Pita z kurczakiem i warzywami

Pita z kurczakiem i warzywami

Pita z kurczakiem i warzywami to dla wielu bardzo dobrze znany „kebab w bułce”, który można dostać już chyba niemal wszędzie, od niewielkiego wiejskiego rynku aż po starówki największych polskich miast. Niestety to co w sobie skrywa to fast-food-owe danie nie zawsze jest najlepszej jakości i najwyższych lotów… Właśnie dlatego kolejnym przepisem w przepiśniku na kierunkowo.pl jest pita z kurczakiem i warzywami, którą przygotujecie w swojej kuchni! Tutaj składniki są najwyższej jakości, warzywa świeże a sosy o wiele mniej kaloryczne, czyli identycznie jak w innych przepisach typu slow fast food, które już znajdziecie na blogu, np. cheeseburgerów, hot-dogi z serem i korniszonami lub zapiekanki jak z budki! Poznajcie zatem przepis na ten przysmak!

oznaczenia

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność
autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


(ilość produktów dla przygotowania 2 porcji)

WYKONANIE


  1. Przygotuj sos tzatziki, korzystając z mojego przepisu: Sos tzatziki. Następie przygotuj również przyprawę do kebabu, skorzystajcie również z mojego przepisu: Domowa przyprawa do kebabu.
  2. Filet z kurczaka opłucz, osusz i pozbaw niedoskonałości a następnie pokrój w plasterki.
  3. Cebulę obierz z łupin i również pokrój w półplasterki z czego 3/4 należy dodać do mięsa a pozostałą cebulę zostawić surową na później.
  4. Na patelni rozgrzej olej i gdy będzie już gorący wrzuć pokrojone mięso i cebulę. Mięso smaż przez około 4-5 minut na średnim ogniu, rzadko mieszając. Pod koniec smażenia dodaj przyprawę do kebaba i zamieszaj całość.
  5. Równocześnie chlebki pita przekrój i włóż do nagrzanego opiekacza lub piekarnika (150 stopni). Opiekaj do zarumieniania lub piecz w piekarniku przez około 4 minuty.
  6. Gdy mięso się smaży a chlebki pita opiekają, przygotuj pozostałe składniki. Sałatę opłucz i osusz a następnie pokrój w paski, umytego pomidora pokrój w półplasterki a korniszona w plasterki.
  7. Jak chlebki pita będą już podgrzane, chwyć jednego w dłoń (warto mieć kuchenną rękawice), włóż do przygotowanego papieru lub serwetki i otwórz.
  8. Pitę w pierwszej kolejności posmaruj sosem, następnie dodaj pokrojoną sałatę i dalej usmażone mięso.
  9. Na warstwie mięsa układaj warzywa: surową cebulę, ogórki konserwowe i pomidora.
  10. Na koniec polej po wierzchu pitę sosem i ketchupem.
  11. Gotowe! Pita z kurczakiem i warzywami przygotowana do podania!

Pita z kurczakiem i warzywami

Pita z kurczakiem i warzywami
Pita z kurczakiem i warzywami
Pita z kurczakiem i warzywami
Pita z kurczakiem i warzywami
Pita z kurczakiem i warzywami

MIEJ POD RĘKĄ


  • dużą patelnię,
  • opiekacz,
  • małą miseczkę,
  • papierowe serwetki,
  • rękawice kuchenną

CENNE RADY


Jeżeli zależy Wam na większej ilości warzyw w picie, dodajcie jeszcze np. słodką czerwoną paprykę, grillowaną cukinię, rzodkiewkę lub kapustę. Raczej odradzam gotowe surówki…

SPOSÓB PODANIA


Pita z kurczakiem i warzywami to gotowe danie, które nie wymaga żadnych dodatków. Jedyne co mogę Wam zaproponować to podanie jej z domowymi napojami, np. domową lemoniadą czy kompotem zamiast gotowych słodzonych napojów.

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Marta
Marta
3 lat temu

Pysznie wygląda! Gdzie kupiłeś placki pita? 🙂

logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl