Szybki obiad z pieczarkami, fasolą i jajkiem sadzonym rzodkiewką i szczypiorkiem

Szybki obiad z pieczarkami, fasolą i jajkiem

Bywa tak, że brakuje pomysłu na obiad a co gorsze brakuje również składników w lodówce, z których można by stworzyć coś pysznego. Idąc do sklepu na zakupy dosłownie bez listy czy planu, narodził się pomysł na szybki obiad z pieczarkami, fasolą i jajkiem sadzonym, uzupełniony o chrupiąca rzodkiewkę, ziarna słonecznika oraz świeży szczypiorek. Sprawdził się doskonale i od tego momentu, gości w naszym menu coraz częściej. Jego sukces kryje się w niedługiej liście składników i banalnym przygotowaniu, które trwa maksymalnie kilkadziesiąt minut! Poznacie zatem przepis na szybki obiad z pieczarkami, fasolą i jajkiem sadzonym!

autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • 250 g pieczarek, najlepsze są te małe, często nazywane pieczarkami mini,
  • 300 g zielonej fasolki szparagowej, może być mrożona,
  • 1 mała cebula,
  • 75 g masła,
  • 3 jajka,
  • 6 rzodkiewek,
  • 1 cebula dymka,
  • 3 łyżki nasion słonecznika,
  • szczypta kwasku cytrynowego,
  • sól, pieprz

(ilość produktów dla przygotowania 3 porcji)

WYKONANIE


  1. Zacznijcie od przygotowania składników. Pieczarki oczyścicie, opłuczcie i pozostawcie na kilka chwil do ocieknięcia na sitku kuchennym. Cebulę obierzcie i razem z cebulką od dymki, pokrójcie w półplasterki.
  2. Na patelnie dodajcie połowę masła i gdy się roztopi, dodajcie pieczarki mini w całości na patelnię. Przyprawcie szczyptą soli, szczyptą kwasku cytrynowego oraz odrobiną świeżo mielonego pieprzu. Grzyby smażcie przez 6 minut na dużym ogniu, często mieszając.
  3. Gdy pieczarki będą już usmażone, przełóżcie ja na przygotowany talerz a na pustą patelnię dodajcie resztę masła i postawcie ją na średnim ogniu.
  4. Kiedy masło już się roztopi dodajcie pokrojoną fasolkę a po około 4 minutach dorzućcie pokrojoną cebulę i zamieszajcie.Smażcie całość dalej przez 3 minuty, po królowych dodajcie wcześniej podsmażone pieczarki. Smażcie całość na małym ogniu, przez kolejne 3 minuty.
  5. Na rozgradzają, osobną patelnię wbijcie jajka i usmażcie je, tak aby białko się ścięło a żółtko było nadal płynne. Przepis na jajka sadzone znajdziecie w innym przepisie: Jajka sadzone
  6. Po kilku minutach podsmażoną fasolkę z pieczarkami nałóżcie na przygotowane talerze a dalej na wierzch połóżcie usmażone jajka sadzone. Na końcu posypcie danie słoneczniczkiem, pokrojoną w półplasterki rzodkiewką, posiekanym szczypiorkiem i świeżo mielonym pieprzem.
  7. Gotowe! Szybki obiad z pieczarkami, fasolą i jajkiem sadzonym może lądować na waszych stołach!

Szybki obiad z pieczarkami, fasolą i jajkiem

Szybki obiad z pieczarkami, fasolą i jajkiem sadzonym rzodkiewką i szczypiorkiem
Szybki obiad z pieczarkami, fasolą i jajkiem sadzonym rzodkiewką i szczypiorkiem
smażona fasola szparagowa zielona
Szybki obiad z pieczarkami, fasolą i jajkiem sadzonym rzodkiewką i szczypiorkiem
jajka sadzone na patelni
Szybki obiad z pieczarkami, fasolą i jajkiem sadzonym rzodkiewką i szczypiorkiem
Szybki obiad z pieczarkami, fasolą i jajkiem sadzonym rzodkiewką i szczypiorkiem
Szybki obiad z pieczarkami, fasolą i jajkiem sadzonym rzodkiewką i szczypiorkiem

MIEJ POD RĘKĄ


  • sitko kuchenne,
  • duża patelnia,
  • średnia patelnia,
  • głęboki talerz,

CENNE RADY


Pieczarki smażcie do momentu, aż odparuje cała woda, którą puściły na skutek wysokiej temperatury. Dzięki temu, pieczarki trochę się przyrumienią a do po drugie, nie będziecie mieli „wodnistego sosu pieczarkowego”, jako niepożądanego dodatku do tego dania.

SPOSÓB PODANIA


Szybki obiad z pieczarkami, fasolą i jajkiem sadzonym podawajcie od razu po przygotowaniu. Im cieplejszy, tym na więcej doznań smakowych możecie liczyć! Jeżeli porcja fasolki z pieczarkami pod jajeczną kołderką to da Was za mało, dodajcie do niej kawałek domowego pieczywa, np. domowego chleba dosłownie jak z piekarni czy doskonałego razowca własnej roboty. Dla spragnionych kolejnych kulinarnych doznań polecam dobre na każdą okazję pieczywo czosnkowe, aromatyczne i lekko wilgotne bagietki czosnkowe lub moje odkrycie ostatniego czasu – kotlety warzywne.

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl