Szybki obiad z pieczarkami, fasolą i jajkiem
Bywa tak, że brakuje pomysłu na obiad a co gorsze brakuje również składników w lodówce, z których można by stworzyć coś pysznego. Idąc do sklepu na zakupy dosłownie bez listy czy planu, narodził się pomysł na szybki obiad z pieczarkami, fasolą i jajkiem sadzonym, uzupełniony o chrupiąca rzodkiewkę, ziarna słonecznika oraz świeży szczypiorek. Sprawdził się doskonale i od tego momentu, gości w naszym menu coraz częściej. Jego sukces kryje się w niedługiej liście składników i banalnym przygotowaniu, które trwa maksymalnie kilkadziesiąt minut! Poznacie zatem przepis na szybki obiad z pieczarkami, fasolą i jajkiem sadzonym!
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 250 g pieczarek, najlepsze są te małe, często nazywane pieczarkami mini,
- 300 g zielonej fasolki szparagowej, może być mrożona,
- 1 mała cebula,
- 75 g masła,
- 3 jajka,
- 6 rzodkiewek,
- 1 cebula dymka,
- 3 łyżki nasion słonecznika,
- szczypta kwasku cytrynowego,
- sól, pieprz
(ilość produktów dla przygotowania 3 porcji)
WYKONANIE
- Zacznijcie od przygotowania składników. Pieczarki oczyścicie, opłuczcie i pozostawcie na kilka chwil do ocieknięcia na sitku kuchennym. Cebulę obierzcie i razem z cebulką od dymki, pokrójcie w półplasterki.
- Na patelnie dodajcie połowę masła i gdy się roztopi, dodajcie pieczarki mini w całości na patelnię. Przyprawcie szczyptą soli, szczyptą kwasku cytrynowego oraz odrobiną świeżo mielonego pieprzu. Grzyby smażcie przez 6 minut na dużym ogniu, często mieszając.
- Gdy pieczarki będą już usmażone, przełóżcie ja na przygotowany talerz a na pustą patelnię dodajcie resztę masła i postawcie ją na średnim ogniu.
- Kiedy masło już się roztopi dodajcie pokrojoną fasolkę a po około 4 minutach dorzućcie pokrojoną cebulę i zamieszajcie.Smażcie całość dalej przez 3 minuty, po królowych dodajcie wcześniej podsmażone pieczarki. Smażcie całość na małym ogniu, przez kolejne 3 minuty.
- Na rozgradzają, osobną patelnię wbijcie jajka i usmażcie je, tak aby białko się ścięło a żółtko było nadal płynne. Przepis na jajka sadzone znajdziecie w innym przepisie: Jajka sadzone
- Po kilku minutach podsmażoną fasolkę z pieczarkami nałóżcie na przygotowane talerze a dalej na wierzch połóżcie usmażone jajka sadzone. Na końcu posypcie danie słoneczniczkiem, pokrojoną w półplasterki rzodkiewką, posiekanym szczypiorkiem i świeżo mielonym pieprzem.
- Gotowe! Szybki obiad z pieczarkami, fasolą i jajkiem sadzonym może lądować na waszych stołach!
Szybki obiad z pieczarkami, fasolą i jajkiem
MIEJ POD RĘKĄ
- sitko kuchenne,
- duża patelnia,
- średnia patelnia,
- głęboki talerz,
CENNE RADY
Pieczarki smażcie do momentu, aż odparuje cała woda, którą puściły na skutek wysokiej temperatury. Dzięki temu, pieczarki trochę się przyrumienią a do po drugie, nie będziecie mieli „wodnistego sosu pieczarkowego”, jako niepożądanego dodatku do tego dania.
SPOSÓB PODANIA
Szybki obiad z pieczarkami, fasolą i jajkiem sadzonym podawajcie od razu po przygotowaniu. Im cieplejszy, tym na więcej doznań smakowych możecie liczyć! Jeżeli porcja fasolki z pieczarkami pod jajeczną kołderką to da Was za mało, dodajcie do niej kawałek domowego pieczywa, np. domowego chleba dosłownie jak z piekarni czy doskonałego razowca własnej roboty. Dla spragnionych kolejnych kulinarnych doznań polecam dobre na każdą okazję pieczywo czosnkowe, aromatyczne i lekko wilgotne bagietki czosnkowe lub moje odkrycie ostatniego czasu – kotlety warzywne.
polecane PRZEPISY