Eskalopki z kurczaka w sosie pomidorowym

Eskalopki z kurczaka w sosie pomidorowym
  • Marcin
  • 22 lutego 2022

Eskalopki z kurczaka w sosie pomidorowym to doskonały pomysł na smaczny, szybki i prosty w przygotowaniu obiad, którym bardzo efektownie zastąpicie np. dobrze znane kotlety z piersi kurczaka. Swój niepowtarzalny smak eskalopki przygotowane według poniższego przepisu, zawdzięczają dodanemu białemu winu, które przenika do mięsa nadając im przyjemny, lekko owocowy smak. Również sos pomidorowy, który nabierze aromatu mięsa i wina, będzie wyjątkowo smaczny. Przekonajcie się sami – przepis poniżej:)

OZNACZENIA

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność

SKŁADNIKI


  • 2 filety z piersi kurczaka (ok. 0,5 kg mięsa),
  • 1 duży ząbek czosnku,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 150 ml białego, półwytrawnego wina,
  • 450 ml przecieru pomidorowego,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • 1/3 łyżeczki cukru,
  • szczypta mielonego pieprzu

(ilość produktów dla przygotowania 5-6 porcji)

Eskalopki z kurczaka w sosie pomidorowym
Eskalopki z kurczaka w sosie pomidorowym
Eskalopki z kurczaka w sosie pomidorowym
Eskalopki z kurczaka w sosie pomidorowym
Eskalopki z kurczaka w sosie pomidorowym
Eskalopki z kurczaka w sosie pomidorowym

WYKONANIE


Eskalopki z kurczaka w sosie pomidorowym

  1. Mięso opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie na ręczniku papierowym i usuńcie niedoskonałości a następnie pokrójcie je w plasterki (eskalopki).
  2. Na patelnię dodajcie olej, postawcie ją na średnim ogniu i po chwili dodajcie obrazy ząbek czosnku.
  3. Ząbek czosnku smażymy na złoty kolor z każdej strony a następnie ściągamy go z patelni a na oleju układamy pokrojone kawałki mięsa i smażymy przez 3-4 minuty z każdej strony.
  4. Gdy mięso będzie już usmażone na patelnię wlejcie wino a mięso posólcie dużą szczyptą soli.
  5. Smażcie dalej całość na dużym ogniu aż do odparowania całego płynu z patelni, pamiętając by odwracać mięso aby się nie przypaliło.
  6. Po wyparowaniu całego płynu ściągamy mięso z patelni na talerz i wlewamy na nią przecier pomidorowy, najlepiej domowy (możecie przygotować go wg mojego przepisu: Domowy przecier pomidorowy).
  7. Patelnię dalej zostawiamy na mocnym ogniu i odparowujemy pomidory, dzięki czemu sos gęstnieje.
  8. Do pomidorów dodajcie resztę soli, cukier, pieprz i oregano i gdy po około 5 minutach sos będzie już wystarczająco gęsty, dodajcie do niego usmażone wcześniej mięso, przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy całość przez 7 minut, by mięso się podgrzało i przeniknęło smakiem sosu.
  9. Po tym czasie eskalopki z kurczaka w sosie pomidorowym są gotowe do podania!

MIEJ POD RĘKĄ

  • duża patelnia z pokrywką,
  • talerz,

CENNE RADY

Pamiętajcie o tym, by gdy wlejecie na patelnie przecier pomidorowy, dokładnie wymieszać pozostały tłuszcz od smażenia i resztki płynu z pomidorami (nawet to co nieco się przypaliło). To dosłowna bomba smaku, która bardzo wzbogaci smak sosu.

SPOSÓB PODANIA

Eskalopki z kurczaka w sosie pomidorowym możecie podać na wiele różnych sposobów i z różnymi dodatkami! Wiele pomysłów i podpowiedzi znajdziecie w moim wpisie: Pomysły na dodatki do obiadu!. Osobiście polecam podać je z duszonymi ziemniakami i dowolnym dodatkiem, np. marynowanymi grzybkami, ogórkami po kaszubsku czy buraczkami zasmażanymi na słodko.

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!