Przepis na gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym
Macie ochotę na tradycyjne gołąbki, ale przeraża Was żmudne zawijanie farszu w sparzone liście kapusty, koniecznie wypróbujcie mój przepis na gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym! Smakowo nie poczujecie różnicy, inny wygląd w odczuciach smakowych nie przeszkadza a ilość pracy przy nich jest znacznie mniejszy, niż przy „oryginale”. Świetnie sprawdzą się zamiast tradycyjnego schabowego, czy jego „podróbki”, czyli smażonego w panierce kotleta z kurczaka, jako główne danie na codzienny a nawet niedzielny obiad. Nie pozostaje nic innego jak zabrać się do pracy:)
oznaczenia
SKŁADNIKI
- pół główki kapusty białej,
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego,
- 100 g ryżu białego (1 standardowy woreczek),
- 2 cebule,
- 2 jajka,
- 35 g bułki tartej (ok. 4 łyżek),
- pół łyżeczki mielonego pieprzu,
- 2 łyżeczki suszonego majeranku,
- pół łyżeczki suszonego lubczyku,
- 3 liście laurowe,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 250 ml wody,
- 400 ml przecieru pomidorowego,
- 2 łyżeczki cukru,
- sól,
- 4 łyżki oleju do smażenia,
- zaprawka do sosu:
- 2 łyżeczkami mąki pszennej,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- 150 ml wody,
(ilość produktów dla przygotowania ok. 13 gołąbków)
WYKONANIE
- W niewielkim garnku zagotujcie wodę, osólcie ją i ugotujcie w niej ryż na półtwardo (gotujcie ok. 10 minut).
- Kapustę poszatkujcie, wrzućcie do przygotowanej miski i posólcie 1 łyżeczka soli po czym całość wymieszajcie i odstawcie na 15 minut.
- Cebule obierzcie i pokrójcie w drobną kostkę a następnie zaszklijcie ją na patelni z rozgrzaną 1 łyżką oleju.
- Do kapusty w misce dodajcie ugotowany ryż, podsmażoną cebulę oraz mięso mielone, jajka, bułkę tartą, 1 łyżeczkę majeranku, pół łyżeczki soli oraz pieprz.
- Całość wymieszajcie a następnie formujcie w dłoniach podłużne „kotlety”, które od razu po uformowaniu układajcie na patelni, na której powinny być już rozgrzane 3 łyżki oleju.
- Gołąbki smażcie na rumiany kolor, czyli 3-4 minuty na każdą stronę a gdy będą już obsmażone przekładajcie je do garnka.
- Po usmażeniu wszystkich kotletów, które powinny być już w garnku, dodajcie do niego: 250 ml wody, przecier pomidorowy, liście laurowe, ziele angielskie, 1 łyżeczkę majeranku, lubczyk, szczyptę pieprzu oraz wlejcie pozostały olej z patelni, który został po smażeniu.
- Całość zagotujcie, przykryjcie pokrywką i gotujcie dalej przez 30 minut na małym ogniu.
- Po tym czasie wyjmijcie z garnka gołąbki i odłóżcie je na talerz.
- Pozostały sos w garnku postawcie na mocnym ogniu i odparujcie przez 5 minut, często mieszając.
- W międzyczasie przygotujcie zaprawkę do sosu, mieszając w osobnym naczynku mąkę pszenna i ziemniaczaną z wodą. Gdy sos odparuje a zaprawka będzie gotowa, dodajcie ją do sosu, dokłądnie zamieszajcie i zagotujcie by zagęścić sos.
- Sos doprawcie cukrem oraz solą i pieprzem do smaku.
- Na koniec dodajcie do przygotowanego sosu, usmażone wcześniej kotlety. Pozostawcie na małym ogniu na kolejne 3 minuty i gotowe!
- Oto cały przepis na gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym!
Przepis na gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym
MIEJ POD RĘKĄ
- mały garnek z pokrywką,
- mała patelnia,
- duża patelnia,
- duża miska,
- duży garnek z pokrywką,
- płaski talerz,
- niewielkie naczynie o pojemności min. 250 ml,
CENNE RADY
Gołąbki bez zawijania, szczególnie przy smażeniu (odwracaniu lub ściąganiu z patelni) mogą być jeszcze słabo zwarte. Dlatego szczególnie w tym momencie starajcie się operować nimi na tyle delikatnie, by pozostały w całości. Przydatne będą dobre, szerokie szczypce kuchenne lub po prostu dwa normalne widelce.
SPOSÓB PODANIA
Gołąbki bez zawijania z sosem pomidorowym możecie podać razem z domowym pieczywem, np. chlebem pszennym z żurawiną lub chlebem cebulowym na zakwasie ale również z duszonymi ziemniakami lub zwykłymi, ziemniakami gotowanymi. Jeżeli macie ochotę na więcej dodatków, po więcej inspiracji zapraszam do mojego wpisu: Pomysły na dodatki do obiadu!