Soczysta pierś z kurczaka pieczona w rękawie
Soczysta pierś z kurczaka pieczona w rękawie to kolejna moja propozycja, która mimo że nie wymaga wyszukanych składników i godzin gotowania, prezentuje się świetnie i jeszcze lepiej smakuje! Idealnie na świąteczny obiad, małe przyjęcie czy również codzienny, rodzinny obiad. Do tego przepisu nie bez powodu wykorzystałem konfiturę borówkową, która dodała całości niepowtarzalnej słodyczy i aromatu. Osobiście bardzo mnie takie połączenia: słodkiej i lekko gorzkiej borówki z wytrawnym mięsem „jarają”, dlatego stwierdziłem, że warto iść krok dalej i wykorzystać tą fuzję smaków do stworzenia gotowego dania, gdzie borówki nie będą „jedynie” dodatkiem a składową:) Efekt rewelacyjny i prosty do powtórzenia w waszej kuchni!
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 4 filety z piersi kurczaka,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżeczki konfitury z borówki,
- 40 ml oleju,
- 1,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
- sól, pieprz
(ilość produktów dla przygotowania 8-10 porcji)
WYKONANIE
- Cebulę obierzcie i pokrójcie w kostkę i wrzućcie do przygotowanej miski.
- Czosnek również obierzcie z łupiny a następnie przeciśnijcie praską wprost do pokrojonej cebuli.
- Do cebuli i czosnku dodajcie borówki oraz 1 łyżeczkę papryki w proszku i około 2/3 potrzebnego oleju. Całość wymieszajcie i nałóżcie na spód przygotowanego i związanego już z jednej strony rękawa, który od razu włóżcie do naczynia żaroodpornego.
- Filety z piersi kurczaka opłuczcie pod wodą, osuszcie i pozbądźcie niedoskonałości. Przełóżcie je do miski po cebuli i doprawce solidną szczyptą soli, mielonym pieprzem i resztą papryki w proszku. Dodajcie resztę oleju i obtoczcie dokładnie mięso w przyprawach z olejem.
- Doprawione filety włóżcie do rękawa i układajcie na nałożonej wcześniej cebuli z czosnkiem i borówkami.
- Gdy wszystkie składniki będą już w rękawie, zawiążcie do z drugiej strony. Starajcie się zrobić do dokładnie, by rękaw był szczelnie zamknięty.
- Tak przygotowane mięso w rękawie włóżcie do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (program grzanie góra – dół) i pieczcie przez 60 minut.
- Po tym czasie wyciągnijcie wszystko z piekarnika i ostawcie na około 2-3 minuty. Po ich upływie rozetnijcie rękaw i wyciągnijcie mięso, które od razu podzielcie na mniejsze porcje, dzieląc je na grube plastry.
- Soczysta pierś z kurczaka pieczona w rękawie gotowa do podania!
Soczysta pierś z kurczaka pieczona w rękawie
MIEJ POD RĘKĄ
- naczynie żaroodporne,
- rękaw foliowy (kulinarny) o długości ok. 60 cm,
- miska,
- praska do czosnku
CENNE RADY
Podczas pieczenia rękaw mocno się „nadmucha” – to normalne. Jeżeli boicie się, że rękaw nie wytrzyma i w najgorszym wypadku zapryska Wam cały piekarnik, podczas pieczenia zróbcie w nim 2-3 miniaturowe dziurki (np. czubkiem ostrego noża), dzięki czemu zejdzie z niego nieco ciśnienia:)
SPOSÓB PODANIA
Soczyste piersi z kurczaka pieczone w rękawie, moim zdaniem najlepiej pasują w zestawie z duszonymi ziemniakami i porcją świeżych warzyw np. sałaty i pomidora. Ale to tylko jedna z możliwości, bo równie dobrym wyborem będzie podanie jej w towarzystwie domowych pieczonych łódeczek ziemniaczanych, zasmażanych buraczków na słodko, ogórków po kaszubsku czy frytek z batatów i marchewki a nawet z pieczywem czosnkowym!
To garść inspiracji ale absolutnie nie wszystkie jakie chciałbym Wam podpowiedzieć. Po więcej zapraszam Was do wpisu: Pomysły na dodatki do obiadu!