klopsiki z ikei

Słynne klopsiki z Ikei! Oryginalny przepis!

Kto choć raz był w sklepach IKEA, musiał widzieć banery lub nawet skusić się skosztować ich kulinarnego specjału. O czym mowa? Klopsiki z Ikei i więcej nie trzeba dodawać:) Skąd jednak mam oryginalny przepis? Zawdzięczamy go (przez wielu) znienawidzonej pandemii koronowirusa, w czasie której na skutek zamknięcia lokali gastronomicznych, IKEA zdecydowała się upublicznić przepis na swoje klopsiki, by nieco zrekompensować ten trudny czas fanom szwedzkiej kuchni w tym sklepie.

Okazało się, że przepis na klopsiki z Ikei jest na tyle prosty, że każdy może przygotować ten specjał w swojej domowej kuchni. Również składniki, które są potrzebne do ich przygotowania dostaniecie w najbliższym markecie czy sklepie. Dlaczego w takim razie zamiast standardowego, niedzielnego rosołu i kotleta, nie przygotować właśnie klopsików, które trzeba uczciwie przyznać są naprawdę bardzo smaczne i przypominają nasze tradycyjne mielone! A do tego mamy tradycyjny szwedzki sos śmietanowy – poezja!

oznaczenia

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność
autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • 750 g mielonego mięsa wieprzowego i wołowego (w oryginale to 500 g mielonej wołowiny i 250 g mielonej wieprzowiny),
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 100 g bułki tartej,
  • 1 jajko,
  • 5o ml mleka (wg oryginalnego przepisu 5 łyżek stołowych),
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia,
  • sos  śmietanowy:
    • 40 g masła,
    • 40 g mąki pszennej,
    • 300 ml bulionu mięsnego (w originale 150 ml bulionu warzywnego + 150 ml bulionu wołowego),
    • 150 ml śmietany 30%,
    • 2 łyżeczki sosu sojowego,
    • 1 łyżeczka musztardy Dijon

(ilość produktów dla przygotowania 8-9 porcji (ok. 80 klopsików))

WYKONANIE


  1. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Podobnie obierz czosnek i również pokrój go w drobną kosteczkę.
  2. Do miski włóż mięso mielone, dodaj pokrojoną cebulę i czosnek oraz bułkę tartą i jajko. Wszystko ze sobą wymieszaj dłońmi.
  3. Dodaj do mięsa mleko oraz sól i pieprz i ponownie wszystko dokładnie wymieszaj, by dokładnie połączyć ze sobą wszystkie składniki.
  4. Z gotowe masy mięsnej formuj zwilżonymi dłońmi niewielkie klopsiki, które następnie odkładaj na talerz.
  5. Przygotowane klopsiki przykryj folią spożywczą i włóż na 2 godziny do lodówki.
  6. W czasie gdy klopsiki się chłodzą w lodówce, przygotujcie sos.
  7. Na patelnię dodaj masło, postaw ją na ogniu i rozpuść. Następnie dodaj mąkę i smaż całość przez 2 minuty, często mieszając.
  8. Po upływie 2 minut, wlewaj powoli (porcjami) bulion i stale podgrzewając staraj się go połączyć z zasmażką na jednolitą masę.
  9. Po dodaniu całego bulionu i wymieszaniu sosu, dodaj na patelnię śmietankę, sos sojowy i na końcu musztardę. Dokładnie wymieszaj całość a gdy sos zgęstnieje, zestaw patelnię z ognia.
  10. Po dwóch godzinach chłodzenia się klopsików w lodówce, przygotuj dużą patelnię z rozgrzanym olejem, na którym następnie obsmaż klopsiki na rumiano z każdej strony.
  11. Usmażone klopsiki przekładaj do naczynia żaroodpornego, które gdy będą w nim wszystkie klopsy wstaw do nagrzanego do temperatury 160 stopni (tryb termoobieg) piekarnika i piecz przez 30 minut.
  12. Po tym czasie klopsiki z Ikei wraz z tradycyjnym, szwedzkim sosem śmietanowym są gotowe!

Słynne klopsiki z Ikei! Oryginalny przepis!

klopsiki z ikei
klopsiki z ikei
klopsiki z ikei
klopsiki z ikei
klopsiki z ikei
klopsiki z ikei

MIEJ POD RĘKĄ


  • dużą patelnię,
  • małą patelnię,
  • dużą miskę,
  • naczynie żaroodporne,
  • filię spożywczą,
  • płaskie talerze kuchenne,

CENNE RADY


Chłodzenie przez 2 godziny, przygotowanych mięsnych kulek, pozwoli im zachować kształt podczas smażenia.

SPOSÓB PODANIA


Klopsiki z Ikei podawane są z restauracji IKEA w zestawie z puree ziemniacznaym, gotowanym groszkiem i borówkami! Jednak to tylko jedna z propozycji, którą możesz dowolnie modyfikować w zależności od własnego gustu:) Po inspiracje na dodatki do obiadu zapraszam do wpisu: Pomysły na dodatki do obiadu!.

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl