Klasyczny sos tatarski

Klasyczny sos tatarski

Poznajcie przepis na moim zdaniem klasyczny sos tatarski, który sprawdzi się doskonale jako dodatek do wielu dań, wędlin, mięs czy nawet jajek na twardo. Nie istnieje jeden, tradycyjny czy klasyczny sos tatarski, jednak w swoim przepisie starałem się umieścić tylko te składniki, które w sosie tatarskim po prostu powinny się znaleźć zawsze. Jednak by nieco go odchudzić, użyłem jogurtu naturalnego, który zastąpił część majonezu. A dla Was co kryje się w przepisie na klasyczny sos tatarski? Napiszcie w komentarzu:)

oznaczenia

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność
autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • 2 łyżki majonezu,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 cebula dymka ze szczypiorem,
  • 2 ogórki konserwowe,
  • 5-6 marynowanych grzybków lub marynowanych pieczarek,
  • 1 łyżeczka chrzanu,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • sól, pieprz

(ilość produktów dla przygotowania około 200 ml sosu)

WYKONANIE


  1. Do przygotowanej miski wrzućcie chrzan i cukier.
  2. Następnie pokrójcie ogórki konserwowe w możliwie najdrobniejszą kosteczkę i wrzućcie je również do miseczki.
  3. W dalszym kroku pokrójcie marynowane grzybki, również w jak najdrobniejszą kostkę.
  4. Pokrojone grzyby dodajcie do pozostałych składników w misce i następnie posiekajcie drobno białą część cebuli dymki, którą również wrzućcie do miseczki.
  5. Do przygotowanych składników dodajcie majonez oraz jogurt naturalny a także sól i pieprz do smaku. Całość wymieszajcie.
  6. Na koniec pokrójcie szczypior z dymki na cienkie krążki, dodajcie do sosu i jeszcze raz zamieszajcie.
  7. Gotowe! Klasyczny sos tatarski może być podany na stół.

Klasyczny sos tatarski

Klasyczny sos tatarski
Klasyczny sos tatarski
Klasyczny sos tatarski
Klasyczny sos tatarski

MIEJ POD RĘKĄ


  • miska o pojemności około 300 ml

CENNE RADY


Warto by klasyczny sos tatarski przed podaniem na stół, spędził noc w lodówce. Dzięki czemu smaki się jeszcze lepiej przenikną a sos będzie jeszcze bardziej pyszny.

SPOSÓB PODANIA


Klasyczny sos tatarski nie jest samodzielnym daniem ale za to sprawdza się jako doskonały dodatek do jajek ugotowanych na twardo, wędlin (szczególnie polecam Wam domowe wędzone wędliny np.: wędzoną pierś z kurczaka, domowy schab wędzony czy domową wędzoną szynkę wieprzową lub przygotowane w szynkowarze np.: domowa szynka drobiowa z szynkowaru lub szynka z indyka z szynkowara) ale także jako dodatek do mięs obiadowych np. pieczonego filetu z indyka na obiad i do kanapki lub soczystej karkówki pieczonej. Doskonale sprawdzi się również jako dodatek do dań z grilla:)

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl