roladki z tortilli na zimno Przekąski na imprezę na zimno

Roladki z tortilli na zimno

Roladki z tortilli na zimno, zwane przez wielu również ślimaczkami to kolejna obok klasycznych koreczków przekąska „na raz”, która daje nam dużo dowolności z doborem składników. Dzięki temu możemy stworzyć takie roladki z tortilli na zimno, na jakie właśnie mamy ochotę! Najlepiej sprawdzają się na imprezowy stół i dzięki temu, że można je przygotować nieco wcześniej, pozwalają wyrobić się z innymi imprezowymi daniami. Zaryzykuję nawet stwierdzenie, że po kilku godzinach w lodówce są jeszcze smaczniejsze:) Przygotujcie i przekonajcie się sami!

oznaczenia

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność
autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • podstawowe składniki:
    • placki tortilli (1 placek = 1 rolka = około 7-8 roladek),
    • majonez,
    • serek kanapkowy,
    • ser topiony,
  • dodatki:

(ilość produktów dla przygotowania 7-8 roladek z 1 placka tortilli)

WYKONANIE


  1. Weźcie 1 placek tortilli i posmarujcie go majonezem, serkiem kanapkowym lub serkiem topionym.
  2. Na posmarowanym placku tortilli układajcie wybrane składniki, np. liście sałaty, plastry szynki, suszone pomidory, szczypior, plastry żółtego sera. Układając składniki na tortilli, pamiętajcie by od góry zostawić kawałek placka posmarowanego majonezem lub serkiem, dzięki któremu roladka „sklei się”.
  3. Gdy wszystkie składniki są już na tortilli, zacznijcie zwijać placek w roladkę.
  4. Gotową roladkę odłóżcie na bok i przygotujcie kolejną.
  5. Gdy będziecie mieli już gotowe wszystkie roladki, włóżcie je do lodówki na około 3 godziny.
  6. Po tym czasie wyciągnijcie roladki i zacznijcie kroić w kawałki o grubości około 2-3 centymetrów a następnie w każdy kawałek wbijcie wykałaczkę, dzięki której łatwiej będzie chwycić przekąskę oraz roladka będzie się lepiej trzymać.
  7. Gotowe roladki z tortilli na zimno układajcie na półmisku i jeżeli nie stawiacie ich od razu na stół, schowajcie do lodówki.

Roladki z tortilli na zimno

roladki z tortilli na zimno
roladki z tortilli na zimno
roladki z tortilli na zimno
roladki z tortilli na zimno
roladki z tortilli na zimno

MIEJ POD RĘKĄ


  • wykałaczki,
  • ewentualnie sitko kuchenne,

CENNE RADY


Dzięki kilku godzinom, które spędzają w lodówce przygotowane roladki (jeszcze niepokrojone), tortille zmiękną i będzie się je dużo łatwiej kroiło. Właśnie dlatego warto przygotować je kilka godzin wcześniej a nawet dzień wcześniej, dzięki temu po pierwsze przejdą smakiem a po drugie tortille staną się miękkie i przyjemnie wilgotne, dzięki czemu prościej i łatwiej je pokroimy.

SPOSÓB PODANIA


Gotowe roladki z tortilli na zimno podawajcie prosto z lodówki, ułożone na półmisku. Oczywiście warto podać je w towarzystwie innych przysmaków i przekąsek. Po pomysły i inspirację zapraszam Was do tagów #imprezowe finger foods oraz #przepisy na imprezę, gdzie znajdziecie dziesiątki innych przepisów!

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl