schab wędzony domowy Przekąski na imprezę na zimno

Domowy schab wędzony

W moim przepiśniku znajdziecie przepis na klasyczną szynkę wędzoną, dlatego dla odmiany i urozmaicenia przedstawiam Wam przepis na schab wędzony! Mimo, że jego przygotowanie wymaga trochę czasu i poświęcenia, efekt końcowy pobije na głowę nawet najlepszą wędlinę, którą kupimy w sklepie!

Właśnie dlatego poprosiłem o pomoc w przygotowaniu domowych wędzonych szynek mojego teścia, który od wielu wielu lat przygotowuje domowe szynki, kiełbaski i inne mięsne specjały a sam tą tajemną wiedzę zdobył od swego ojca, który był rzeźnikiem i masażem. Wszak jak się szkolić, to u fachowców!

Tak właśnie powstał przepyszny schab wędzony, który jest mniej wilgotny ale za to bardziej aromatyczny, niż wspomniana wcześniej szynka wędzona. Jest przede wszystkim zasługa samego mięsa, które jest bardziej zbite i zwarte. Jednak dzięki długiemu namaczaniu w solance i nastrzyknięciu kawałka schabu tą samą solanką, wędlina nie jest sucha lecz przyjemnie wilgotna i zbliżona do tego co możemy dostać w sklepie, kupując wędlinę z „wyższej” półki. Nic jednak nie przebije smaku przygotowanego w domu schabu wędzonego, dlatego zachęcam do wypróbowania przepisu!

oznaczenia

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność
autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • 1 kg schabu wieprzowego,
  • zalewa:
    • 2 litry wody,
    • 2 liście laurowe,
    • 5 ziaren ziela angielskiego,
    • 10 pieprzy,
    • 3 ząbki czosnku,
    • 120 g soli peklowej,
    • 1 łyżeczka ziaren kolendry,
  • woda do parzenia,

(ilość produktów dla przygotowania 1 schabu wędzonego o wadze około 1 kg)

WYKONANIE


  1. Przygotuj zalewę. Do garnka wlej wodę oraz dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz. Zalewę doprowadź do wrzenia i zestaw z ognia. Po 10 minutach stygnięcia zalewy dodaj obrane z łupin całe ząbki czosnku. Pozostaw zalewę do całkowitego ostygnięcia.
  2. Po całkowitym wystygnięciu zalewy dodaj do niej sól peklową i wymieszaj zalewę.
  3. Schab wieprzowy opłucz i osusz za pomocą ręcznika kuchennego.
  4. Przygotuj schab do nastrzykiwania. Włóż go do naczynia o wysokich ściankach (np. naczynia żaroodpornego) a następnie za pomocą strzykawki do mięsa, wprowadź zalewę do środka. Spróbuj dodać do mięsa ok. 90 ml płynu.
  5. Po nastrzykiwaniu dodaj do zalewy 1 łyżeczkę kolendry i włóż do niej wcześniej nastrzyknięty schab. Mięso możesz docisnąć talerzem, tak aby było całkowicie zanurzone w zalewie.
  6. Schab w zalewie wstaw do lodówki na minimum 7 dni (optymalnie 10 dni). Codziennie obracaj mięso, aby płyny w niej się równomiernie rozprowadziły.
  7. Po tym czasie, wyciągnij schab z zalewy i włóż do siatki wędzarniczej.
  8. Tak przygotowane mięso pozostaw na sicie 3-4 godziny w lodówce. W tym czasie schab odcieknie z nadmiaru zalewy.
  9. Przygotuj wędzarnie.
  10. W pierwszej kolejności włóż schab do wędzarni i susz go przez 45 minut w temperaturze 80-90 stopni. Po tym czasie mięso powinno być ciepłe i suche w dotyku.
  11. Gdy suszenie się zakończy zmniejsz temperaturę w wędzarni do 50-60 stopni (maksymalnie 70) i wędź dalej przez 3 godziny.
  12. Uwędzony schab warto jeszcze sparzyć, w tym celu włóż go do nagrzanej wody do 80-85 stopni i parz przez 60 minut (1kg = 60 minut parzenia).
  13. Sparzony schab wędzony zostaw do wystygnięcia.

Domowy schab wędzony

schab wędzony
schab wędzony
schab wędzony
schab wędzony
szynka wędzona
schab wędzony

MIEJ POD RĘKĄ


  • ręcznik kuchenny,
  • średni garnek,
  • miska lub naczynie do nastrzykiwania,
  • strzykawka do nastrzykiwania mięsa,
  • durszlak,
  • siatkę wędzarnicza i sznurek wędliniarski,
  • wędzarnie,
  • drewno do wędzenia (koniecznie liściaste, najlepsze owocowe),
  • duży garnek z termometrem kulinarnym do sparzenia

CENNE RADY


Wędzenie tylko jednej porcji mięsa do zadanie dla prawdziwych pasjonatów. Mając już przygotowaną wędzarnie, warto przygotować również inne specjały do wędzenia! Nie martw się, że nie „przejesz” tego co uwędzisz, ponieważ wędzone mięsa, smakują również wyśmienicie po zamrożeniu i odmrożeniu, gdy najdzie na nie ochota!

Dodatkowo na bazie wody z parzenia możesz przygotować doskonały żurek, biały barszcz, kapuśniak czy grochówkę! Te zupy lubią wędzonkę!

SPOSÓB PODANIA


Przygotowany w domu schab wędzony to doskonała mięsna przekąska sama w sobie! Doskonale sprawdzi się jako okład na chleb, njalepiej własnej roboty (polecam Wam moje przepisy na domowe chleby np. chleb pszenny z żurawiną oraz chleb razowy pszenno-żytni. Ale wędzony schab będzie również doskonałą przekąską, podaną w towarzystwie np. ogórka małosolnego czy kiszonego. Aromat wędzonej domowej wędliny podbije smak każdego dania, dlatego nie żałuj i dodawaj, tam gdzie chcesz wykorzystać jego smak i aromat.

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl