Kaszka manna na mleku z owocami. Idealne proporcje!

Kaszka manna na mleku z owocami idealne proporcje
  • Marcin
  • 25 kwietnia 2023

Kaszka manna na mleku z owocami to jedna z propozycji lekkiego i smacznego deserku dla małych i dużych. Kluczem do sukcesu, czyli pysznej i odpowiednio gęstej kaszki manny jest proporcja w jakiej należy zmieszać kaszkę z gorącym mlekiem. W wielu przepisach podaje się ich ilości w łyżkach i szklankach, które jak wiadomo każdy z nas może mieć inne. Dlatego u mnie składniki podam Wam wagowo i objętościowo, jak na inżyniera przystało:) Dzięki temu ryzyko, że Wasza kaszka się nie uda nie istnieje! A gdy będziecie mieć już ją gotową, wystarczy dodać świeże owoce i smakowity deser gotowy!

OZNACZENIA

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność

SKŁADNIKI


  • składniki na 1 porcję kaszki manny:
    • 25 g kaszki manny pszennej,
    • 120 ml mleka,
    • 1/3 łyżeczki cukru wanilinowego
  • dodatki:

(ilość produktów dla przygotowania 1 porcji)

Kaszka manna na mleku z owocami
dodawanie cukru do mleka w garnku
dodawanie kaszki manny do mleka idealne proporcje
Kaszka manna na mleku z owocami
Kaszka manna na mleku z owocami
przelewanie kaszki manny
kaszka manna w pucharkach
Kaszka manna na mleku z owocami mus jagodowy
Kaszka manna na mleku z owocami idealne proporcje

WYKONANIE


Kaszka manna na mleku z owocami. Idealne proporcje!

  1. Ilość składników podanych wyżej wystarczy na przygotowanie 1 porcji (dla 1 osoby). Ja przygotowując kaszkę mannę, przygotowałem od razu 4 deserki, dlatego wykorzystałem 4-krotnie większe ilości składników, tj.: 100 g kaszki manny, 480 ml mleka, 1 i 1/3 łyżeczki cukru wanilinowego.
  2. Garnek ustawiam na małym ogniu i wlewam do niego mleko.
  3. Do mleka dodaję cukier wanilinowy i niemal stale mieszając doprowadzam mleko do wrzenia.
  4. Gdy mleko już się zagotuje, dodaję kaszkę mannę i stale, intensywnie mieszając gotuję na małym ogniu przez ok. 1 minutę. W tym czasie kaszka manna na mleku powinna już zgęstnieć.
  5. Gorącą kaszkę mannę przelewamy do przygotowanych miseczek i pozostawiamy do wystygnięcia na ok. 15-20 minut.
  6. Po tym czasie dekorujemy kaszkę mannę ulubionymi owocami czy przetworami owocowymi.
  7. Gotowe! Kaszka manna na mleku z owocami może być podana na stół!

MIEJ POD RĘKĄ

  • mały garnek, najwygodniejszy będzie rondelek,
  • szpatułka kuchenna,
  • trzepaczka kuchenna,
  • naczynia do omierzenia składników,
  • naczynia do przelania gotowej kaszki manny,

CENNE RADY

Odmierz potrzebne ilości składników przed rozpoczęciem gotowania. Podczas gotowanie może nie być na to czasu, ponieważ kaszkę mannę by wyszła idealna i nie przypaliła się trzeba niemal stale mieszać.

SPOSÓB PODANIA

Kaszka manna na mleku z owocami to gotowy deser czy drugie śniadanie. Możecie podać je bez żadnych dodatków lub ze szklanką domowej lemoniady, świeżo wyciśniętego soku czy kompotu ze świeżych owoców.

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!