Marchewka z groszkiem dodatki do obiadu

Marchewka z groszkiem

Marchewka z groszkiem to jeden z najpopularniejszych dodatków do obiadu na Wisłą! Pewnie znamy ją wszyscy, bo przygotowywały ją zarówno nasze mamy, babcie jaki i ciocie. Ten prosty dodatek do obiadu, to pospolite i łatwo dostępne składniki czyli marchewka i groszek, zagęszczony białą zasmażką. Prościzna, która w dodatku nie zabiera wiele czasu! Jedyną „ochyłką” od tradycji jest kwestia groszku, który używacie do tego dodatku. Ja używam groszku konserwowego z puszki, inni lubią świeży groszek lub mrożony. Tak naprawdę to zależy od naszych upodobań i przyzwyczajeń wyniesionych z rodzinnego domu. Ja pamiętam zawsze marchewkę z groszkiem konserwowym i taka tez przygotowuję w swojej kuchni. A Wy jaki groszek wolicie? Napiszcie w komentarzach i koniecznie wypróbujcie mój przepis!

oznaczenia

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność
autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • 800 g marchewki,
  • 150 g groszku konserwowego,
  • 1 litr wody,
  • 50 g masła,
  • 2 łyżeczki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • woda do gotowania,
  • koperek (opcjonalnie)

(ilość produktów dla przygotowania 10 porcji)

WYKONANIE


  1. Marchewkę obierz a następnie pokrój w około pół centymetrową kostkę i wrzuć do przygotowanego garnka.
  2. Marchewkę zalej wodą, tak by przykryła marchewkę o minimum 2 centymetry.
  3. Dodaj do marchewki cukier i sól i dalej zagotuj i gotuj przez kolejne 15 minut na małym ogniu i pod przykryciem.
  4. Po ugotowaniu odcedź marchewkę do przygotowanego naczynia. Na dnie może zostać trochę wody, nie musisz odcedzać idealnie do ostatniej kropli.
  5. Do marchewki dodaj odcedzony z zalewy groszek konserwowy.
  6. Przygotuj zasmażkę. W tym celu na małej patelni roztop masło a następnie dodaj mąkę i smaż przez około 1 minutę, często mieszając.
  7. Po tym czasie dodawaj stopniowo do zasmażki wodę z gotowania marchewki. Mieszaj dokładnie i jeżeli konsystencja jest nadaj gęsta dolej kolejną porcję wody. Ostatecznie zasmażka ma być podobnie gęsta jak gorący budyń.
  8. Gotową zasmażkę dodaj do marchewki i groszku a następnie całość dokładnie wymieszaj.
  9. Jeżeli marchewka z groszkiem nadal jest zbyt gęsta, dolej wody od gotowania marchewki. Idealnie jak zasmażka będzie półpłynna, wtedy obtoczy marchewkę i groszek a także nie będzie miała tworzyła grudek.
  10. Na sam koniec dopraw całość solą i cukrem a jeżeli lubisz dodaj posiekany koperek.
  11. Gotowe!

Marchewka z groszkiem

Marchewka z groszkiem
Marchewka z groszkiem
Marchewka z groszkiem
Marchewka z groszkiem
Marchewka z groszkiem

MIEJ POD RĘKĄ


  • średni garnek,
  • małą patelnię,
  • sitko,

CENNE RADY


Jeżeli jednak zamiast groszku konserwowego wolisz ten surowy lub mrożony, dodaj go do marchewki na samym początku tak by gotował się razem z nią.

SPOSÓB PODANIA


Marchewka z groszkiem, choć sama w sobie ma wielu fanów najlepiej smakuje w towarzystwie duszonego mięsa np. bitek schabowych czy bardziej wyszukanych mięsnych dań jak np. piersi kurczaka w sosie kurkowym. Nie gorzej smakuje razem ze smażonym mięsem lub rybą i tutaj polecam wam tradycyjne kotlety z piersi indyka oraz smażoną rybę, którą przygotujecie w kilkanaście minut! Nie zapomnijcie również o uzupełnieniu obiadu w gotowane ziemniaki, frytki, puree ziemniaczane czy kopytka. Taki komplet to idealny zestaw na niedzielny obiad i nie tylko!

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl