cannelloni z mięsem mielonym

Włoskie cannelloni z mięsem mielonym i pieczarkami

Faszerowane makaronowe „rury”, czyli cannelloni z mięsem mielonym i pieczarkami, to kolejny przepis, który powstał z mojej inspiracji kuchnią włoską. Jestem wielki fanem makaronu z pomidorowym sosem, za spaghetti po bolońsku dam się pokroić, dlatego idąc dalej postanowiłem przygotować a później podzielić się z Wami moim przepisem na cannelloni z mięsem mielonym, do którego dorzuciłem również pieczarki. Wszystko to oczywiście zamknięte w makaronowych rurkach cannelloni, zapieczone w beszamelu z przyrumienioną skórką roztopionej mozzarelli… Pycha!

oznaczenia

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność
autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


(ilość produktów dla przygotowania 6-8 porcji)

WYKONANIE


  1. Pieczarki opłuczcie pod bieżącą wodą i zostawcie na sicie, by ociekły z nadmiaru wody.
  2. Cebule i czosnek obierzcie a następnie pokrójcie w drobną kostkę.
  3. Na patelnię dodajcie 3 łyżki oleju i postawcie ją na średnim gazie a gdy olej będzie gorący, dodajcie pokrojoną cebulę i czosnek i smażcie przez 1 minutę.
  4. Po upływie minuty dodajcie na patelnię mięso mielone i smażcie aż do pełnego ścięcia mięsa, u mnie to było około 12 minut.
  5. W połowie czasu smażenia mięsa, dodajcie przyprawę do mięsa mielonego, którą zachęcam by przygotować samemu, według mojego przepisu: Przyprawa do mięsa mielonego – mój przepis.
  6. W czasie gdy mięso się smaży, pokrójcie pieczarki w kostkę.
  7. Gdy mięso już będzie usmażone, przerzućcie je do przygotowanego garnka a na pustą patelnię dodajcie resztę oleju, który rozgrzejcie a po chwili dodawajcie pokrojone pieczarki, które od razu doprawcie solidną szczyptą soli oraz kwaskiem cytrynowym.
  8. Pieczarki smażcie na średnim ogniu aż do momentu, gdy z dna patelni odparuje cała woda puszczona przez grzyby a pod koniec smażenia doprawcie pieczarki mielonym pieprzem.
  9. Gdy pieczarki będą już gotowe, wrzućcie je do garnka z mięsem do którego później dodajcie przecier pomidorowy oraz słodką paprykę w proszku.
  10. Garnek z farszem postawcie na średnim ogniu, zagotujcie i gotujcie dalej przez kolejne 10 minut od czasu do czasu mieszając.
  11. W tym czasie z farszu powinien odparować nadmiarowy płyn, dzięki czemu całość się zagęści.
  12. Przygotowanym farszem nadziewajcie surowe rurki makaronowe, które później układajcie w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym.
  13. Po nadzianiu całym farszem rurek makaronowych, przygotujcie sos beszamelowy korzystając z mojego przepisu: Przepis na sos beszamelowy. Prosty i sprawdzony!.
  14. Sosem beszamelowym zalejcie nadziane cannelloni z mięsem mielonym i równomiernie go rozprowadźcie po całym naczyniu.
  15. Na wierzch dodajcie pokrojony w kostkę ser mozzarella.
  16. Tak przygotowane cannelloni z mięsem mielonym i pieczarkami wstawcie do nagrzanego do 200 stopni (tryb grzanie góra-dół) na 35 minut.
  17. Po tym czasie cannelloni wyciągnijcie z piekarnika i odstawcie na około 10 minut, po których możecie je podawać na stół.

Włoskie cannelloni z mięsem mielonym i pieczarkami

cannelloni z mięsem mielonym
cannelloni z mięsem mielonym
cannelloni z mięsem mielonym
cannelloni z mięsem mielonym
cannelloni z mięsem mielonym
cannelloni z mięsem mielonym

MIEJ POD RĘKĄ


CENNE RADY


Faszerowanie cannelloni jest dużo łatwiejsze gdy farsz jest chłodny, dlatego jeżeli macie czas warto poczekać aż farsz ostygnie i dopiero wtedy nadziewać makaronowe rurki.

SPOSÓB PODANIA


Cannelloni z farszem z mięsa mielonego i pieczarek to gotowe danie obiadowe, które nie wymaga dodatków, no chyba że szklanki domowej lemoniady🙂

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl