smażone śledzie w pomidorach Przekąski na imprezę na zimno

Smażone śledzie w pomidorach z marynowanymi pieczarkami

Smażone śledzie w pomidorach z marynowanymi pieczarkami to kolejna, obok m. in. smażonych śledzi w occie wg przepisu mojej mamy, rybna przekąska. Osobiście uwielbiam śledzie w octowych zalewach! Rozpływająca się w ustach rybka, przyjemny pomidorowy smak z nieco ostrzejszą octową nutą i chrupiąca cebula to w wielkim skrócie właśnie ta przekąska. Doskonale sprawdzi się jako jedna z imprezowych zakąsek, przekąska na przyjęcie w gronie znajomych, nieco bardziej wyszukaną kolację czy nawet świąteczny stół. Spróbujcie sami!

oznaczenia

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność
autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • 0,5 kg płatów śledziowych niesolonych (tzw. zielone śledzie),
  • 70 g mąki pszennej,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia,
  • zalewa:
    • 300 ml przecieru pomidorowego,
    • 70 ml octu,
    • 100 ml wody,
    • 70 g pieczarek konserwowych,
    • 2 cebule,
    • 1,5 łyżki cukru,
    • pół łyżeczki soli,
    • 2 liście laurowe,
    • 2 ziarna ziela angielskiego,
    • pół łyżeczki gorczycy,
    • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
    • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
    • 5 ziaren pieprzu,
    • 1 łyżka oleju,

(ilość produktów dla przygotowania 10-12 porcji)

WYKONANIE


  1. Śledzie osuszcie ręcznikiem papierowym a następnie ściągnijcie z nich skórę.
  2. Następnie pokrójcie filety na mniejsze kawałki, ok. 5-7 cm i doprawcie solą oraz pieprzem.
  3. Przygotowane kawałki ryby obtoczcie w mące a następnie smażcie na patelni z rozgrzanym olejem. Śledzie smażcie przez 4-5 minuty z każdej strony na średnim ogniu.
  4. Każdą partię śledzi smażcie na nowym oleju, ponieważ mąka szybko się przypala i zaczyna kopcić.
  5. Usmażone śledzie odkładajcie na ręcznikach papierowych, które wpiją nadmiar tłuszczu.
  6. W czasie gdy ryby stygną, przygotujcie zalewę.
  7. Cebulę pokrójcie w półplasterki i następnie zeszklijcie ją na 1 łyżce oleju w przygotowanym garnku.
  8. Gdy cebula będzie już szklista dodajcie przecier pomidorowy, ocet oraz liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, gorczycę, sól i cukier.
  9. Zalewę zagotujcie i gotujcie dalej na małym ogniu przez kolejne 3 minuty.
  10. Po tym czasie dodajcie do zalewy paprykę w proszku oraz mąkę ziemniaczaną, rozpuszczoną wcześniej w 100 ml wody.
  11. Na końcu dodajcie do zalewy pokrojone na ćwiartki marynowane pieczarki i całość dokładnie wymieszajcie. Zostawcie do lekkiego wystygnięcia.
  12. Gdy zalewa nie będzie już gorąca przekładajcie wszystko do przygotowanych słoików. Na dno włóżcie odrobinę cebuli z zalewy, następnie porcję ryby, zalewkę i ponownie cebulę na wierzch.
  13. Słoiki zakręćcie i zostawcie do całkowitego ostygnięcia a następnie wstawcie do lodówki na 7 dni.
  14. Po tym czasie smażone śledzie w pomidorach z marynowanymi pieczarkami są gotowe do podania!

Smażone śledzie w pomidorach z marynowanymi pieczarkami

smażone śledzie w pomidorach
smażone śledzie w pomidorach
smażone śledzie w pomidorach
smażone śledzie w pomidorach Przekąski na imprezę na zimno

MIEJ POD RĘKĄ


  • duża patelnia,
  • średni garnek o pojemności ok. 2,5 litra,
  • duży słoik o pojemności około 1,5 litra lub 2 mniejsze słoiki np. o pojemności 900 ml,
  • głęboki talerz,
  • ręczniki papierowe,

CENNE RADY


Dodatek octu sprawi że ości w rybie zmiękną i nie będą wyczuwalne podczas jedzenia. Jednak by ocet zrobił „swoje” trzeba odczekać kilka dni.

SPOSÓB PODANIA


Smażone śledzie w pomidorach z marynowanymi pieczarkami lubią towarzystwo dobrego pieczywa, np. domowego chleba na zakwasie (oto kilka przepisów: prosty chleb żytni na zakwasie z żurawiną, chleb cebulowy na zakwasie, najprostszy chleb żytni na zakwasie) czy domowy chleb razowy. Jeżeli szukacie bardziej efektownych dodatków polecam Wam sprawdzić przepisy na: pieczywo czosnkowe, dodatek idealny do wszystkiego, chrupiące grzanki z mozzarellą i pomidorami, bagietki czosnkowe.

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl