Kaszka manna na mleku z owocami idealne proporcje

Kaszka manna na mleku z owocami. Idealne proporcje!

Kaszka manna na mleku z owocami to jedna z propozycji lekkiego i smacznego deserku dla małych i dużych. Kluczem do sukcesu, czyli pysznej i odpowiednio gęstej kaszki manny jest proporcja w jakiej należy zmieszać kaszkę z gorącym mlekiem. W wielu przepisach podaje się ich ilości w łyżkach i szklankach, które jak wiadomo każdy z nas może mieć inne. Dlatego u mnie składniki podam Wam wagowo i objętościowo, jak na inżyniera przystało:) Dzięki temu ryzyko, że Wasza kaszka się nie uda nie istnieje! A gdy będziecie mieć już ją gotową, wystarczy dodać świeże owoce i smakowity deser gotowy!

oznaczenia

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność
autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • składniki na 1 porcję kaszki manny:
    • 25 g kaszki manny pszennej,
    • 120 ml mleka,
    • 1/3 łyżeczki cukru wanilinowego
  • dodatki:

(ilość produktów dla przygotowania 1 porcji)

WYKONANIE


  1. Ilość składników podanych wyżej wystarczy na przygotowanie 1 porcji (dla 1 osoby). Ja przygotowując kaszkę mannę, przygotowałem od razu 4 deserki, dlatego wykorzystałem 4-krotnie większe ilości składników, tj.: 100 g kaszki manny, 480 ml mleka, 1 i 1/3 łyżeczki cukru wanilinowego.
  2. Garnek ustawiam na małym ogniu i wlewam do niego mleko.
  3. Do mleka dodaję cukier wanilinowy i niemal stale mieszając doprowadzam mleko do wrzenia.
  4. Gdy mleko już się zagotuje, dodaję kaszkę mannę i stale, intensywnie mieszając gotuję na małym ogniu przez ok. 1 minutę. W tym czasie kaszka manna na mleku powinna już zgęstnieć.
  5. Gorącą kaszkę mannę przelewamy do przygotowanych miseczek i pozostawiamy do wystygnięcia na ok. 15-20 minut.
  6. Po tym czasie dekorujemy kaszkę mannę ulubionymi owocami czy przetworami owocowymi.
  7. Gotowe! Kaszka manna na mleku z owocami może być podana na stół!

Kaszka manna na mleku z owocami. Idealne proporcje!

Kaszka manna na mleku z owocami
dodawanie cukru do mleka w garnku
dodawanie kaszki manny do mleka idealne proporcje
Kaszka manna na mleku z owocami
Kaszka manna na mleku z owocami
przelewanie kaszki manny
kaszka manna w pucharkach
Kaszka manna na mleku z owocami mus jagodowy
Kaszka manna na mleku z owocami idealne proporcje

MIEJ POD RĘKĄ


  • mały garnek, najwygodniejszy będzie rondelek,
  • szpatułka kuchenna,
  • trzepaczka kuchenna,
  • naczynia do omierzenia składników,
  • naczynia do przelania gotowej kaszki manny,

CENNE RADY


Odmierz potrzebne ilości składników przed rozpoczęciem gotowania. Podczas gotowanie może nie być na to czasu, ponieważ kaszkę mannę by wyszła idealna i nie przypaliła się trzeba niemal stale mieszać.

SPOSÓB PODANIA


Kaszka manna na mleku z owocami to gotowy deser czy drugie śniadanie. Możecie podać je bez żadnych dodatków lub ze szklanką domowej lemoniady, świeżo wyciśniętego soku czy kompotu ze świeżych owoców.

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl