Włoskie cannelloni z mięsem mielonym i pieczarkami
Faszerowane makaronowe „rury”, czyli cannelloni z mięsem mielonym i pieczarkami, to kolejny przepis, który powstał z mojej inspiracji kuchnią włoską. Jestem wielki fanem makaronu z pomidorowym sosem, za spaghetti po bolońsku dam się pokroić, dlatego idąc dalej postanowiłem przygotować a później podzielić się z Wami moim przepisem na cannelloni z mięsem mielonym, do którego dorzuciłem również pieczarki. Wszystko to oczywiście zamknięte w makaronowych rurkach cannelloni, zapieczone w beszamelu z przyrumienioną skórką roztopionej mozzarelli… Pycha!
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 250 g makaronu cannelloni,
- 800 g mięsa mielonego wołowego albo wołowo-wieprzowego,
- 2 duże cebule,
- 4 ząbki czosnku,
- 500 g pieczarek,
- 4 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego,
- pół łyżeczki soli,
- szczypta kwasku cytrynowego,
- 350 ml przecieru pomidorowego,
- pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
- ok. 300 ml sosu beszamelowego, który przygotujecie wg mojego przepisu: Przepis na sos beszamelowy. Prosty i sprawdzony!
- 125 g mozzarelli z zalewy,
- 4 łyżki oleju rzepakowego,
(ilość produktów dla przygotowania 6-8 porcji)
WYKONANIE
- Pieczarki opłuczcie pod bieżącą wodą i zostawcie na sicie, by ociekły z nadmiaru wody.
- Cebule i czosnek obierzcie a następnie pokrójcie w drobną kostkę.
- Na patelnię dodajcie 3 łyżki oleju i postawcie ją na średnim gazie a gdy olej będzie gorący, dodajcie pokrojoną cebulę i czosnek i smażcie przez 1 minutę.
- Po upływie minuty dodajcie na patelnię mięso mielone i smażcie aż do pełnego ścięcia mięsa, u mnie to było około 12 minut.
- W połowie czasu smażenia mięsa, dodajcie przyprawę do mięsa mielonego, którą zachęcam by przygotować samemu, według mojego przepisu: Przyprawa do mięsa mielonego – mój przepis.
- W czasie gdy mięso się smaży, pokrójcie pieczarki w kostkę.
- Gdy mięso już będzie usmażone, przerzućcie je do przygotowanego garnka a na pustą patelnię dodajcie resztę oleju, który rozgrzejcie a po chwili dodawajcie pokrojone pieczarki, które od razu doprawcie solidną szczyptą soli oraz kwaskiem cytrynowym.
- Pieczarki smażcie na średnim ogniu aż do momentu, gdy z dna patelni odparuje cała woda puszczona przez grzyby a pod koniec smażenia doprawcie pieczarki mielonym pieprzem.
- Gdy pieczarki będą już gotowe, wrzućcie je do garnka z mięsem do którego później dodajcie przecier pomidorowy oraz słodką paprykę w proszku.
- Garnek z farszem postawcie na średnim ogniu, zagotujcie i gotujcie dalej przez kolejne 10 minut od czasu do czasu mieszając.
- W tym czasie z farszu powinien odparować nadmiarowy płyn, dzięki czemu całość się zagęści.
- Przygotowanym farszem nadziewajcie surowe rurki makaronowe, które później układajcie w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym.
- Po nadzianiu całym farszem rurek makaronowych, przygotujcie sos beszamelowy korzystając z mojego przepisu: Przepis na sos beszamelowy. Prosty i sprawdzony!.
- Sosem beszamelowym zalejcie nadziane cannelloni z mięsem mielonym i równomiernie go rozprowadźcie po całym naczyniu.
- Na wierzch dodajcie pokrojony w kostkę ser mozzarella.
- Tak przygotowane cannelloni z mięsem mielonym i pieczarkami wstawcie do nagrzanego do 200 stopni (tryb grzanie góra-dół) na 35 minut.
- Po tym czasie cannelloni wyciągnijcie z piekarnika i odstawcie na około 10 minut, po których możecie je podawać na stół.
Włoskie cannelloni z mięsem mielonym i pieczarkami
MIEJ POD RĘKĄ
- duża patelnia,
- średni garnek,
- sitko lub durszlak kuchenny,
- duże naczynie żaroodporne bez pokrywki,
- dodatkowo:
- mały garnek, najlepiej rondel do przygotowania sosu beszamelowego, wg przepisu: Przepis na sos beszamelowy. Prosty i sprawdzony!
- moździerz, do przygotowania domowej przyprawy do mięsa mielonego, wg przepisu: Przyprawa do mięsa mielonego – mój przepis
CENNE RADY
Faszerowanie cannelloni jest dużo łatwiejsze gdy farsz jest chłodny, dlatego jeżeli macie czas warto poczekać aż farsz ostygnie i dopiero wtedy nadziewać makaronowe rurki.
SPOSÓB PODANIA
Cannelloni z farszem z mięsa mielonego i pieczarek to gotowe danie obiadowe, które nie wymaga dodatków, no chyba że szklanki domowej lemoniady🙂
polecane PRZEPISY