Marchewka z groszkiem
Marchewka z groszkiem to jeden z najpopularniejszych dodatków do obiadu na Wisłą! Pewnie znamy ją wszyscy, bo przygotowywały ją zarówno nasze mamy, babcie jaki i ciocie. Ten prosty dodatek do obiadu, to pospolite i łatwo dostępne składniki czyli marchewka i groszek, zagęszczony białą zasmażką. Prościzna, która w dodatku nie zabiera wiele czasu! Jedyną „ochyłką” od tradycji jest kwestia groszku, który używacie do tego dodatku. Ja używam groszku konserwowego z puszki, inni lubią świeży groszek lub mrożony. Tak naprawdę to zależy od naszych upodobań i przyzwyczajeń wyniesionych z rodzinnego domu. Ja pamiętam zawsze marchewkę z groszkiem konserwowym i taka tez przygotowuję w swojej kuchni. A Wy jaki groszek wolicie? Napiszcie w komentarzach i koniecznie wypróbujcie mój przepis!
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 800 g marchewki,
- 150 g groszku konserwowego,
- 1 litr wody,
- 50 g masła,
- 2 łyżeczki mąki pszennej,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka cukru,
- woda do gotowania,
- koperek (opcjonalnie)
(ilość produktów dla przygotowania 10 porcji)
WYKONANIE
- Marchewkę obierz a następnie pokrój w około pół centymetrową kostkę i wrzuć do przygotowanego garnka.
- Marchewkę zalej wodą, tak by przykryła marchewkę o minimum 2 centymetry.
- Dodaj do marchewki cukier i sól i dalej zagotuj i gotuj przez kolejne 15 minut na małym ogniu i pod przykryciem.
- Po ugotowaniu odcedź marchewkę do przygotowanego naczynia. Na dnie może zostać trochę wody, nie musisz odcedzać idealnie do ostatniej kropli.
- Do marchewki dodaj odcedzony z zalewy groszek konserwowy.
- Przygotuj zasmażkę. W tym celu na małej patelni roztop masło a następnie dodaj mąkę i smaż przez około 1 minutę, często mieszając.
- Po tym czasie dodawaj stopniowo do zasmażki wodę z gotowania marchewki. Mieszaj dokładnie i jeżeli konsystencja jest nadaj gęsta dolej kolejną porcję wody. Ostatecznie zasmażka ma być podobnie gęsta jak gorący budyń.
- Gotową zasmażkę dodaj do marchewki i groszku a następnie całość dokładnie wymieszaj.
- Jeżeli marchewka z groszkiem nadal jest zbyt gęsta, dolej wody od gotowania marchewki. Idealnie jak zasmażka będzie półpłynna, wtedy obtoczy marchewkę i groszek a także nie będzie miała tworzyła grudek.
- Na sam koniec dopraw całość solą i cukrem a jeżeli lubisz dodaj posiekany koperek.
- Gotowe!
Marchewka z groszkiem
MIEJ POD RĘKĄ
- średni garnek,
- małą patelnię,
- sitko,
CENNE RADY
Jeżeli jednak zamiast groszku konserwowego wolisz ten surowy lub mrożony, dodaj go do marchewki na samym początku tak by gotował się razem z nią.
SPOSÓB PODANIA
Marchewka z groszkiem, choć sama w sobie ma wielu fanów najlepiej smakuje w towarzystwie duszonego mięsa np. bitek schabowych czy bardziej wyszukanych mięsnych dań jak np. piersi kurczaka w sosie kurkowym. Nie gorzej smakuje razem ze smażonym mięsem lub rybą i tutaj polecam wam tradycyjne kotlety z piersi indyka oraz smażoną rybę, którą przygotujecie w kilkanaście minut! Nie zapomnijcie również o uzupełnieniu obiadu w gotowane ziemniaki, frytki, puree ziemniaczane czy kopytka. Taki komplet to idealny zestaw na niedzielny obiad i nie tylko!