Roladki z tortilli na zimno
Roladki z tortilli na zimno, zwane przez wielu również ślimaczkami to kolejna obok klasycznych koreczków przekąska „na raz”, która daje nam dużo dowolności z doborem składników. Dzięki temu możemy stworzyć takie roladki z tortilli na zimno, na jakie właśnie mamy ochotę! Najlepiej sprawdzają się na imprezowy stół i dzięki temu, że można je przygotować nieco wcześniej, pozwalają wyrobić się z innymi imprezowymi daniami. Zaryzykuję nawet stwierdzenie, że po kilku godzinach w lodówce są jeszcze smaczniejsze:) Przygotujcie i przekonajcie się sami!
oznaczenia
SKŁADNIKI
- podstawowe składniki:
- placki tortilli (1 placek = 1 rolka = około 7-8 roladek),
- majonez,
- serek kanapkowy,
- ser topiony,
- dodatki:
- mięsne: szynka w plastrach (np. domowy schab wędzony, domowa wędzona pierś z kurczaka, szynka drobiowa z szynkowaru, gotowe szynki długodojrzewające, ulubione wędliny w plastrach), pieczone lub smażone mięso drobiowe lub wieprzowe,
- rybne: wędzony łosoś, kawałki wędzonej makreli lub pstrąga, tuńczyk z puszki, śledzie z oleju,
- sery: sery żółte, sery pleśniowe, sery twarde, ser feta, oscypek, sery wędzone (np. domowy twaróg wędzony),
- warzywa świeże: sałata, papryka, ogórek, rzodkiewka, cebula dymka ze szczypiorkiem,
- inne dodatki: suszone pomidory, ogórki konserwowe, ogórki po kaszubsku, awokado, świeże zioła, świeży koperek,
(ilość produktów dla przygotowania 7-8 roladek z 1 placka tortilli)
WYKONANIE
- Weźcie 1 placek tortilli i posmarujcie go majonezem, serkiem kanapkowym lub serkiem topionym.
- Na posmarowanym placku tortilli układajcie wybrane składniki, np. liście sałaty, plastry szynki, suszone pomidory, szczypior, plastry żółtego sera. Układając składniki na tortilli, pamiętajcie by od góry zostawić kawałek placka posmarowanego majonezem lub serkiem, dzięki któremu roladka „sklei się”.
- Gdy wszystkie składniki są już na tortilli, zacznijcie zwijać placek w roladkę.
- Gotową roladkę odłóżcie na bok i przygotujcie kolejną.
- Gdy będziecie mieli już gotowe wszystkie roladki, włóżcie je do lodówki na około 3 godziny.
- Po tym czasie wyciągnijcie roladki i zacznijcie kroić w kawałki o grubości około 2-3 centymetrów a następnie w każdy kawałek wbijcie wykałaczkę, dzięki której łatwiej będzie chwycić przekąskę oraz roladka będzie się lepiej trzymać.
- Gotowe roladki z tortilli na zimno układajcie na półmisku i jeżeli nie stawiacie ich od razu na stół, schowajcie do lodówki.
Roladki z tortilli na zimno
MIEJ POD RĘKĄ
- wykałaczki,
- ewentualnie sitko kuchenne,
CENNE RADY
Dzięki kilku godzinom, które spędzają w lodówce przygotowane roladki (jeszcze niepokrojone), tortille zmiękną i będzie się je dużo łatwiej kroiło. Właśnie dlatego warto przygotować je kilka godzin wcześniej a nawet dzień wcześniej, dzięki temu po pierwsze przejdą smakiem a po drugie tortille staną się miękkie i przyjemnie wilgotne, dzięki czemu prościej i łatwiej je pokroimy.
SPOSÓB PODANIA
Gotowe roladki z tortilli na zimno podawajcie prosto z lodówki, ułożone na półmisku. Oczywiście warto podać je w towarzystwie innych przysmaków i przekąsek. Po pomysły i inspirację zapraszam Was do tagów #imprezowe finger foods oraz #przepisy na imprezę, gdzie znajdziecie dziesiątki innych przepisów!