Szybki sos pieczarkowy ze śmietaną
Nie każdy będzie miał szczęście i nazbiera koszyk grzybów, z których potem przygotuje aromatyczny sos grzybowy, każdy jednak może przygotować pyszny i szybki sos pieczarkowy ze śmietaną! Tak przygotowany sos pieczarkowy ze śmietaną jest bardzo uniwersalnym dodatkiem do wielu potraw, głównie obiadowych. Doskonale smakuje podany razem z plackami ziemniaczanymi, ale równie dobrym pomysłem jest dodanie do go szagówek czy naleśników. Jestem pewien, że polubicie ten przepis i wiele razy będziecie do niego wracać, bo oprócz tego, że jest po prostu pyszny to również nie potrzeba wiele czasu by go przygotować!
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 500 g pieczarek,
- 1 cebula,
- 25 g masła,
- 10 ml oleju,
- 200 ml śmietany 30%,
- 100 ml śmietany 18%,
- natka pietruszki,
- szczypta kwasku cytrynowego lub kilka kropel soku z cytryny,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- szczypta czosnku granulowany,
- pół łyżeczki mąki ziemniaczanej,
- 50 ml wody,
- sól, pieprz
(ilość produktów dla przygotowania 6 porcji)
WYKONANIE
- Cebulę obierzcie z łupin i pokrójcie w kostkę.
- Pieczarki umyjcie pod bieżącą wodą a następnie pokrójcie je plasterki.
- Na patelnię dodajcie olej i postawcie ją na średnim ogniu. Gdy olej będzie już gorący, wrzućcie na patelnię pokrojoną cebulę i zeszklijcie ją przez 1 minutę.
- Po tym czasie dodajcie pokrojone pieczarki, które posólcie szczyptą soli, dodajcie szczyptę kwasku cytrynowego i świeżo mielony pieprz.
- Pieczarki smażcie przez kilka minut aż do momentu jak z patelni odparuje cała woda, którą puszczą grzyby.
- Gdy na dnie patelni nie będzie już wody, dodajcie masło a gdy się rozpuści, zestawcie patelnie z ognia i dodajcie śmietanę 18% a następnie śmietanę 30%.
- Całość dokładnie wymieszajcie i z powrotem postawcie patelnię na małym ogniu, gdzie sos delikatnie podgrzewajcie, często mieszając.
- W niewielkim naczyniu rozpuście w wodzie mąkę ziemniaczaną a następnie dodajcie je do sosu i dokładnie wymieszajcie.
- Następnie dodajcie do sosu przyprawy: gałkę muszkatołową, czosnek granulowany, sól i pieprz.
- Na koniec do sosu wrzućcie pokrojoną natkę pietruszki.
- Gdy sos pieczarkowy ze śmietaną zacznie się gotować (bulgotać), to znaczy że jest gotowy!
Szybki sos pieczarkowy ze śmietaną
MIEJ POD RĘKĄ
- duża patelnia,
- małe naczynie (ok. 200 ml)
CENNE RADY
Jeżeli zależy Wam na nieco bardziej „dietetycznej” wersji sosu pieczarkowego, zastąpcie śmietanę 30% zwykłym mlekiem. Oczywiście sos nieco straci śmietankowego posmaku, ale będzie znacznie mniej kaloryczny.
SPOSÓB PODANIA
Sos pieczarkowy ze śmietaną to doskonały dodatek do smażonych mięs np.: tradycyjnych kotletów z piersi indyka, tradycyjnych kotletów mielonych, placków ziemniaczanych, naleśników czy nawet szagówek! Ale równie dobrze możemy zjeść go razem z pieczywem czosnkowym czy zwykłymi, duszonymi ziemniakami.
Po więcej inspiracji na dodatki do obiadu, zapraszam do wpisu: Pomysły na dodatki do obiadu!
polecane PRZEPISY