoli im zachować kształt podczas smażenia.
SPOSÓB PODANIA
Klopsiki z Ikei podawane są z restauracji IKEA w zestawie z puree ziemniacznaym, gotowanym groszkiem i borówkami! Jednak to tylko jedna z propozycji, którą możesz dowolnie modyfikować w zależności od własnego gustu:) Po inspiracje na dodatki do obiadu zapraszam do wpisu: Pomysły na dodatki do obiadu!.
polecane PRZEPISY