Kotlety mielone z pieczarkami i papryką
Kotlety mielone z pieczarkami i papryką to mała wariacja z tradycyjnymi kotletami, które po prostu zostały solidnie nadziane! Pozornie mała zmiana, powoduje, że dobrze znany nam kotlet staje się czymś zupełnie innym. Dodatek pieczarkowo-paprykowego farszu oczywiście wpływa na smak całego dania, które moim zdaniem robi się niezwykle ciekawe i nieoczywiste, bo przecież z zewnątrz nadal wygląda jak zwykły mielony. Świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe, przekąska na małe przyjęcie lub zimna zakąska a dzięki nieoczywistej zawartości, będzie częstym wyborem biesiadników! Wypróbuj a nie pożałujesz:)
oznaczenia
SKŁADNIKI
- składniki na kotlety mielone, zgodnie z przepisem: Tradycyjne kotlety mielone,
- składniki na farsz pieczarkowo-paprykowy:
- 400 g pieczarek,
- 1 czerwona papryka,
- 1 cebula,
- pół łyżeczki słodkiej papryki,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- kilka ziaren kwasku cytrynowego,
- 2 łyżki oleju do smażenia
(ilość produktów dla przygotowania 12-14 kotletów)
WYKONANIE
- Przygotuj farsz pieczarkowo-paprykowy:
- Pieczarki opłucz pod bieżącą wodą i odłóż na sito by ociekły.
- Paprykę umyj pod bieżącą wodą i pokrój w kostkę.
- Cebulę obierz z łupin i również pokrój w kostkę, o podobnej wielkości jak papryka.
- Na patelnię wlej olej i postaw ją na średnim ogniu. Gdy olej będzie już gorący wrzuć na patelnię pokrojoną cebulę i podsmaż do zeszklenia.
- Gdy cebula się zeszkli dodaj na patelnię pokrojoną paprykę i podsmaż ją przez 5 minut.
- W czasie gdy smaży się papryka, pieczarki pokrój w połówki i wrzuć do rozdrabniacza blendera a następnie poszatkuj na drobne kawałki.
- Poszatkowane pieczarki wrzuć na patelnię i dopraw solą, pieprzem, słodką papryką oraz kwaskiem cytrynowym.
- Wszystko wymieszaj i smaż aż do momentu, jak odparuje cała woda, którą puściły pieczarki.
- Gdy cała woda odparuje, zestaw patelnię z ognia i odstaw do przestygnięcia.
- Przygotuj mięso na kotlety, zgodnie z przepisem na tradycyjne kotlety, to znaczy:
- Do wysokiego naczynia włóż pokruszone czerstwe pieczywo i zalej je mlekiem i wodą oraz dociśnij np. szklanką i odstaw na minimum 10 minut.
- W moździerzu rozetrzyj przyprawy. W pierwszej kolejności rozdrobnij tymianek, majeranek, rozmaryn i gorczycę a gdy będą już wystarczająco drobne, dodaj pozostałe. Gotową przyprawę odstaw na bok.
- Obierz cebulę i zetrzyj ją na tarce kuchennej (tarka do przecierania) i dodaj do mięsa.
- Następnie do miski z mięsem wbij dwa jajka i przeciśnij obrany wcześniej z łupin czosnek.
- Dalej należy wyciągnąć z mleka i wody, pszenne pieczywo. Dłońmi wyciśnij nadmiar mleka i wody a następnie dodaj do mięsa.
- Na sam koniec dodaj przyprawy i wyrób masę dłońmi. Staraj się mięso wyklepywać, tak aby jak najbardziej się napowietrzyło, ponieważ wtedy kotlety wyjdą puszyste.
- Z przygotowanego mięsa uformuj placek, który ułóż na swojej dłoni. W środku zrób niewielkie zagłębienie do którego nałóż farsz a następnie zawijaj brzegi, starając się obtoczyć szczelnie farsz mięsem.
- Uformowanego kotleta obtocz w bułce tartej i odłóż na przygotowaną drewnianą deskę.
- Na patelnię wlej olej, który powinien pokryć całe dno patelni.
- Gdy olej będzie już gorący, układaj na niego gotowe kotlety mielone.
- Kotlety z pieczarkami i papryką smaż przez około 5-6 minut na średnim ogniu z każdej strony, tak by zarumieniły się na brązowo.
- Usmażone kotlety przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Po usmażeniu wszystkich kotletów, wstaw naczynie żaroodporne do nagrzanego do 150 stopni (program grzanie góra-dół) piekarnika i piecz przez 15 minut.
- Po tym czasie kotlety mielone z pieczarkami i papryką są gotowe do podania!
Kotlety mielone z pieczarkami i papryką
MIEJ POD RĘKĄ
- do przygotowania mięsa:
- wysokie naczynie do moczenia pieczywa,
- szklanka lub naczynie do dociśnięcia pieczywa w mleku i wodzie,
- moździerz,
- tarka kuchenna (oczka do przecierania),
- średnia miska,
- głęboki talerz,
- do przygotowania farszu:
- duża patelnia,
- blender z rozdrabniaczem,
- duża patelnia,
- naczynie żaroodporne,
CENNE RADY
Pieczenie w piekarniku można pominąć, należy jednak wtedy dłużej smażyć kotlety i co logiczne na mniejszym ogniu. Ja jednak dla pewności, wolę wstawić je do piekarnika.
SPOSÓB PODANIA
Kotlety mielone, również kotlety mielone z pieczarkami i papryką, najczęstszej kojarzą się duszonymi ziemniakami oraz zasmażanymi buraczkami i właśnie to zestawienie jest tym najpopularniejszym. Nikt jednak nie powiedział, że nie można podać ich na przykład z bagietkami czosnkowymi lub pieczywem czosnkowym. A jako dodatek podać np. sałaty ze śmietaną.
Więcej pomysłów na dodatki do obiadu znajdziecie w moim wpisie: Pomysły na dodatki do obiadu!
polecane PRZEPISY