Gulasz z karkówki z warzywami i pieczarkami
Gulasz z karkówki z warzywami i pieczarkami to kolejny przepis na danie, które będzie doskonałym obiadem na kilka dni ale również świetną propozycją na obiad podczas wyjazdu, który możecie przygotować wcześniej w domu. Powoli gotowany gulasz z karkówki z warzywami to rozpływające się w ustach mięso, warzywna wkładka i wyraźny, paprykowy posmak, który dopełnia całość i wprowadza małą nutkę kuchni węgierskiej. Dla mnie osobiście od zawsze gulasz jest dobrym pomysłem na obiad, a gulasz z karkówki z warzywami na mojej prywatnej liście uplasował się bardzo wysoko, przez co chętnie powracam właśnie do tego przepisu!
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 1 kg karkówki wieprzowej,
- 500 g pieczarek,
- 1 czerwona papryka,
- 2 cebule,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 marchewki,
- 1 por,
- 100 g maki pszennej typ 400-500,
- 70 ml oleju rzepakowego,
- 3 liście laurowe,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 2 ziarna jałowca,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- 500 ml wody,
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżeczka przyprawy typu Vegeta Natur,
- kilka ziaren kwasku cytrynowego,
- sól, pieprz,
(ilość produktów dla przygotowania 10 porcji)
WYKONANIE
- Karkówkę pokrójcie w grubą kostkę a następnie doprawcie solą, przyprawą typu Vegeta Natur oraz pieprzem i obtoczcie w mące.
- Dużą, najlepiej głęboką patelnię postawcie na dużym ogniu i dodajcie ok. 50 ml oleju.
- Gdy olej będzie już gorący, układajcie na patelni obtoczone w mące mięso (jedno koło drugiego) i smażcie dalej na dużym ogniu przez 12 minut. Nie mieszajcie mięsa często, dajcie mu się trochę przypalić.
- W czasie gdy na patelni smaży się karkówka, pokrójcie pieczarki w ćwiartki.
- Po kilkunastu minutach smażenia karkówki na patelnię dodajcie pieczarki, które posólcie, doprawcie pieprzem i dodajcie kilka ziaren kwasku cytrynowego. Zamieszajcie pieczarki z mięsem i smażcie je przez 6 minut na dużym ogniu, mieszając co ok. 1 minutę.
- W między czasie pokrójcie cebulę w ćwierć plasterki oraz czosnek w plasterki, które dodajcie następnie na patelnię jak pieczarki będą już podsmażone. Dodajcie również pozostałe 25 ml oleju.
- Mięso, pieczarki oraz cebulę i czosnek zamieszajcie i smażcie na dużym ogniu przez kolejne 5 minut.
- Po tym czasie dodajcie wodę, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna jałowca, pół łyżeczki soli i świeżo mielony pieprz. Zmniejszcie ogień na mały, przykryjcie patelnię i duście całość przez 30 minut.
- W czasie, gdy gulasz się dusi, przygotujcie pozostałe składniki. Paprykę pokrójcie w grubą kostkę, pora w plasterki a marchewkę w średniej wielkości kostkę.
- Po 30 minutach na patelnię dodajcie pozostałe warzywa oraz koncentrat pomidorowy i słodką paprykę w proszku.
- Ponownie całość wymieszajcie, przykryjcie i duście dalej na małym ogniu przez kolejne 45 minut.
- Po tym czasie zdejmijcie pokrywkę, zwiększcie ogień na średni i mieszając od czasu do czasu odparujcie gulasz z karkówki z warzywami przez 15 minut.
- Gotowe!
Gulasz z karkówki z warzywami i pieczarkami
MIEJ POD RĘKĄ
- duża, najlepiej głęboka patelnia z pokrywką,
- duży pojemnik kuchenny z pokrywką,
CENNE RADY
Najprostszym sposobem obtoczenia w mące mięsa jest włożenie odpowiedniej wielkości kawałów mięsa do pojemnika, wsypanie do niego mąki a następnie jego przykrycie i energiczne potrząsanie przez ok. 15 sekund. Banalne a jakie skuteczne!
SPOSÓB PODANIA
Gulasz z karkówki z warzywami i pieczarkami możecie podać na kilka sposobów: z ziemniakami, białym ryżem, domowym chlebem, kaszą czy tak jak to ja zrobiłem z brązowym ryżem. Do tego zestawu warto podać np. kiszonego ogórka, domowego korniszona, charakternego pikla w musztardzie czy surówkę z kapusty.