Smażone śledzie w pomidorach z marynowanymi pieczarkami
Smażone śledzie w pomidorach z marynowanymi pieczarkami to kolejna, obok m. in. smażonych śledzi w occie wg przepisu mojej mamy, rybna przekąska. Osobiście uwielbiam śledzie w octowych zalewach! Rozpływająca się w ustach rybka, przyjemny pomidorowy smak z nieco ostrzejszą octową nutą i chrupiąca cebula to w wielkim skrócie właśnie ta przekąska. Doskonale sprawdzi się jako jedna z imprezowych zakąsek, przekąska na przyjęcie w gronie znajomych, nieco bardziej wyszukaną kolację czy nawet świąteczny stół. Spróbujcie sami!
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 0,5 kg płatów śledziowych niesolonych (tzw. zielone śledzie),
- 70 g mąki pszennej,
- sól, pieprz,
- olej do smażenia,
- zalewa:
- 300 ml przecieru pomidorowego,
- 70 ml octu,
- 100 ml wody,
- 70 g pieczarek konserwowych,
- 2 cebule,
- 1,5 łyżki cukru,
- pół łyżeczki soli,
- 2 liście laurowe,
- 2 ziarna ziela angielskiego,
- pół łyżeczki gorczycy,
- pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- 5 ziaren pieprzu,
- 1 łyżka oleju,
(ilość produktów dla przygotowania 10-12 porcji)
WYKONANIE
- Śledzie osuszcie ręcznikiem papierowym a następnie ściągnijcie z nich skórę.
- Następnie pokrójcie filety na mniejsze kawałki, ok. 5-7 cm i doprawcie solą oraz pieprzem.
- Przygotowane kawałki ryby obtoczcie w mące a następnie smażcie na patelni z rozgrzanym olejem. Śledzie smażcie przez 4-5 minuty z każdej strony na średnim ogniu.
- Każdą partię śledzi smażcie na nowym oleju, ponieważ mąka szybko się przypala i zaczyna kopcić.
- Usmażone śledzie odkładajcie na ręcznikach papierowych, które wpiją nadmiar tłuszczu.
- W czasie gdy ryby stygną, przygotujcie zalewę.
- Cebulę pokrójcie w półplasterki i następnie zeszklijcie ją na 1 łyżce oleju w przygotowanym garnku.
- Gdy cebula będzie już szklista dodajcie przecier pomidorowy, ocet oraz liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, gorczycę, sól i cukier.
- Zalewę zagotujcie i gotujcie dalej na małym ogniu przez kolejne 3 minuty.
- Po tym czasie dodajcie do zalewy paprykę w proszku oraz mąkę ziemniaczaną, rozpuszczoną wcześniej w 100 ml wody.
- Na końcu dodajcie do zalewy pokrojone na ćwiartki marynowane pieczarki i całość dokładnie wymieszajcie. Zostawcie do lekkiego wystygnięcia.
- Gdy zalewa nie będzie już gorąca przekładajcie wszystko do przygotowanych słoików. Na dno włóżcie odrobinę cebuli z zalewy, następnie porcję ryby, zalewkę i ponownie cebulę na wierzch.
- Słoiki zakręćcie i zostawcie do całkowitego ostygnięcia a następnie wstawcie do lodówki na 7 dni.
- Po tym czasie smażone śledzie w pomidorach z marynowanymi pieczarkami są gotowe do podania!
Smażone śledzie w pomidorach z marynowanymi pieczarkami
MIEJ POD RĘKĄ
- duża patelnia,
- średni garnek o pojemności ok. 2,5 litra,
- duży słoik o pojemności około 1,5 litra lub 2 mniejsze słoiki np. o pojemności 900 ml,
- głęboki talerz,
- ręczniki papierowe,
CENNE RADY
Dodatek octu sprawi że ości w rybie zmiękną i nie będą wyczuwalne podczas jedzenia. Jednak by ocet zrobił „swoje” trzeba odczekać kilka dni.
SPOSÓB PODANIA
Smażone śledzie w pomidorach z marynowanymi pieczarkami lubią towarzystwo dobrego pieczywa, np. domowego chleba na zakwasie (oto kilka przepisów: prosty chleb żytni na zakwasie z żurawiną, chleb cebulowy na zakwasie, najprostszy chleb żytni na zakwasie) czy domowy chleb razowy. Jeżeli szukacie bardziej efektownych dodatków polecam Wam sprawdzić przepisy na: pieczywo czosnkowe, dodatek idealny do wszystkiego, chrupiące grzanki z mozzarellą i pomidorami, bagietki czosnkowe.
polecane PRZEPISY