smazona wątróbka z papryką i cebulą

Smażona wątróbka z papryką i cebulą

Lubię wątróbkę i chętnie robię ją na obiad. Po za smakiem, lubię to, że jest prosta i szybka w przygotowaniu oraz akurat w mojej rodzinie zawsze mile widziana na stole. Zazwyczaj przygotowuję ją z cebulą i jabłkiem (sprawdź przepis: Smażona wątróbka z cebulą i jabłkiem) ale by nie było nudo mam jeszcze w zanadrzu jeszcze ten przepis! Smażona wątróbka z papryką i cebulą pozornie brzmi podobnie, jednak smakuje trochę inaczej. Po pierwsze dodatek papryki, po drugie smażenie saute sprawia, że smakowo to bardzo ciekawa propozycja obiadowa z wątróbką w roli głównej. Wypróbuj a nie pożałujesz!

oznaczenia

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność
autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • 800 g wątróbki drobiowej,
  • 3 cebule,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 cebula dymka,
  • 3 łyżki oleju do smażenia (np. rzepakowego),
  • 30 g masła,
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku,
  • 3/4 łyżeczki słodkiej papryki,
  • pieprz, sól

(ilość produktów dla przygotowania 6-8 porcji)

WYKONANIE


  1. Przygotowanie rozpocznij od pokrojenia cebuli w półplasterki, które następnie wrzuć na rozgrzaną patelnię z olejem i posól szczyptą soli.
  2. Pokrój paprykę w szerokie paski.
  3. Cebulę smaż na średnim ogniu przez 2-3 minuty, gdy zmięknie dodaj pokrojoną paprykę i smaż dalej przez kolejne 6-7 minut.
  4. Wątróbkę opłucz i osusz na ręczniku papierowym a następnie pozbaw niedoskonałości. Przygotowaną surową wątróbkę układaj na desce i na końcu dopraw je majerankiem, papryką w proszku i pieprzem.
  5. Gdy cebula i papryka się usmażą, na patelnie dodaj masło. Po roztopieniu masła wrzucaj na patelnie wątróbkę.
  6. Wątróbkę smaż na średnim ogniu, przez około 4 minuty, po czym odwróć ją na drugą stronę.
  7. Odwróconą wątróbkę dopraw solą a następnie przykryj patelnię pokrywą i duś całość przez kolejne 5 minut.
  8. Po tym czasie ponownie odwróć wątróbkę, posól z drugiej strony i dodaj na patelnię pokrojony szczypiorek z cebuli dymki.
  9. Wymieszaj mięso z cebulą i papryką, częściowo przykryj patelnię i smaż dalej na małym ogniu przez 3 minuty.
  10. Ty wszystko, smażona wątróbka z papryką i cebulą gotowa do podania!

Smażona wątróbka z papryką i cebulą

smazona wątróbka z papryką i cebulą
smazona wątróbka z papryką i cebulą
smazona wątróbka z papryką i cebulą
smazona wątróbka z papryką i cebulą

MIEJ POD RĘKĄ


  • dużą patelnię z pokrywką,
  • ręczniki papierowe

CENNE RADY


Podczas smażenia wątróbki możesz dodać na patelnię odrobinę wody, dzięki temu mięso nie będzie przywierać do dna oraz wątróbki na zrobią się suche.

SPOSÓB PODANIA


Smażona wątróbka z papryką i cebulą doskonale smakuje razem z puree ziemniaczanym lub gotowanymi ziemniakami. Jeżeli nie przepadasz za ziemniakami, spróbuj pieczywa czosnkowego lub bagietek czosnkowych! Dodatkowo do takiego zestawu warto podać warzywny dodatek, np. surówkę z kapusty po chińsku czy pikle z curry. Po więcej pomysłów na dodatki do obiadu zapraszam do wpisu: Pomysły na dodatki do obiadu!

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl