Tradycyjny kurczak pieczony w całości
Tradycyjny kurczak pieczony w całości to doskonały pomysł na rodzinny obiad, który nie tylko doskonale smakuje ale również fantastycznie się prezentuje! Korzystając z poniższego przepisu raz na zawsze zapomnicie o wszelkich gotowych kurczakach z rożna, bo kurczak pieczony w całości przygotowany w domu jest znacznie bardziej soczysty, delikatny i aromatyczny, głównie dzięki użyciu domowej przyprawy do kurczaka, która sprawi również, że jego smak będzie niepowtarzalny. Prawda, że brzmi ciekawie? Poznajcie zatem mój przepis na tradycyjnego kurczaka pieczonego w całości.
oznaczenia
SKŁADNIKI
- kurczak w całości (u mnie ważył ok. 2 kg),
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 50 g masła,
- 1 łyżeczka suszonego majeranku,
- pół łyżeczki suszonego tymianku
- 1,5 łyżeczki domowej przyprawy do kurczaka,
- pół łyżeczki pieprzu ziołowego.
- 1,5 łyżeczki soli,
- 3 łyżki oleju,
(ilość produktów dla przygotowania ok. 8 porcji)
WYKONANIE
- Kurczaka najpierw trzeba dokładnie oczyścić zarówno z zewnątrz jak i we wnętrzu. Można go również opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym.
- Do środka dodajcie przyprawy: cały majeranek i tymianek oraz pół łyżeczki soli.
- Od cebuli odetnijcie jedynie część korzeniową i bez obierania włóżcie ją do wnętrza kurczaka.
- Następnie do środka włóżcie nieobrane ząbki czosnku i kawałek masła.
- Skórę z okolic otworu do wnętrza zawińcie tak by zamknąć nadzienie (możecie ją spiąć wykałaczką). Nogi kurczaka zwiążcie sznurkiem na krzyż, w taki sposób aby pozabezpieczały przed otwarciem wnętrze z nadzieniem.
- Do dużej miski dodajcie pozostałe przyprawy: pieprz ziołowy, domową przyprawę do kurczaka oraz resztę soli. Wymieszajcie je ze sobą.
- Nadzianego kurczaka wysmarujcie olejem a następnie obtoczcie w misce przygotowaną przyprawą.
- Naczynie żaroodporne wysmarujcie olejem i włóżcie do niego równomiernie przyprawionego kurczaka. Naczynie przykryjcie pokrywką i wstawcie na 1 godzinę do lodówki.
- Rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni (tryb grzanie góra – dół). Gdy piekarnik będzie już nagrzany wstawcie naczynie z kurczakiem i pieczcie pod przykryciem przez około 75 minut.
- Po 75 minutach zdejmijcie pokrywkę i pieczcie dalej przez kolejne 45 minut w tej samej temperaturze i trybie. Co około 15 minut polewajcie skórkę powstałym sosem na dnie naczynia aby się zarumieniła. Czas pieczenia zależy od wagi kurczaka – patrz cenne rady poniżej.
- Gdy tradycyjny kurczak pieczony w całości zarumieni się już na złoto, jest gotowy do wyciągnięcia.
Tradycyjny kurczak pieczony w całości
MIEJ POD RĘKĄ
- duże naczynie żaroodporne z pokrywką,
- duża miska kuchenna,
- gruba nitka lub sznurek wędliniarski,
- wykałaczki,
CENNE RADY
Czas pieczenia zależy od wagi kurczaka, a te zazwyczaj wahają się w okolicach 1,5 – 2,5 kg. Czasy pieczenia w przepisie podałem dla kurczaka o wadze ok. 2 kg. W innym przypadku kurczaka pieczonego w całości trzymajcie w piekarniku według poniższego:
- waga ok. 1,5 kg – 50 minut pieczenia pod przykryciem + 45 minut rumienienia
- waga ok. 1,8 kg – 65 minut pieczenia pod przykryciem + 45 minut rumienienia
- waga ok. 2,0 kg – 75 minut pieczenia pod przykryciem + 45 minut rumienienia
- waga ok. 2,2 kg – 90 minut pieczenia pod przykryciem + 45 minut rumienienia
- waga ok. 2,5 kg – 105 minut pieczenia pod przykryciem + 45 minut rumienienia
SPOSÓB PODANIA
Nim podacie kurczaka upieczonego według powyższego przepisu, najlepiej odstawcie go na ok. 10 minut aby trochę ostygł. Po tym czasie podzielcie go na kawałki, np. nożycami do mięsa lub ostrym nożem. Tak przygotowany i podzielony tradycyjny kurczak pieczony w całości może wylądować na stole tylko w towarzystwie świeżego pieczywa (np. domowego chleba jak z piekarni czy bułek razowych), co już będzie gotowym daniem obiadowym. Oczywiście zamiast pieczywa możecie podać go z puree ziemniaczanym czy pieczonymi łódeczkami ziemniaczanymi a idealnie będzie jak dorzucicie do niego jakiś inny, warzywny dodatek jak np. zasmażaną młodą kapustę, mizerię, czy chociażby banalna w przygotowaniu a pyszna sałata ze śmietaną.
polecane PRZEPISY