mieszany chleb razowy pszenno-żytni

Chleb razowy pszenno-żytni

Nie przepadasz za pszennym pieczywem i również chleby na zakwasie, nie są twoją bajką? Mieszany chleb razowy, który wypiekany jest przy użyciu drożdży może być tym czego szukasz! Jego zaletą jest… delikatność! Chleb razowy zawsze kojarzył mi się z twardym i zbitym wnętrzem oraz mocno zbożowym smakiem. Akurat ten zbożowy (żytni) posmak uwielbiam, jednak nie do końca przepadam za chlebami twardymi! Dlatego trochę po eksperymentowałem i jest – delikatny, miękki, puszysty i smaczny chlebek razowy! Wypróbuj koniecznie!

oznaczenia

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność
autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • 320 g mąki pszennej (typ 650),
  • 210 g mąki razowej żytniej (typ 1850 – 2000),
  • 250 ml wody,
  • 100 ml mleka,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 15 g drożdży,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1,5 łyżeczka soli

(ilość produktów dla przygotowania 1 bochenka o wadze około 870 g)

WYKONANIE


  1. Przygotuj wszystkie składniki a mąki przesiej.
  2. Do przygotowanego naczynia dodaj cukier, drożdże oraz połowę wody i całe mleko. Całość dokładnie wymieszaj i na koniec dodaj 1 łyżkę mąki pszennej i również wymieszaj. Zostaw do „ruszenia”.
  3. Do miski wsyp mąki oraz dodaj sól.
  4. Gdy na zaczynie zgromadzi się już wyraźna piana, to znak, że drożdże pracują i można dodać go do miski z mąką.
  5. Do miski dodaj również pozostałą wodę.
  6. Wyrabiaj ciasto przez 10 minut, po czym uformuj z niego kule, oprósz mąką i odłóż do miski by ciasto wyrosło. Miskę przykryj bawełnianą ściereczką i zostaw na 1 godzinę w ciepłym miejscu.
  7. Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrabiaj. Po minucie wyrabiania włóż je do przygotowanej (suchej) foremki i ponownie odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia.
  8. Po tym czasie nasmaruj wierzch chleba olejem, dzięki czemu skórka pięknie się zarumieni.
  9. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni (program grzanie góra-dół) i włóż do niego wyrośnięty chlebek. Piecz przez 50 minut.
  10. Po upływie czasu pieczenia, wyciągnij chleb i ostudź go.
  11. Chleb razowy jest gotowy!

Chleb razowy pszenno-żytni

mieszany chleb razowy pszenno-żytni
mieszany chleb razowy pszenno-żytni
mieszany chleb razowy pszenno-żytni
mieszany chleb razowy pszenno-żytni
mieszany chleb razowy pszenno-żytni

MIEJ POD RĘKĄ


  • miskę kuchenną,
  • sitko lub przesiewacz do mąki,
  • naczynie do zaczynu,
  • foremkę do chleba, np. keksówkę (moja ma wymiary 30×12 centymetrów),
  • bawełnianą ściereczkę,

CENNE RADY


Jeżeli zależy tobie również na tym by chleb razowy również efektownie wyglądał, natnij jego wierzch nożem tuż przed włożeniem do pieca!

Chleb przechowuj w bawełnianej ściereczce i szczelnym pojemniku lub woreczku, dzięki temu dłużej zachowa świeżość. Nie licz jednak na zbyt wiele… Chleby drożdżowe po 3-4 dniach już nie smakują tak dobrze, jak tuż po upieczeniu, dlatego zajadaj póki ciepły:)

SPOSÓB PODANIA


Dobry chleb jest dobry sam w sobie:) Nie zaszkodzi podać go w towarzystwie dobrej domowej szynki (np. domowa szynka drobiowa z szynkowaru), domowych powideł śliwkowych z w towarzystwie doskonałych past kanapkowych, np. pasta z wędzonej makreli i twarogu, pasta z makreli i suszonych pomidorów czy po prostu dobrze znanej gziczki!

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl