Pasta z szynki

Pasta z szynki

Pasta z szynki to jeden z moich pomysłów na śniadaniową albo imprezową pastę kanapkową. Jest doskonałym sposobem na wykorzystanie większej ilości domowej wędliny lub uratowanie zbyt suchej lub mało doprawionej szynki. Charakteru paście dodaje chrzan, który świetnie komponuje się z szynką a dodatkowo dodaje nieco przyjemnej ostrości. Nie pozostaje Wam nic innego jak wypróbować poniższego przepisu!

oznaczenia

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność
autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


(ilość produktów dla przygotowania ok. 450 g pasty)

WYKONANIE


  1. Szynkę osuszcie za pomocą ręcznika papierowego z nadmiaru płynu, lekko uciskając i delikatnie wyciskając soki z wędliny.
  2. Następnie pokrójcie szynkę w grubą kostkę. Jeżeli chcecie by pasta miała mniej wędzonego aromatu lub była również dla dzieci, usuńcie wierzchnią skórkę, która oprócz aromatu jest również najtwardszym fragmentem.
  3. Pokrojoną w kostkę szynkę, porcjami wrzućcie do rozdrabniacza a następnie posiekajcie je na drobno.
  4. Rozdrobnioną szynkę przerzucajcie do przygotowanej miski a następnie, gdy w misce będzie już cała rozdrobniona wędlina dodajcie majonez i chrzan.
  5. Całość następnie wymieszajcie, by wszystkie składniki się ze sobą połączyły a na koniec doprawcie pastę solą i pieprzem.
  6. Pasta z szynki z gotowa do podania!

Pasta z szynki

pasta z szynki
pasta z szynki
pasta z szynki

MIEJ POD RĘKĄ


  • blender z rozdrabniaczem,
  • ręczniki papierowe

CENNE RADY


Bardzo ważne, by pasta z szynki powstała z możliwie suchej wędliny. Dzięki temu nie będzie nam grozić, że w paście pojawi się płyn który nie będzie wyglądał estetycznie a dodatkowo będzie wsiąkał i rozmiękczał pieczywo, na którym podamy pastę. Dlatego właśnie warto do tego przepisu użyć dobrej jakości wędliny, najlepiej wędzonej (u mnie był to własnej roboty schab wędzony). Jeżeli szukacie sprawdzonych przepisów na domowe wędliny, które możecie również wykorzystać do przygotowania pasty z szynki, kilka inspiracji znajdziecie poniżej:

SPOSÓB PODANIA


Pasta z szynki świetnie sprawdzi się podana razem z domowym pieczywem, np. chlebem razowym czy pszennym chlebem z żurawiną, ale również świetnie można ją podać na słonych krakersach czy kawałkach kruchego pieczywa, tworząc imprezowe przekąski. Pastą z szynki można również faszerować jajka lub użyć do przygotowania ślimaków z tortilli. Doskonale do pasty będą pasować ogórki po kaszubsku, ogórki kiszone i świeży szczypiorek.

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl