sos pieczarkowy ze śmietaną

Szybki sos pieczarkowy ze śmietaną

Nie każdy będzie miał szczęście i nazbiera koszyk grzybów, z których potem przygotuje aromatyczny sos grzybowy, każdy jednak może przygotować pyszny i szybki sos pieczarkowy ze śmietaną! Tak przygotowany sos pieczarkowy ze śmietaną jest bardzo uniwersalnym dodatkiem do wielu potraw, głównie obiadowych. Doskonale smakuje podany razem z plackami ziemniaczanymi, ale równie dobrym pomysłem jest dodanie do go szagówek czy naleśników. Jestem pewien, że polubicie ten przepis i wiele razy będziecie do niego wracać, bo oprócz tego, że jest po prostu pyszny to również nie potrzeba wiele czasu by go przygotować!

oznaczenia

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność
autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • 500 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 25 g masła,
  • 10 ml oleju,
  • 200 ml śmietany 30%,
  • 100 ml śmietany 18%,
  • natka pietruszki,
  • szczypta kwasku cytrynowego lub kilka kropel soku z cytryny,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • szczypta czosnku granulowany,
  • pół łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • 50 ml wody,
  • sól, pieprz

(ilość produktów dla przygotowania 6 porcji)

WYKONANIE


  1. Cebulę obierzcie z łupin i pokrójcie w kostkę.
  2. Pieczarki umyjcie pod bieżącą wodą a następnie pokrójcie je plasterki.
  3. Na patelnię dodajcie olej i postawcie ją na średnim ogniu. Gdy olej będzie już gorący, wrzućcie na patelnię pokrojoną cebulę i zeszklijcie ją przez 1 minutę.
  4. Po tym czasie dodajcie pokrojone pieczarki, które posólcie szczyptą soli, dodajcie szczyptę kwasku cytrynowego i świeżo mielony pieprz.
  5. Pieczarki smażcie przez kilka minut aż do momentu jak z patelni odparuje cała woda, którą puszczą grzyby.
  6. Gdy na dnie patelni nie będzie już wody, dodajcie masło a gdy się rozpuści, zestawcie patelnie z ognia i dodajcie śmietanę 18% a następnie śmietanę 30%.
  7. Całość dokładnie wymieszajcie i z powrotem postawcie patelnię na małym ogniu, gdzie sos delikatnie podgrzewajcie, często mieszając.
  8. W niewielkim naczyniu rozpuście w wodzie mąkę ziemniaczaną a następnie dodajcie je do sosu i dokładnie wymieszajcie.
  9. Następnie dodajcie do sosu przyprawy: gałkę muszkatołową, czosnek granulowany, sól i pieprz.
  10. Na koniec do sosu wrzućcie pokrojoną natkę pietruszki.
  11. Gdy sos pieczarkowy ze śmietaną zacznie się gotować (bulgotać), to znaczy że jest gotowy!

Szybki sos pieczarkowy ze śmietaną

sos pieczarkowy ze śmietaną
sos pieczarkowy ze śmietaną
sos pieczarkowy ze śmietaną
sos pieczarkowy ze śmietaną
sos pieczarkowy ze śmietaną

MIEJ POD RĘKĄ


  • duża patelnia,
  • małe naczynie (ok. 200 ml)

CENNE RADY


Jeżeli zależy Wam na nieco bardziej „dietetycznej” wersji sosu pieczarkowego, zastąpcie śmietanę 30% zwykłym mlekiem. Oczywiście sos nieco straci śmietankowego posmaku, ale będzie znacznie mniej kaloryczny.

SPOSÓB PODANIA


Sos pieczarkowy ze śmietaną to doskonały dodatek do smażonych mięs np.: tradycyjnych kotletów z piersi indyka, tradycyjnych kotletów mielonych, placków ziemniaczanych, naleśników czy nawet szagówek! Ale równie dobrze możemy zjeść go razem z pieczywem czosnkowym czy zwykłymi, duszonymi ziemniakami.

Po więcej inspiracji na dodatki do obiadu, zapraszam do wpisu: Pomysły na dodatki do obiadu!

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl