Pita z kurczakiem i warzywami
Pita z kurczakiem i warzywami to dla wielu bardzo dobrze znany „kebab w bułce”, który można dostać już chyba niemal wszędzie, od niewielkiego wiejskiego rynku aż po starówki największych polskich miast. Niestety to co w sobie skrywa to fast-food-owe danie nie zawsze jest najlepszej jakości i najwyższych lotów… Właśnie dlatego kolejnym przepisem w przepiśniku na kierunkowo.pl jest pita z kurczakiem i warzywami, którą przygotujecie w swojej kuchni! Tutaj składniki są najwyższej jakości, warzywa świeże a sosy o wiele mniej kaloryczne, czyli identycznie jak w innych przepisach typu slow fast food, które już znajdziecie na blogu, np. cheeseburgerów, hot-dogi z serem i korniszonami lub zapiekanki jak z budki! Poznajcie zatem przepis na ten przysmak!
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 1 filet z piersi kurczaka,
- 2 chlebki pita,
- 1 cebula,
- 1 pomidor,
- kilka liści sałaty masłowej,
- 1 ogórek konserwowy,
- 1 łyżeczka domowej przyprawy do kebabu,
- 60 g domowego sosu tzatziki lub sosu czosnkowego,
- 30 g gotowego lub domowego ketchupu,
- 1 łyżka oleju do smażenia,
(ilość produktów dla przygotowania 2 porcji)
WYKONANIE
- Przygotuj sos tzatziki, korzystając z mojego przepisu: Sos tzatziki. Następie przygotuj również przyprawę do kebabu, skorzystajcie również z mojego przepisu: Domowa przyprawa do kebabu.
- Filet z kurczaka opłucz, osusz i pozbaw niedoskonałości a następnie pokrój w plasterki.
- Cebulę obierz z łupin i również pokrój w półplasterki z czego 3/4 należy dodać do mięsa a pozostałą cebulę zostawić surową na później.
- Na patelni rozgrzej olej i gdy będzie już gorący wrzuć pokrojone mięso i cebulę. Mięso smaż przez około 4-5 minut na średnim ogniu, rzadko mieszając. Pod koniec smażenia dodaj przyprawę do kebaba i zamieszaj całość.
- Równocześnie chlebki pita przekrój i włóż do nagrzanego opiekacza lub piekarnika (150 stopni). Opiekaj do zarumieniania lub piecz w piekarniku przez około 4 minuty.
- Gdy mięso się smaży a chlebki pita opiekają, przygotuj pozostałe składniki. Sałatę opłucz i osusz a następnie pokrój w paski, umytego pomidora pokrój w półplasterki a korniszona w plasterki.
- Jak chlebki pita będą już podgrzane, chwyć jednego w dłoń (warto mieć kuchenną rękawice), włóż do przygotowanego papieru lub serwetki i otwórz.
- Pitę w pierwszej kolejności posmaruj sosem, następnie dodaj pokrojoną sałatę i dalej usmażone mięso.
- Na warstwie mięsa układaj warzywa: surową cebulę, ogórki konserwowe i pomidora.
- Na koniec polej po wierzchu pitę sosem i ketchupem.
- Gotowe! Pita z kurczakiem i warzywami przygotowana do podania!
Pita z kurczakiem i warzywami
MIEJ POD RĘKĄ
- dużą patelnię,
- opiekacz,
- małą miseczkę,
- papierowe serwetki,
- rękawice kuchenną
CENNE RADY
Jeżeli zależy Wam na większej ilości warzyw w picie, dodajcie jeszcze np. słodką czerwoną paprykę, grillowaną cukinię, rzodkiewkę lub kapustę. Raczej odradzam gotowe surówki…
SPOSÓB PODANIA
Pita z kurczakiem i warzywami to gotowe danie, które nie wymaga żadnych dodatków. Jedyne co mogę Wam zaproponować to podanie jej z domowymi napojami, np. domową lemoniadą czy kompotem zamiast gotowych słodzonych napojów.
Pysznie wygląda! Gdzie kupiłeś placki pita? 🙂
Do tego przepisu wykorzystałem gotowe pity z Lidla. Można je kupić podczas tygodni tematycznych, niestety nie wiem czy są w stałej ofercie.