Sos grzybowy z mrożonych grzybów
Sezon na grzyby jest zdecydowanie za krótki! Nim człowiek nacieszy się smakiem zupy grzybowej, okazuje się, że w lasach już po grzybowym sezonie… By przydłużyć jesienny smak grzybów, możemy przygotować grzyby do mrożenia, które następnie potem możemy wykorzystać do przeróżnych przepisów, w tym także na sos grzybowy z mrożonych grzybów. Sos grzybowy z mrożonych grzybów to doskonały dodatek do placków ziemniaczanych, kopytek, naleśników czy pieczywa. Z takim skomponowanym duetem nie grozi nam nuda przy obiedzie! Spróbujcie sami!
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 500 g mrożonych grzybów (lub ewentualnie 700 g świeżych),
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 ziarna jałowca,
- 200 śmietany 18%,
- 50 g masła,
- pęczek natki pietruszki,
- łyżeczka ciemnego sosu sojowego,
- pół łyżeczki soli,
- pieprz
(ilość produktów dla przygotowania 6 porcji)
WYKONANIE
- Cebulę obierz z łupin i pokrój w drobną kostkę.
- W garnku lub na patelni rozpuść masło a następnie dodaj pokrojoną cebulę wraz ze szczyptą soli i zeszklij.
- W międzyczasie obierz i poszatkuj czosnek, który dodaj pod koniec smażenia cebuli i smaż z nią około 15 sekund.
- Następnie dodaj przygotowane wcześniej i rozmrożone grzyby. Możecie dodać również świeże grzyby, które powinny być oczyszczone i przygotowane dokładnie tak samo jak mrożone według mojego przepisu.
- Całość gotuj na średnim ogniu przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Po tym czasie dodaj do sosu śmietanę oraz przyprawy: sól, jałowiec i pieprz i sos sojowy.
- Sos wymieszaj i zagotuj na małym ogniu.
- Gdy sos grzybowy z mrożonych grzybów się zagotuje dodaj pokrojoną pietruszkę i gotuj dalej przez 1 minutę.
- Sos jest gotowy do podania.
Sos grzybowy z mrożonych grzybów
MIEJ POD RĘKĄ
- patelnię lub garnek,
CENNE RADY
Jeżeli sos wychodzi zbyt gęsty, można dodać do niego około 50 ml mleka lub śmietanki 30%.
SPOSÓB PODANIA
Sos grzybowy z mrożonych grzybów będzie doskonały dodatkiem do duszonych ziemniaków, placków ziemniaczanych, kopytek czy naleśników! Oczywiście można dodać go również do smażonych mięs, np. kotletów z piersi kurczaka, kotletów mielonych czy dewolajów.
Jutro zrobie ?dziekuje ?
Proszę bardzo i pozdrawiam!