Sos śmietanowo-majonezowy

Sos śmietanowo-majonezowy

Sos śmietanowo-majonezowy to prosty w przygotowaniu i nieskomplikowany, jeżeli chodzi o składniki sos do przekąsek, sałatek czy jako dodatek do mięs lub wędlin. Przypadnie do gustu szczególnie fanom delikatnych i śmietanowych smaków. Choć trzeba uczciwie powiedzieć, że na pewno dbający o linię i wagę, nie będą mogli pozwolić sobie na jego skosztowanie zbyt często. Świetnie się sprawdzi jako dodatek do tradycyjnych frytek z ziemniaków, troszkę zdrowszych i nowocześniejszych frytek z batatów i marchewki, sałatek (np. sałatki z serem pleśniowym), domowego kebaba, czipsów, chrupek czy wędlin. Można go podać również jako dodatek do obiadu ponieważ dobrze smakuje z kotletami (np. z piersi kurczaka czy indyka) czy innymi mięsami smażonymi. Jak widzicie pasuje do bardzo wielu potraw i przysmaków a dodatkowo przygotujecie go z niemal podręcznych składników, dlatego wypróbujcie go przy najbliższej okazji!

oznaczenia

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność
autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • 2 łyżeczki majonezu,
  • 2 łyżeczki śmietany 18%,
  • pół łyżeczki musztardy
  • 2 łyżeczki jogurtu naturalnego,
  • szczypta soli,
  • szczypta cukru,
  • świeżo mielony pieprz,
  • mały pęczek koperku

(ilość produktów dla przygotowania 200 ml sosu)

WYKONANIE


  1. Przygotuj miseczkę w której, będziesz przygotowywać sos śmietanowo-majonezowy.
  2. Dodaj do niej majonez, śmietanę, musztardę oraz jogurt naturalny.
  3. Wymieszaj składniki.
  4. Do wymieszanej bazy sosu dodaj przyprawy: sól, pieprz oraz cukier.
  5. Koperek opłucz pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym a następnie pokrój na drobno.
  6. Dodaj do sosu i wymieszaj całość by wszystkie składniki równomiernie się połączyły.
  7. Po tym wszystkim sos śmietanowo-majonezowy jest gotowy do podania.

Sos śmietanowo-majonezowy

Sos śmietanowo-majonezowy
Sos śmietanowo-majonezowy
Sos śmietanowo-majonezowy
Sos śmietanowo-majonezowy

MIEJ POD RĘKĄ


  • miska,
  • ręcznik papierowy,

CENNE RADY


Sos śmietanowo-majonezowy warto przed podaniem wstawić do lodówki i schłodzić, dzięki temu będzie bardziej gęsty. Im dłużej będzie stał w temperaturze pokojowej tym będzie bardziej lejący.

SPOSÓB PODANIA


Sos śmietanowo-majonezowy sprawdzi się doskonale jako dodatek do tradycyjnych frytek, frytek z batatów i marchewki, czipsów, chrupek ale także jako dressing do sałatek, np. sałatki z serem pleśniowym lub jako dodatek do wędlin, mięsnych obiadów (np. kotletów z piersi kurczaka lub kotletów z indyka) czy domowego kebaba lub hot-dogów.

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl