Tradycyjne kotlety z piersi indyka
Tradycyjny, niedzielny obiad – rosół i kotlety. Każdy zna, każdy jadł, dlatego to sprawdzony pomysł na rodzinny obiad. Tym razem przedstawiam Wam przepis na kotlety z indyka, równie smaczne co kotlety z piersi kurczaka. Spróbujcie i oceńcie sami, czy nadaje się na niedzielny stół!
Po więcej przepisów na niedzielny obiad zapraszam do wpisu: Pomysły na elegancki i uroczysty obiad na niedzielę
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 600 g filetu z piersi indyka (1 kotlet to około 100 g mięsa),
- 2 jajka,
- 150 g bułki tartej,
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- opcjonalnie: można doprawić mięso dowolną (ulubioną) przyprawą
(ilość produktów dla przygotowania 8 porcji)
WYKONANIE
- Filet z piersi indyka umyj, osusz ręcznikiem papierowym i połóż na desce. Podziel go na płaskie kawałki, po około 100 g każdy. Odłóż pokrojone kawałki na bok.
- Deskę owiń folią spożywczą, rozbite mięso będzie od niej ładnie odchodzić. Na folii połóż kawałek mięsa, przykryj go foliowym woreczkiem śniadaniowym by nie brudzić tłuczka i rozbijaj mięso na płaskiego kotleta o grubości około 3-4 mm. Tłuczek, ma dwie, różne strony; ja wykorzystuję tą w kwadratowe ząbki. Rozbite kotlety odkładaj na bok.
- Gdy wszystkie kawałki mięsa będą już rozbite, rozłóż je obok siebie na desce i przypraw solą, papryką, pieprzem i opcjonalnie swoją ulubioną przyprawą. Gdy wszystkie kotlety z indyka już równomiernie przyprawisz, układaj je jeden na drugim.
- Do głębokiego talerza wbij dwa jajka, wymieszaj widelcem na jednolitą masę. Do drugiego talerza wsyp bułkę tartą.
- Na patelnię wlej olej i rozgrzej go. W czasie gdy będzie się rozgrzewał olej zacznij panierować kotlety. Na początku włóż kotleta do jajek i pokryj go równomiernie jajkiem, zanurzając go w masie i obracając na drugą stronę. Tak przygotowany kotlet w jajku, przełóż do bułki tartej i zapanieruj go dokładnie z dwóch stron.
- Opanierowane kotlety z indyka układaj na rozgrzanej patelni z olejem. Smaż na średnim ogniu do zarumienienia, około 2-3 na każdej stronie. Gotowe, usmażone kotlety odkładaj do przygotowanego naczynia żaroodpornego (garnka lub na talerz).
- Każdą kolejną partię smaż w ten sam sposób. Dolewaj też po łyżce oleju do każdej kolejnej partii.
- Tak przygotowane kotlety z indyka są gotowe do podania.
Tradycyjne kotlety z piersi indyka
MIEJ POD RĘKĄ
- dużą patelnię,
- folię spożywczą,
- śniadaniowy woreczek foliowy,
- ręcznik papierowy,
- deskę drewnianą,
- tłuczek do mięsa,
- szczypce lub dwa widelce, do obracania kotletów,
- 2 głębokie talerze,
- talerz, garnek lub naczynie żaroodporne do odkładania gotowych kotletów
CENNE RADY
Gotowe kotlety z indyka możesz przechowywać w lodówce przez maksymalnie 3 dni.
SPOSÓB PODANIA
Kotlety z indyka najczęściej serwujemy na obiad. Doskonale pasują do nich gotowane ziemniaki (mogą być te duszone) i dowolny dodatek np. smażone pieczarki na słodko lub zasmażana kapusta kiszona z pieczarkami. Dla mniej konserwatywnych smakoszy proponuję podać kotlety z frytkami z ziemniaków lub batatów i marchewki!
Kotlety możemy serwować również przy okazji przyjęć, jako jedno z dań. Wtedy najlepiej podać je na półmisku.
Zimne kotlety z piersi indyka możemy wykorzystać również jako składnik kanapek, dodając do nich pomidora, ogórka czy sałatę. Robiąc wtedy coś na wzór hamburgera, tylko, że z kotletem.
Szukasz inspiracji na dodatek do obiadu? Zajrzyj do mojego wpisu: Pomysły na dodatki do obiadu!
polecane PRZEPISY