sos grzybowy z mrożonych grzybów

Sos grzybowy z mrożonych grzybów

Sezon na grzyby jest zdecydowanie za krótki! Nim człowiek nacieszy się smakiem zupy grzybowej, okazuje się, że w lasach już po grzybowym sezonie… By przydłużyć jesienny smak grzybów, możemy przygotować grzyby do mrożenia, które następnie potem możemy wykorzystać do przeróżnych przepisów, w tym także na sos grzybowy z mrożonych grzybów. Sos grzybowy z mrożonych grzybów to doskonały dodatek do placków ziemniaczanych, kopytek, naleśników czy pieczywa. Z takim skomponowanym duetem nie grozi nam nuda przy obiedzie! Spróbujcie sami!

oznaczenia

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność
autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • 500 g mrożonych grzybów (lub ewentualnie 700 g świeżych),
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 ziarna jałowca,
  • 200 śmietany 18%,
  • 50 g masła,
  • pęczek natki pietruszki,
  • łyżeczka ciemnego sosu sojowego,
  • pół łyżeczki soli,
  • pieprz

(ilość produktów dla przygotowania 6 porcji)

WYKONANIE


  1. Cebulę obierz z łupin i pokrój w drobną kostkę.
  2. W garnku lub na patelni rozpuść masło a następnie dodaj pokrojoną cebulę wraz ze szczyptą soli i zeszklij.
  3. W międzyczasie obierz i poszatkuj czosnek, który dodaj pod koniec smażenia cebuli i smaż z nią około 15 sekund.
  4. Następnie dodaj przygotowane wcześniej i rozmrożone grzyby. Możecie dodać również świeże grzyby, które powinny być oczyszczone i przygotowane dokładnie tak samo jak mrożone według mojego przepisu.
  5. Całość gotuj na średnim ogniu przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
  6. Po tym czasie dodaj do sosu śmietanę oraz przyprawy: sól, jałowiec i pieprz i sos sojowy.
  7. Sos wymieszaj i zagotuj na małym ogniu.
  8. Gdy sos grzybowy z mrożonych grzybów się zagotuje dodaj pokrojoną pietruszkę i gotuj dalej przez 1 minutę.
  9. Sos jest gotowy do podania.

Sos grzybowy z mrożonych grzybów

sos grzybowy z mrożonych grzybów
sos grzybowy z mrożonych grzybów
sos grzybowy z mrożonych grzybów
sos grzybowy z mrożonych grzybów
sos grzybowy z mrożonych grzybów
sos grzybowy z mrożonych grzybów

MIEJ POD RĘKĄ


  • patelnię lub garnek,

CENNE RADY


Jeżeli sos wychodzi zbyt gęsty, można dodać do niego około 50 ml mleka lub śmietanki 30%.

SPOSÓB PODANIA


Sos grzybowy z mrożonych grzybów będzie doskonały dodatkiem do duszonych ziemniaków, placków ziemniaczanych, kopytek czy naleśników! Oczywiście można dodać go również do smażonych mięs, np. kotletów z piersi kurczaka, kotletów mielonych czy dewolajów.

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Joanna
Joanna
2 lat temu

Jutro zrobie ?dziekuje ?

logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl