Naleśniki z jagodami niczym z górskiego schroniska
Do dzisiaj pamiętam jak pyszne były naleśniki z jagodami w schronisku na Stogu Izerskim, schronisku pod Łabskim Szczytem czy schronisku Stożek w Beskidzie Śląskim. Zawsze chętnie wybieram to danie, wędrując po polskich górach, kiedy to za każdym razem smakują wyjątkowo! Postanowiłem przygotować je również w mojej kuchni, tym bardziej, że moje rodzinne strony w południowej Wielkopolsce słyną z lasów pełnych jagód, które sam wielokrotnie zbierałem. Przepis na naleśniki z jagodami okazał się banalny a efekt końcowy, doskonale przypomniał smaki, które odkrywałem w przepięknych polskich górach!
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 20 naleśników, które możecie przygotować z mojego przepisu: Naleśniki idealne – pierwszy też wychodzi,
- 500 g jagód (świeżych lub tak jak u mnie – mrożonych),
- 75 g cukru,
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki wody,
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
(ilość produktów dla przygotowania 7-10 porcji)
WYKONANIE
- W pierwszej kolejności przygotujcie naleśniki. Polecam Wam mój sprawdzony przepis: Naleśniki idealne – pierwszy też wychodzi
- Gdy macie już przygotowane naleśniki, możecie rozpocząć przygotowywanie jagodowego nadzienia.
- Jeżeli używacie świeżych jagód, opłuczcie je pod bieżącą wodą na kuchennym sitku i wrzućcie do garnka. W przypadku jagód mrożonych wsypcie je po prostu do garnka.
- Dodajcie do jagód cukier i cukier wanilinowy a następnie postawcie garnek na małym ogniu i zacznijcie całość podgrzewać, mieszając od czasu do czasu.
- Z upływem kolejnych minut, jagody będą rozpadać i tworzyć rzadki sos jagodowy, który podgrzewajcie niemal aż do wrzenia.
- Tuż przed wrzeniem, dodajcie do jagód rozpuszczoną w 2 łyżkach wody mąkę ziemniaczaną.
- Po dodaniu mąki ziemniaczanej jagody dalej podgrzewajcie przez kolejne około 30 sekund stale mieszając. Po nich jagodowy sos powinien się zagęścić, tworząc pewnego rodzaju dżem czy kisiel jagodowy.
- Gotowy sos zestawcie z ognia i pozostawcie do przestudzenia na około 5 minut.
- Po kilku minutach zacznijcie nadziewać naleśniki. Weźcie pojedynczego naleśnika, posmarujcie do przygotowanym nadzieniem jagodowym i złóżcie na cztery lub zwińcie w rulon.
- Tak nadziane naleśniki z jagodami, okładajcie na talerzach i gotowe!
Naleśniki z jagodami niczym z górskiego schroniska
MIEJ POD RĘKĄ
- niewielkiej wielkości garnek, najwygodniejszy będzie rondel,
CENNE RADY
Przygotowany dżem jagodowy nie musicie w całości wykorzystać w ciągu jednego dnia. Spokojnie możecie przechować go w lodówce nawet do 4 dni i wykorzystać do przygotowania kolejnych naleśników z jagodami (jeżeli nie robiliście ich z całej porcji) a nawet użyć do przygotowania pierogów z jagodami.
SPOSÓB PODANIA
Przygotowane w ten sposób naleśniki z jagodami, możecie śmiało podać bez żadnych dodatków. Jeżeli jednak chcecie, by cieszyły one również oczy, posypcie je cukrem pudrem, udekorujcie je np. jagodami, truskawkami, malinami, jeżynami czy listkami świeżej mięty i bitą śmietaną. Do tego szklaneczka domowej lemoniady czy kompotu z rabarbaru i przepyszny obiad lub deser gotowy!