Klasyczny sos tatarski

Klasyczny sos tatarski
  • Marcin
  • 23 grudnia 2021

Poznajcie przepis na moim zdaniem klasyczny sos tatarski, który sprawdzi się doskonale jako dodatek do wielu dań, wędlin, mięs czy nawet jajek na twardo. Nie istnieje jeden, tradycyjny czy klasyczny sos tatarski, jednak w swoim przepisie starałem się umieścić tylko te składniki, które w sosie tatarskim po prostu powinny się znaleźć zawsze. Jednak by nieco go odchudzić, użyłem jogurtu naturalnego, który zastąpił część majonezu. A dla Was co kryje się w przepisie na klasyczny sos tatarski? Napiszcie w komentarzu:)

OZNACZENIA

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność

SKŁADNIKI


  • 2 łyżki majonezu,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 cebula dymka ze szczypiorem,
  • 2 ogórki konserwowe,
  • 5-6 marynowanych grzybków lub marynowanych pieczarek,
  • 1 łyżeczka chrzanu,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • sól, pieprz

(ilość produktów dla przygotowania około 200 ml sosu)

Klasyczny sos tatarski
Klasyczny sos tatarski
Klasyczny sos tatarski
Klasyczny sos tatarski

WYKONANIE


Klasyczny sos tatarski

  1. Do przygotowanej miski wrzućcie chrzan i cukier.
  2. Następnie pokrójcie ogórki konserwowe w możliwie najdrobniejszą kosteczkę i wrzućcie je również do miseczki.
  3. W dalszym kroku pokrójcie marynowane grzybki, również w jak najdrobniejszą kostkę.
  4. Pokrojone grzyby dodajcie do pozostałych składników w misce i następnie posiekajcie drobno białą część cebuli dymki, którą również wrzućcie do miseczki.
  5. Do przygotowanych składników dodajcie majonez oraz jogurt naturalny a także sól i pieprz do smaku. Całość wymieszajcie.
  6. Na koniec pokrójcie szczypior z dymki na cienkie krążki, dodajcie do sosu i jeszcze raz zamieszajcie.
  7. Gotowe! Klasyczny sos tatarski może być podany na stół.

MIEJ POD RĘKĄ

  • miska o pojemności około 300 ml

CENNE RADY

Warto by klasyczny sos tatarski przed podaniem na stół, spędził noc w lodówce. Dzięki czemu smaki się jeszcze lepiej przenikną a sos będzie jeszcze bardziej pyszny.

SPOSÓB PODANIA

Klasyczny sos tatarski nie jest samodzielnym daniem ale za to sprawdza się jako doskonały dodatek do jajek ugotowanych na twardo, wędlin (szczególnie polecam Wam domowe wędzone wędliny np.: wędzoną pierś z kurczaka, domowy schab wędzony czy domową wędzoną szynkę wieprzową lub przygotowane w szynkowarze np.: domowa szynka drobiowa z szynkowaru lub szynka z indyka z szynkowara) ale także jako dodatek do mięs obiadowych np. pieczonego filetu z indyka na obiad i do kanapki lub soczystej karkówki pieczonej. Doskonale sprawdzi się również jako dodatek do dań z grilla:)

inne przepisy z:

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!