Kapsalon holenderski, czyli kebab w sreberku
Holenderski kapsalon to dobrze nam znany kebab, podany dodatkowo z frytkami i zapieczony pod tartym serem. Właśnie dlatego na ulicy podawany jest w „sreberku”, czyli foremce aluminiowej. Na warstwę frytek, mięsa i sera, która jest zapieczona nakłada się stos świeżych warzyw i polewa ulubionym sosem. Oto cała receptura i przepis na kapsalon holenderski, ale spokojnie, niżej znajdziecie wszystko dokładnie rozpisane – krok po kroku:)
oznaczenia
SKŁADNIKI
- pół główki sałaty lodowej,
- pół czerwonej papryki,
- 1 pomidor,
- 1 mały ogórek,
- 1 mała cebula czerwona,
- 300 g fileta z kurczaka,
- 300 g frytek (możecie użyć gotowych, mrożonych frytek lub jak macie ochotę, skorzystać z mojego przepisu na domowe tradycyjne frytki: Tradycyjne frytki do zrobienia w domu),
- 70 g tartej mozzarelli,
- 100 ml sosu czosnkowego, np. przygotowanego wg mojego przepisu: Przepis na sos czosnkowy. Smakuje jak na mieście!,
- pół łyżeczki przyprawy do kebabu, możecie skorzystać z mojego przepisu: Domowa przyprawa do kebabu
- 1 łyżka oleju do smażenia,
- szczypiorek, np. z cebuli dymki,
(ilość produktów dla przygotowania 3 porcji)
WYKONANIE
- Zacznijcie od mięsa, które opłuczcie i osuszcie a następnie pozbawcie wszelkich niedoskonałości. Pokrójcie je w średniej wielkości kawałki.
- Na patelnię dodajcie olej a gdy się rozgrzeje wrzućcie na niego pokrojonego kurczaka. Smażcie go przez kilka minut aż do całkowitego ścięcia mięsa, a gdy będzie już usmażone dodajcie przyprawę do kebabu i zamieszajcie. Po chwili zestawcie patelnię z mięsem z ognia.
- W czasie gdy mięso z kurczaka się smaży, przygotujcie sos czosnkowy, np. korzystając z mojego przepisu: Przepis na sos czosnkowy. Smakuje jak na mieście!
- Przygotujcie frytki, które przygotujcie zgodnie z wybranym przez Was rodzajem (zachęcam do przygotowania domowych frytek wg mojego przepisu: Tradycyjne frytki do zrobienia w domu).
- W czasie gdy frytki są w przygotowaniu, zabierzcie się za pozostałe składniki. Poszatkujcie sałatę oraz pokrójcie paprykę, ogórka, czerwoną cebulę i pomidora.
- Gdy frytki będą już gotowe, przełóżcie je do przygotowanych foremek a na nich ułóżcie kawałki usmażonego kurczaka. Po wierzchu posypcie wszystko tartą mozzarellą i wstawcie foremki do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (program grzanie góra – dół) na 7 minut by się zapiekły.
- Po 7 minutach wyciągnijcie foremki z pieca i dodajcie do nich kolejno: poszatkowaną sałatę, pokrojone pomidory, ogórki, paprykę i czerwoną cebulę.
- Kapsalony polejcie sosem czosnkowym, który przygotowaliście wcześniej i posypcie świeżo pokrojonym szczypiorkiem.
- Kapsalon holenderski gotowy do podania!
Kapsalon holenderski, czyli kebab w sreberku
MIEJ POD RĘKĄ
- 3 foremki aluminiowe o dł. ok. 20 cm,
- duża patelnia,
- ręcznik papierowy,
CENNE RADY
Aby frytki nie przywarły do aluminiowych foremek, wcześniej posmarujcie je niewielką ilością tłuszczu, np. oleju rzepakowego.
Po więcej przepisów na uliczny fast food, zapraszam Was do tagu #domowy fast food, w którym znajdziecie moje przepisy na dobrze Wam znane uliczne przysmaki, dzięki czemu przygotujecie je w swoim domu!
SPOSÓB PODANIA
Kapsalon holenderski podaj gorący do ręki i zajadaj! Uważaj tylko, bo może być naprawdę gorący:) Oczywiście jak w przypadku każdego, szanowanego kebaba, powinniśmy mieć do wyboru „kilkadziesiąt” sosów do wyboru, dlatego i ja podpowiadam Wam kilka propozycji: Sos tzatziki, Sos śmietanowo-majonezowy czy Sos BBQ (sos barbecue)! Po więcej przepisów na sosy zapraszam Was do hasztagu #sosy i dipy.
polecane PRZEPISY