
Mistrzowski przepis na pieczone golonki z indyka
Przepis na pieczone golonki z indyka nie bez powodu nazwałem mistrzowskim. Przygotowane w ten właśnie sposób golonki z indyka są wyborne, rozpływają się w ustach i zachwycają swoim smakiem, niemal dokładnie tak samo jak tradycyjne golonki wieprzowe, będąc przy tym znacznie mniej kalorycznymi, co na pewno ucieszny wszystkich dbających o linię. Przepis na pieczone golonki z indyka sprawdzi się również jak pomysł na nieco bardziej wykwintny i wyjątkowy obiad na niedziele czy święta.
oznaczenia

SKŁADNIKI
- 4 golonki z indyka (każda o wadze około 400 g),
 - 2 średnie marchewki,
 - 1 pietruszka,
 - 3 średnie cebule,
 - 3 ząbki czosnku,
 - 150 ml przecieru pomidorowego,
 - 200 ml wywaru mięsnego, najlepiej rosołu z indyka,
 - 5 ziaren ziela angielskiego,
 - 3 liście laurowe,
 - 5 ziaren jałowca,
 - olej rzepakowy do smażenia,
 - sól i pieprz
 
(ilość produktów dla przygotowania 4 porcji)
WYKONANIE
- Warzywa obierzcie a następnie marchewkę i pietruszkę pokrójcie w słupki, cebulę w piórka a czosnek w plasterki.
 - Przygotowane naczynie żaroodporne posmarujcie olejem a później wrzućcie pokrojone warzywa.
 - Indycze golonki opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie ręcznikiem papierowym i solidnie posólcie oraz doprawcie pieprzem, najlepiej świeżo mielonym.
 - Tak przygotowane golonki włóżcie do naczynia żaroodpornego i ułóżcie na pokrojonych warzywach.
 - Naczynie przykryjcie i wstawcie do lodówki na minimum 2 godziny.
 - Po tym czasie, ustaw dużą patelnie na średnim ogniu, wlej na nią około 2 łyżek oleju rzepakowego a gdy będzie on już gorący dodaj na patelnie golonki. Smaż je na dużym ogniu przez około 10 minut, obracając co 3-4 minuty by zarumieniły się z każdej strony.
 - Zarumienione golonki przełóżcie ponownie do naczynia żaroodpornego i ułóżcie na warzywach.
 - Do naczynia dodajcie liście laurowe, ziele angielskie, ziarna jałowca oraz wywar mięsny.
 - Naczynie żaroodporne przykryjcie i wstawcie do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (tryb grzanie góra-dół) na 90 minut.
 - Po 1,5 godziny, zdejmijcie przykrycie i pieczcie golonki z indyka przez kolejne 30 minut. Co 10 minut polewajcie skórkę wytworzonym sosem aby golonki nabrały pięknego, złocistego koloru.
 - Po 2 godzinach w piekarniku pieczone golonki z indyka są gotowe!
 - Oto cały przepis na pieczone golonki z indyka w moim wydaniu!
 
Mistrzowski przepis na pieczone golonki z indyka









MIEJ POD RĘKĄ
- duże naczynie żaroodporne z pokrywką,
 - ręczniki papierowe,
 - duża patelnia,
 
CENNE RADY
Dłuższe niż 2 godziny marynowanie golonek w warzywach da Wam o wiele więcej smaku i aromatu finalnego dania. Jeżeli macie tylko taką możliwość, pozostawcie golonki z warzywami w lodówce nawet na całą noc!
SPOSÓB PODANIA
Pieczone golonki z indyka najlepiej podać wraz z ziemniaczanym puree polanym sosem, który powstał podczas ich pieczenia, odrobiną ulubionej musztardy oraz dowolnym dodatkiem, np. piklami słodko-kwaśnymi, ogórkami po kaszubsku czy buraczkami zasmażanymi na słodko. Po więcej inspiracji na dodatki do obiadu zapraszam Was do wpisu: Pomysły na dodatki do obiadu!

