soczysta pierś z kurczaka pieczona w rękawie

Soczysta pierś z kurczaka pieczona w rękawie

Soczysta pierś z kurczaka pieczona w rękawie to kolejna moja propozycja, która mimo że nie wymaga wyszukanych składników i godzin gotowania, prezentuje się świetnie i jeszcze lepiej smakuje! Idealnie na świąteczny obiad, małe przyjęcie czy również codzienny, rodzinny obiad. Do tego przepisu nie bez powodu wykorzystałem konfiturę borówkową, która dodała całości niepowtarzalnej słodyczy i aromatu. Osobiście bardzo mnie takie połączenia: słodkiej i lekko gorzkiej borówki z wytrawnym mięsem „jarają”, dlatego stwierdziłem, że warto iść krok dalej i wykorzystać tą fuzję smaków do stworzenia gotowego dania, gdzie borówki nie będą „jedynie” dodatkiem a składową:) Efekt rewelacyjny i prosty do powtórzenia w waszej kuchni!

autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • 4 filety z piersi kurczaka,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki konfitury z borówki,
  • 40 ml oleju,
  • 1,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
  • sól, pieprz

(ilość produktów dla przygotowania 8-10 porcji)

WYKONANIE


  1. Cebulę obierzcie i pokrójcie w kostkę i wrzućcie do przygotowanej miski.
  2. Czosnek również obierzcie z łupiny a następnie przeciśnijcie praską wprost do pokrojonej cebuli.
  3. Do cebuli i czosnku dodajcie borówki oraz 1 łyżeczkę papryki w proszku i około 2/3 potrzebnego oleju. Całość wymieszajcie i nałóżcie na spód przygotowanego i związanego już z jednej strony rękawa, który od razu włóżcie do naczynia żaroodpornego.
  4. Filety z piersi kurczaka opłuczcie pod wodą, osuszcie i pozbądźcie niedoskonałości. Przełóżcie je do miski po cebuli i doprawce solidną szczyptą soli, mielonym pieprzem i resztą papryki w proszku. Dodajcie resztę oleju i obtoczcie dokładnie mięso w przyprawach z olejem.
  5. Doprawione filety włóżcie do rękawa i układajcie na nałożonej wcześniej cebuli z czosnkiem i borówkami.
  6. Gdy wszystkie składniki będą już w rękawie, zawiążcie do z drugiej strony. Starajcie się zrobić do dokładnie, by rękaw był szczelnie zamknięty.
  7. Tak przygotowane mięso w rękawie włóżcie do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (program grzanie góra – dół) i pieczcie przez 60 minut.
  8. Po tym czasie wyciągnijcie wszystko z piekarnika i ostawcie na około 2-3 minuty. Po ich upływie rozetnijcie rękaw i wyciągnijcie mięso, które od razu podzielcie na mniejsze porcje, dzieląc je na grube plastry.
  9. Soczysta pierś z kurczaka pieczona w rękawie gotowa do podania!

Soczysta pierś z kurczaka pieczona w rękawie

soczysta pierś z kurczaka pieczona w rękawie
soczysta pierś z kurczaka pieczona w rękawie
soczysta pierś z kurczaka pieczona w rękawie
soczysta pierś z kurczaka pieczona w rękawie
soczysta pierś z kurczaka pieczona w rękawie
soczysta pierś z kurczaka pieczona w rękawie

MIEJ POD RĘKĄ


  • naczynie żaroodporne,
  • rękaw foliowy (kulinarny) o długości ok. 60 cm,
  • miska,
  • praska do czosnku

CENNE RADY


Podczas pieczenia rękaw mocno się „nadmucha” – to normalne. Jeżeli boicie się, że rękaw nie wytrzyma i w najgorszym wypadku zapryska Wam cały piekarnik, podczas pieczenia zróbcie w nim 2-3 miniaturowe dziurki (np. czubkiem ostrego noża), dzięki czemu zejdzie z niego nieco ciśnienia:)

SPOSÓB PODANIA


Soczyste piersi z kurczaka pieczone w rękawie, moim zdaniem najlepiej pasują w zestawie z duszonymi ziemniakami i porcją świeżych warzyw np. sałaty i pomidora. Ale to tylko jedna z możliwości, bo równie dobrym wyborem będzie podanie jej w towarzystwie domowych pieczonych łódeczek ziemniaczanych, zasmażanych buraczków na słodko, ogórków po kaszubsku czy frytek z batatów i marchewki a nawet z pieczywem czosnkowym!

To garść inspiracji ale absolutnie nie wszystkie jakie chciałbym Wam podpowiedzieć. Po więcej zapraszam Was do wpisu: Pomysły na dodatki do obiadu!

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl