Tradycyjne kotlety mielone

Tradycyjne kotlety mielone

Tradycyjne kotlety mielone to jedna z charakterystycznych potraw, lądujących wraz z rosołem, kotletami schabowymi lub z piersi kurczaka na polskich stołach. Kotlety mielone to również ulubieńcy naszych babć, mam oraz barów mlecznych, gdzie często można zjeść dobry, domowy obiad za niewielkie pieniądze. Jednak ich przygotowanie jest na tyle proste, że świetnie nadają się na wypróbowanie własnych zdolności kulinarnych! Dlatego właśnie zamiast po raz kolejny polegać na niedzielnym obiedzie u mamy, przygotuj kotlety mielone w swojej kuchni!

autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • 1 kg mielonego mięsa wieprzowego,
  • 100 g czerstwego pszennego pieczywa, np. pszennej bułki,
  • 200 ml mleka,
  • 200 ml wody,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 duża cebula,
  • 2 jajka,
  • przyprawy:
    • 1,5 łyżeczki soli,
    • pół łyżeczki pieprzu mielonego,
    • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
    • 1/4 łyżeczki suszonego tymianku,
    • 1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu,
    • 1/3 łyżeczki suszonego majeranku,
    • 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego,
    • 1/4 łyżeczki gorczycy białej,
    • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 150 g bułki tartej,
  • olej do smażenia

(ilość produktów dla przygotowania 15-18 kotletów mielonych)

WYKONANIE


  1. Do wysokiego naczynia włóż pokruszone czerstwe pieczywo i zalej je mlekiem i wodą oraz dociśnij np. szklanką i odstaw na minimum 10 minut.
  2. W moździerzu rozetrzyj przyprawy. W pierwszej kolejności rozdrobnij tymianek, majeranek, rozmaryn i gorczycę a gdy będą już wystarczająco drobne, dodaj pozostałe. Gotową przyprawę odstaw na bok.
  3. Obierz cebulę i zetrzyj ją na tarce kuchennej (tarka do przecierania) i dodaj do mięsa.
  4. Następnie do miski z mięsem wbij dwa jajka i przeciśnij obrany wcześniej z łupin czosnek.
  5. Dalej należy wyciągnąć z mleka i wody, pszenne pieczywo. Dłońmi wyciśnij nadmiar mleka i wody a następnie dodaj do mięsa.
  6. Na sam koniec dodaj przyprawy i wyrób masę dłońmi. Staraj się mięso wyklepywać, tak aby jak najbardziej się napowietrzyło, ponieważ wtedy kotlety wyjdą puszyste.
  7. Gotową masę mięsną należy teraz dzielić i formować kotlety.
  8. Zwilż dłonie, weź porcję mięsa i uformuj w dłoniach kotleta o kształcie przypominającym duże jajko.
  9. Uformowanego kotleta obtocz w bułce tartej i odłóż na przygotowaną drewnianą deskę.
  10. Na patelnię wlej olej, który powinien pokryć całe dno patelni.
  11. Gdy olej będzie już gorący, układaj na niego gotowe kotlety mielone.
  12. Kotlety smaż przez około 5-6 minut na średnim ogniu z każdej strony, tak by zarumieniły się na brązowo.
  13. Usmażone kotlety przełóż do naczynia żaroodpornego.
  14. Po usmażeniu wszystkich kotletów, wstaw naczynie żaroodporne do nagrzanego do 150 stopni (program grzanie góra-dół) piekarnika i piecz przez 15 minut.
  15. Po tym czasie kotlety mielone są gotowe do podania!

Tradycyjne kotlety mielone

Tradycyjne kotlety mielone
Tradycyjne kotlety mielone
Tradycyjne kotlety mielone
Tradycyjne kotlety mielone
Tradycyjne kotlety mielone

MIEJ POD RĘKĄ


  • wysokie naczynie do moczenia pieczywa,
  • szklanka lub naczynie do dociśnięcia pieczywa w mleku i wodzie,
  • moździerz,
  • tarka kuchenna (oczka do przecierania),
  • średnia miska,
  • głęboki talerz,
  • duża patelnia,
  • naczynie żaroodporne,

CENNE RADY


Pieczenie w piekarniku można pominąć, należy jednak wtedy dłużej smażyć kotlety i co logiczne na mniejszym ogniu. Ja jednak dla pewności, wolę wstawić je do piekarnika.

SPOSÓB PODANIA


Kotlety mielone najczęstszej kojarzą się duszonymi ziemniakami oraz zasmażanymi buraczkami i właśnie to zestawienie jest tym najpopularniejszym. Nikt jednak nie powiedział, że nie można podać ich na przykład z bagietkami czosnkowymi lub pieczywem czosnkowym. A jako dodatek podać np. sałaty ze śmietaną.

Więcej pomysłów na dodatki do obiadu znajdziecie w moim wpisie: Pomysły na dodatki do obiadu!

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl