Smażone pieczarki na słodko
Jeden z moich ulubionych dodatków do obiadu – smażone pieczarki, w tej wersji na słodko. Szybkie i proste do przygotowania a do tego smakuje prawie każdemu. Pamiętam, jak za dziecka zawsze pobierało się je gorące z patelni, stąd chyba ten sentyment.
Po więcej pomysłów na dodatki do obiadu zapraszam do wpisu: Pomysły na dodatki do obiadu!
oznaczenia
tagi
SKŁADNIKI
- pół kilograma pieczarek,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- szczypta kwasku cytrynowego (ewentualnie kilka kropel soku z cytryny),
- duża szczypta soli,
- spora szczypta świeżo mielonego pieprzu,
- pół łyżeczki słodkiej, czerwonej papryki w proszku,
- łyżeczka miodu
(ilość produktów dla przygotowania 8 porcji)
WYKONANIE
- Pieczarki umyj i odłóż na sito, by ociekły z wody; odczekaj chwilę.
- Suche pieczarki pokrój na ćwiartki. Pieczarki podczas smażenia puszczą sporo wody, dlatego ja kroję je w grubsze kawałki.
- Na patelnię wlej olej i rozgrzej go. Przygotuj sobie już po ręką kwasek cytrynowy (dodaję by pieczarki nie utraciły koloru), sól i pieprz.
- Na rozgrzany olej wrzucaj pieczarki, następnie od razu posyp je kwaskiem, solą i pieprzem oraz dokładnie wymieszaj. Smaż całość na dosyć dużym ogniu.
- Pieczarki po około 2 minutach powinny puścić wodę, jednak smaż je dalej na dużym ogniu by woda mogła jak najszybciej odparować. Mieszaj od czasu do czasu.
- Gdy prawie cała woda odparuje, jeszcze chwilę smaż pieczarki na mocnym ogniu. Gdy będą się już zarumieniać, zmniejsz ogień.
- Dodaj do pieczarek paprykę w proszku oraz miód. Zamieszaj smażone pieczarki dokładnie, tak by wszystkie się równomiernie obtoczyły w przyprawach.
- Jak wszystko już dokładnie wymieszasz, co powinno nie powinno trwać długo, zestaw całość z ognia by słodka papryka nie zrobiła się gorzka.
- To wszystko, smażone pieczarki na słodko gotowe do podania.
Smażone pieczarki na słodko
MIEJ POD RĘKĄ
- sito,
- dużą patelnie
CENNE RADY
Smażone pieczarki na słodko smakują również wyśmienicie na zimno, dlatego możesz je zaserwować jako przekąska np. podczas przyjęcia.
Gotowe pieczarki możesz przechowywać w lodówce do 3 dni.
SPOSÓB PODANIA
Smażone pieczarki w wersji na słodko to doskonały dodatek do każdego obiady, np. kotletów mielonych z pieczarkami i papryką, tradycyjnych kotletów z piersi indyka czy pieczonego filetu z indyka a nawet klopsików z IKEI oraz karkówki w sosie słodko kwaśnym!
polecane PRZEPISY