przepis na gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym

Przepis na gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym

Macie ochotę na tradycyjne gołąbki, ale przeraża Was żmudne zawijanie farszu w sparzone liście kapusty, koniecznie wypróbujcie mój przepis na gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym! Smakowo nie poczujecie różnicy, inny wygląd w odczuciach smakowych nie przeszkadza a ilość pracy przy nich jest znacznie mniejszy, niż przy „oryginale”. Świetnie sprawdzą się zamiast tradycyjnego schabowego, czy jego „podróbki”, czyli smażonego w panierce kotleta z kurczaka, jako główne danie na codzienny a nawet niedzielny obiad. Nie pozostaje nic innego jak zabrać się do pracy:)

autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • pół główki kapusty białej,
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego,
  • 100 g ryżu białego (1 standardowy woreczek),
  • 2 cebule,
  • 2 jajka,
  • 35 g bułki tartej (ok. 4 łyżek),
  • pół łyżeczki mielonego pieprzu,
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku,
  • pół łyżeczki suszonego lubczyku,
  • 3 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 250 ml wody,
  • 400 ml przecieru pomidorowego,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • sól,
  • 4 łyżki oleju do smażenia,
  • zaprawka do sosu:
    • 2 łyżeczkami mąki pszennej,
    • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
    • 150 ml wody,

(ilość produktów dla przygotowania ok. 13 gołąbków)

WYKONANIE


  1. W niewielkim garnku zagotujcie wodę, osólcie ją i ugotujcie w niej ryż na półtwardo (gotujcie ok. 10 minut).
  2. Kapustę poszatkujcie, wrzućcie do przygotowanej miski i posólcie 1 łyżeczka soli po czym całość wymieszajcie i odstawcie na 15 minut.
  3. Cebule obierzcie i pokrójcie w drobną kostkę a następnie zaszklijcie ją na patelni z rozgrzaną 1 łyżką oleju.
  4. Do kapusty w misce dodajcie ugotowany ryż, podsmażoną cebulę oraz mięso mielone, jajka, bułkę tartą, 1 łyżeczkę majeranku, pół łyżeczki soli oraz pieprz.
  5. Całość wymieszajcie a następnie formujcie w dłoniach podłużne „kotlety”, które od razu po uformowaniu układajcie na patelni, na której powinny być już rozgrzane 3 łyżki oleju.
  6. Gołąbki smażcie na rumiany kolor, czyli 3-4 minuty na każdą stronę a gdy będą już obsmażone przekładajcie je do garnka.
  7. Po usmażeniu wszystkich kotletów, które powinny być już w garnku, dodajcie do niego: 250 ml wody, przecier pomidorowy, liście laurowe, ziele angielskie, 1 łyżeczkę majeranku, lubczyk, szczyptę pieprzu oraz wlejcie pozostały olej z patelni, który został po smażeniu.
  8. Całość zagotujcie, przykryjcie pokrywką i gotujcie dalej przez 30 minut na małym ogniu.
  9. Po tym czasie wyjmijcie z garnka gołąbki i odłóżcie je na talerz.
  10. Pozostały sos w garnku postawcie na mocnym ogniu i odparujcie przez 5 minut, często mieszając.
  11. W międzyczasie przygotujcie zaprawkę do sosu, mieszając w osobnym naczynku mąkę pszenna i ziemniaczaną z wodą. Gdy sos odparuje a zaprawka będzie gotowa, dodajcie ją do sosu, dokłądnie zamieszajcie i zagotujcie by zagęścić sos.
  12. Sos doprawcie cukrem oraz solą i pieprzem do smaku.
  13. Na koniec dodajcie do przygotowanego sosu, usmażone wcześniej kotlety. Pozostawcie na małym ogniu na kolejne 3 minuty i gotowe!
  14. Oto cały przepis na gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym!

Przepis na gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym

przepis na gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym
przepis na gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym
przepis na gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym
przepis na gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym
przepis na gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym

MIEJ POD RĘKĄ


  • mały garnek z pokrywką,
  • mała patelnia,
  • duża patelnia,
  • duża miska,
  • duży garnek z pokrywką,
  • płaski talerz,
  • niewielkie naczynie o pojemności min. 250 ml,

CENNE RADY


Gołąbki bez zawijania, szczególnie przy smażeniu (odwracaniu lub ściąganiu z patelni) mogą być jeszcze słabo zwarte. Dlatego szczególnie w tym momencie starajcie się operować nimi na tyle delikatnie, by pozostały w całości. Przydatne będą dobre, szerokie szczypce kuchenne lub po prostu dwa normalne widelce.

SPOSÓB PODANIA


Gołąbki bez zawijania z sosem pomidorowym możecie podać razem z domowym pieczywem, np. chlebem pszennym z żurawiną lub chlebem cebulowym na zakwasie ale również z duszonymi ziemniakami lub zwykłymi, ziemniakami gotowanymi. Jeżeli macie ochotę na więcej dodatków, po więcej inspiracji zapraszam do mojego wpisu: Pomysły na dodatki do obiadu!

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl