sos grzybowy z mrożonych grzybów

Sos grzybowy z mrożonych grzybów

Sezon na grzyby jest zdecydowanie za krótki! Nim człowiek nacieszy się smakiem zupy grzybowej, okazuje się, że w lasach już po grzybowym sezonie… By przydłużyć jesienny smak grzybów, możemy przygotować grzyby do mrożenia, które następnie potem możemy wykorzystać do przeróżnych przepisów, w tym także na sos grzybowy z mrożonych grzybów. Sos grzybowy z mrożonych grzybów to doskonały dodatek do placków ziemniaczanych, kopytek, naleśników czy pieczywa. Z takim skomponowanym duetem nie grozi nam nuda przy obiedzie! Spróbujcie sami!

Wolisz zbierać grzyby, gotować czy zwiedzać? Można to ze sobą połączyć! Przejdź do przewodnika po Wielkopolsce i zobacz, co czeka na Ciebie w tym regionie pełnym lasów!

oznaczenia

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność
autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • 500 g mrożonych grzybów (lub ewentualnie 700 g świeżych),
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 ziarna jałowca,
  • 200 śmietany 18%,
  • 50 g masła,
  • pęczek natki pietruszki,
  • łyżeczka ciemnego sosu sojowego,
  • pół łyżeczki soli,
  • pieprz

(ilość produktów dla przygotowania 6 porcji)

WYKONANIE


  1. Cebulę obierz z łupin i pokrój w drobną kostkę.
  2. W garnku lub na patelni rozpuść masło a następnie dodaj pokrojoną cebulę wraz ze szczyptą soli i zeszklij.
  3. W międzyczasie obierz i poszatkuj czosnek, który dodaj pod koniec smażenia cebuli i smaż z nią około 15 sekund.
  4. Następnie dodaj przygotowane wcześniej i rozmrożone grzyby. Możecie dodać również świeże grzyby, które powinny być oczyszczone i przygotowane dokładnie tak samo jak mrożone według mojego przepisu.
  5. Całość gotuj na średnim ogniu przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
  6. Po tym czasie dodaj do sosu śmietanę oraz przyprawy: sól, jałowiec i pieprz i sos sojowy.
  7. Sos wymieszaj i zagotuj na małym ogniu.
  8. Gdy sos grzybowy z mrożonych grzybów się zagotuje dodaj pokrojoną pietruszkę i gotuj dalej przez 1 minutę.
  9. Sos jest gotowy do podania.

Sos grzybowy z mrożonych grzybów

sos grzybowy z mrożonych grzybów
sos grzybowy z mrożonych grzybów
sos grzybowy z mrożonych grzybów
sos grzybowy z mrożonych grzybów
sos grzybowy z mrożonych grzybów
sos grzybowy z mrożonych grzybów

MIEJ POD RĘKĄ


  • patelnię lub garnek,

CENNE RADY


Jeżeli sos wychodzi zbyt gęsty, można dodać do niego około 50 ml mleka lub śmietanki 30%.

SPOSÓB PODANIA


Sos grzybowy z mrożonych grzybów będzie doskonały dodatkiem do duszonych ziemniaków, placków ziemniaczanych, kopytek czy naleśników! Oczywiście można dodać go również do smażonych mięs, np. kotletów z piersi kurczaka, kotletów mielonych czy dewolajów.

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl