Sałatka z tuńczyka z ryżem i oliwkami

sałatka z tuńczyka z ryżem Przekąski na imprezę na zimno
  • Marcin
  • 19 września 2021

Nawet takiemu fanowi klasycznej sałatki z tuńczyka, może się ona kiedyś znudzić. Szukając odmiany powstał właśnie ten przepis, który oprócz standardowych składników jak jajka czy szczypiorek, zawiera w sobie również biały ryż i oliwki, które dodają charakteru! Sałatka z tuńczyka z ryżem i oliwkami to pozornie niewielka zmiana, która robi ogromną różnicę! Sprawdźcie sami!

OZNACZENIA

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność

SKŁADNIKI


  • 140 g tuńczyka z puszki (odpowiada 1 puszcze, najlepiej w sosie własnym),
  • 100 g ryżu białego,
  • 3 jajka,
  • 50 g oliwek,
  • szczypior z 1 cebuli dymki,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka ketchupu,
  • sól, pieprz

(ilość produktów dla przygotowania 8 porcji)

sałatka z tuńczyka z ryżem
sałatka z tuńczyka z ryżem
sałatka z tuńczyka z ryżem
sałatka z tuńczyka z ryżem
sałatka z tuńczyka z ryżem Przekąski na imprezę na zimno

WYKONANIE


Sałatka z tuńczyka z ryżem i oliwkami

  1. Ryż ugotuj na miękko, czyli zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Jajka ugotuj na twardo, następnie ostudź w zimnej wodzie, obierz ze skorupek i pokrój w kostkę.
  3. Ugotowany i lekko ostudzony ryż wsyp do miski, po czym dodaj do niej pokrojone jajka.
  4. Oliwki odcedź na sitku z zalewy a następnie pokrój w plasterki i dodaj do jajek i ryżu.
  5. Tuńczyka również odcedź z zalewy i bez rozdrabniania dodaj do miski.
  6. Odetnij szczypiorek od cebuli dymki, opłucz pod bieżącą wodą, osusz i poszatkuj możliwie drobno.
  7. Pokrojony szczypiorek dodaj do miski i następnie dodaj wszystkie pozostałe składniki: majonez, ketchup, pieprz i sól.
  8. Sałatkę wymieszaj dokładnie, by wszystkie składniki się dobrze wymieszały.
  9. Po tym sałatka z tuńczyka z ryżem i oliwkami jest gotowa!

MIEJ POD RĘKĄ

  • miskę,
  • małe sitko,
  • 2 małe garnki,

CENNE RADY

Sałatka z tuńczyka z ryżem, po za szczypiorkiem nie zawiera w sobie żadnych świeżych warzyw, które szybko mogłyby się popsuć, dlatego możesz przygotować ją nawet dwa dni przez przyjęciem czy kolacją, choć oczywiście najsmaczniejsza jest krótko po przygotowaniu.

SPOSÓB PODANIA

Sałatka doskonale się sprawdzi jako jedno z dań na niewielkie przyjęcie czy rodzinną kolację. Z tego powodu warto podać ją ze świeżym, najlepiej domowym pieczywem, np. chlebem razowym, domową wędliną np. przygotowaną w szynkowarze przepyszną szynką z kurczaka lub serem wędzonym własnej roboty! Dodatkowo by jeszcze bardziej urozmaicić dodatki do sałatki, możecie przygotować pasty kanapkowe, np. pastę z twarogu i makreli lub klasyczną pastę jajeczną, które przygotujecie w kilkanaście minut.

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!