kotlety mielone z pieczarkami i papryką

Kotlety mielone z pieczarkami i papryką

Kotlety mielone z pieczarkami i papryką to mała wariacja z tradycyjnymi kotletami, które po prostu zostały solidnie nadziane! Pozornie mała zmiana, powoduje, że dobrze znany nam kotlet staje się czymś zupełnie innym. Dodatek pieczarkowo-paprykowego farszu oczywiście wpływa na smak całego dania, które moim zdaniem robi się niezwykle ciekawe i nieoczywiste, bo przecież z zewnątrz nadal wygląda jak zwykły mielony. Świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe, przekąska na małe przyjęcie lub zimna zakąska a dzięki nieoczywistej zawartości, będzie częstym wyborem biesiadników! Wypróbuj a nie pożałujesz:)

autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • składniki na kotlety mielone, zgodnie z przepisem: Tradycyjne kotlety mielone,
  • składniki na farsz pieczarkowo-paprykowy:
    • 400 g pieczarek,
    • 1 czerwona papryka,
    • 1 cebula,
    • pół łyżeczki słodkiej papryki,
    • szczypta soli,
    • szczypta pieprzu,
    • kilka ziaren kwasku cytrynowego,
    • 2 łyżki oleju do smażenia

(ilość produktów dla przygotowania 12-14 kotletów)

WYKONANIE


  1. Przygotuj farsz pieczarkowo-paprykowy:
    1. Pieczarki opłucz pod bieżącą wodą i odłóż na sito by ociekły.
    2. Paprykę umyj pod bieżącą wodą i pokrój w kostkę.
    3. Cebulę obierz z łupin i również pokrój w kostkę, o podobnej wielkości jak papryka.
    4. Na patelnię wlej olej i postaw ją na średnim ogniu. Gdy olej będzie już gorący wrzuć na patelnię pokrojoną cebulę i podsmaż do zeszklenia.
    5. Gdy cebula się zeszkli dodaj na patelnię pokrojoną paprykę i podsmaż ją przez 5 minut.
    6. W czasie gdy smaży się papryka, pieczarki pokrój w połówki i wrzuć do rozdrabniacza blendera a następnie poszatkuj na drobne kawałki.
    7. Poszatkowane pieczarki wrzuć na patelnię i dopraw solą, pieprzem, słodką papryką oraz kwaskiem cytrynowym.
    8. Wszystko wymieszaj i smaż aż do momentu, jak odparuje cała woda, którą puściły pieczarki.
    9. Gdy cała woda odparuje, zestaw patelnię z ognia i odstaw do przestygnięcia.
  2. Przygotuj mięso na kotlety, zgodnie z przepisem na tradycyjne kotlety, to znaczy:
    1. Do wysokiego naczynia włóż pokruszone czerstwe pieczywo i zalej je mlekiem i wodą oraz dociśnij np. szklanką i odstaw na minimum 10 minut.
    2. W moździerzu rozetrzyj przyprawy. W pierwszej kolejności rozdrobnij tymianek, majeranek, rozmaryn i gorczycę a gdy będą już wystarczająco drobne, dodaj pozostałe. Gotową przyprawę odstaw na bok.
    3. Obierz cebulę i zetrzyj ją na tarce kuchennej (tarka do przecierania) i dodaj do mięsa.
    4. Następnie do miski z mięsem wbij dwa jajka i przeciśnij obrany wcześniej z łupin czosnek.
    5. Dalej należy wyciągnąć z mleka i wody, pszenne pieczywo. Dłońmi wyciśnij nadmiar mleka i wody a następnie dodaj do mięsa.
    6. Na sam koniec dodaj przyprawy i wyrób masę dłońmi. Staraj się mięso wyklepywać, tak aby jak najbardziej się napowietrzyło, ponieważ wtedy kotlety wyjdą puszyste.
  3. Z przygotowanego mięsa uformuj placek, który ułóż na swojej dłoni. W środku zrób niewielkie zagłębienie do którego nałóż farsz a następnie zawijaj brzegi, starając się obtoczyć szczelnie farsz mięsem.
  4. Uformowanego kotleta obtocz w bułce tartej i odłóż na przygotowaną drewnianą deskę.
  5. Na patelnię wlej olej, który powinien pokryć całe dno patelni.
  6. Gdy olej będzie już gorący, układaj na niego gotowe kotlety mielone.
  7. Kotlety z pieczarkami i papryką smaż przez około 5-6 minut na średnim ogniu z każdej strony, tak by zarumieniły się na brązowo.
  8. Usmażone kotlety przełóż do naczynia żaroodpornego.
  9. Po usmażeniu wszystkich kotletów, wstaw naczynie żaroodporne do nagrzanego do 150 stopni (program grzanie góra-dół) piekarnika i piecz przez 15 minut.
  10. Po tym czasie kotlety mielone z pieczarkami i papryką są gotowe do podania!

Kotlety mielone z pieczarkami i papryką

kotlety mielone z pieczarkami i papryką
kotlety mielone z pieczarkami i papryką
kotlety mielone z pieczarkami i papryką
kotlety mielone z pieczarkami i papryką
kotlety mielone z pieczarkami i papryką
kotlety mielone z pieczarkami i papryką
kotlety mielone z pieczarkami i papryką

MIEJ POD RĘKĄ


  • do przygotowania mięsa:
    • wysokie naczynie do moczenia pieczywa,
    • szklanka lub naczynie do dociśnięcia pieczywa w mleku i wodzie,
    • moździerz,
    • tarka kuchenna (oczka do przecierania),
    • średnia miska,
    • głęboki talerz,
  • do przygotowania farszu:
    • duża patelnia,
    • blender z rozdrabniaczem,
  • duża patelnia,
  • naczynie żaroodporne,

CENNE RADY


Pieczenie w piekarniku można pominąć, należy jednak wtedy dłużej smażyć kotlety i co logiczne na mniejszym ogniu. Ja jednak dla pewności, wolę wstawić je do piekarnika.

SPOSÓB PODANIA


Kotlety mielone, również kotlety mielone z pieczarkami i papryką, najczęstszej kojarzą się duszonymi ziemniakami oraz zasmażanymi buraczkami i właśnie to zestawienie jest tym najpopularniejszym. Nikt jednak nie powiedział, że nie można podać ich na przykład z bagietkami czosnkowymi lub pieczywem czosnkowym. A jako dodatek podać np. sałaty ze śmietaną.

Więcej pomysłów na dodatki do obiadu znajdziecie w moim wpisie: Pomysły na dodatki do obiadu!

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl