sałatka z kurczakiem i fasolą czerwoną Przekąski na imprezę na zimno

Niepowtarzalna sałatka z kurczakiem i fasolą czerwoną

Szukacie alternatywy dla tradycyjnej sałatki jarzynowej? Dobrze trafiliście! Oto sałatka z kurczakiem i fasolą czerwoną, którą poznałem jeszcze w czasach studenckich (Jagoda jak czytasz – pozdrawiam!). Z pozoru kilka niepasujących do siebie na pierwszy rzut oka składników daje niepowtarzalny efekt końcowy, który zresztą bardzo polubiła moja mama, która często prosi mnie o jej przygotowanie. Teraz już może poznać przepis, podobnie jak i Wy a dzięki niemu przygotować ją samodzielnie:) Warto!

oznaczenia

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność
autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • 1 filet z piersi kurczaka,
  • 4 jajka,
  • 250 g czerwonej fasoli z puszki,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżeczka curry,
  • 1,5 łyżki majonezu,
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej,
  • natka pietruszki,
  • sól, pieprz,
  • 2 łyżki oleju,

(ilość produktów dla przygotowania ok. 8-10 porcji)

WYKONANIE


  1. Jajka ugotujcie na twardo i pozostawcie do ostygnięcia, najlepiej zalewając zimną wodą gdy jeszcze nie są obrane.
  2. Filet z kurczaka pokrójcie w półcentymetrowe plasterki i doprawcie połową łyżeczki curry.
  3. Patelnię postawcie na średnim ogniu, dodajcie na nią olej a gdy będzie gorący układajcie na niej plastry kurczaka curry do dołu. Smażcie przez 1,5 minuty a pod koniec smażenia doprawcie je z wierzchu resztą curry.
  4. Kawałki mięsa odwróćcie na drugą stronę i smażcie przez kolejne 1,5 minuty a po tym czasie ściągnijcie je na talerz, wyłożony ręcznikiem papierowym i zostawcie na 15 minut do wystygnięcia.
  5. W tym czasie obierzcie cebulę i pokrójcie ja w kostkę. Wrzućcie na kuchenne sitko i sparzcie ją wrzątkiem.
  6. Na sitku odcedźcie z zalewy fasolę z puszki i wrzućcie do przygotowanej miski.
  7. Następnie wrzućcie do niej ociekniętą, pokrojoną cebulę.
  8. Kurczaka gdy już jest zimny pokrójcie w średnią kostkę (1 x 0,5 cm) i również dodajcie do składników w misce.
  9. W dalszej kolejności obierzcie jajka i również pokrójcie je w kostkę i wrzućcie do miski.
  10. Na końcu dodajcie majonez, musztardę, sól, pieprz oraz pokrojoną natkę pietruszki.
  11. Sałatkę dokładnie wymieszajcie i gotowe!

Niepowtarzalna sałatka z kurczakiem i fasolą czerwoną

sałatka z kurczakiem i fasolą czerwoną
sałatka z kurczakiem i fasolą czerwoną
sałatka z kurczakiem i fasolą czerwoną
sałatka z kurczakiem i fasolą czerwoną
sałatka z kurczakiem i fasolą czerwoną
sałatka z kurczakiem i fasolą czerwoną Przekąski na imprezę na zimno

MIEJ POD RĘKĄ


  • średnia patelnia,
  • duża miska kuchenna,
  • mały garnek,
  • płaski talerz,
  • ręczniki papierowe,
  • 2 sitka kuchenne,
  • wrzątek

CENNE RADY


Odcedzając fasolę z puszki przepłuczcie ją dodatkowo pod zimną wodą, ponieważ zalewa jest bardzo gęsta i aby dobrze ją wypłukać nie wystarczy jedynie odcedzić fasoli na sitku.

SPOSÓB PODANIA


Sałatka z kurczakiem i fasolą czerwoną najlepiej prezentuje się posypana świeżą natką pietruszki i w towarzystwie dobrego, najlepiej domowego pieczywa np.: prostego chleba żytniego na zakwasie z żurawiną, najprostszego chleba żytniego na zakwasie, chleba cebulowego czy pszennego chleba z żurawiną! A skoro domowy chleb to może i domowy okład, np. szynka drobiowa z szynkowara, pasztet z jabłkiem i żurawiną, pieczeń rzymska lub wędzony schab!

Po więcej przepisów na domowe wypieki zapraszam Was do tagu #domowy chleb i bułki a po pomysły na okład, do tagu #dodatki na chleb.

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl