Kaszka manna na mleku z owocami. Idealne proporcje!
Kaszka manna na mleku z owocami to jedna z propozycji lekkiego i smacznego deserku dla małych i dużych. Kluczem do sukcesu, czyli pysznej i odpowiednio gęstej kaszki manny jest proporcja w jakiej należy zmieszać kaszkę z gorącym mlekiem. W wielu przepisach podaje się ich ilości w łyżkach i szklankach, które jak wiadomo każdy z nas może mieć inne. Dlatego u mnie składniki podam Wam wagowo i objętościowo, jak na inżyniera przystało:) Dzięki temu ryzyko, że Wasza kaszka się nie uda nie istnieje! A gdy będziecie mieć już ją gotową, wystarczy dodać świeże owoce i smakowity deser gotowy!
oznaczenia
SKŁADNIKI
- składniki na 1 porcję kaszki manny:
- 25 g kaszki manny pszennej,
- 120 ml mleka,
- 1/3 łyżeczki cukru wanilinowego
- dodatki:
- świeże owoce np.: truskawki, borówki amerykańskie, jeżyny, maliny, porzeczki,
- mus lub dżem owocowy, np.: mus owocowy dla dzieci, słodki dżem z malin, dżem truskawkowy albo mus jagodowy (recepturę na niego znajdziecie w przepisie na naleśniki z jagodami),
- opcjonalnie: listek mięty do dekoracji
(ilość produktów dla przygotowania 1 porcji)
WYKONANIE
- Ilość składników podanych wyżej wystarczy na przygotowanie 1 porcji (dla 1 osoby). Ja przygotowując kaszkę mannę, przygotowałem od razu 4 deserki, dlatego wykorzystałem 4-krotnie większe ilości składników, tj.: 100 g kaszki manny, 480 ml mleka, 1 i 1/3 łyżeczki cukru wanilinowego.
- Garnek ustawiam na małym ogniu i wlewam do niego mleko.
- Do mleka dodaję cukier wanilinowy i niemal stale mieszając doprowadzam mleko do wrzenia.
- Gdy mleko już się zagotuje, dodaję kaszkę mannę i stale, intensywnie mieszając gotuję na małym ogniu przez ok. 1 minutę. W tym czasie kaszka manna na mleku powinna już zgęstnieć.
- Gorącą kaszkę mannę przelewamy do przygotowanych miseczek i pozostawiamy do wystygnięcia na ok. 15-20 minut.
- Po tym czasie dekorujemy kaszkę mannę ulubionymi owocami czy przetworami owocowymi.
- Gotowe! Kaszka manna na mleku z owocami może być podana na stół!
Kaszka manna na mleku z owocami. Idealne proporcje!
MIEJ POD RĘKĄ
- mały garnek, najwygodniejszy będzie rondelek,
- szpatułka kuchenna,
- trzepaczka kuchenna,
- naczynia do omierzenia składników,
- naczynia do przelania gotowej kaszki manny,
CENNE RADY
Odmierz potrzebne ilości składników przed rozpoczęciem gotowania. Podczas gotowanie może nie być na to czasu, ponieważ kaszkę mannę by wyszła idealna i nie przypaliła się trzeba niemal stale mieszać.
SPOSÓB PODANIA
Kaszka manna na mleku z owocami to gotowy deser czy drugie śniadanie. Możecie podać je bez żadnych dodatków lub ze szklanką domowej lemoniady, świeżo wyciśniętego soku czy kompotu ze świeżych owoców.
polecane PRZEPISY