Wędzona pierś z kurczaka
Pierś z kurczaka to wdzięczny kawałek mięsa, który odpowiednio przygotowany potrafi być delikatny i soczysty. Wędzenie dodatkowo wzbogaca jego smak, właśnie dlatego dzielę się z Wami sprawdzonym przepisem, by wędzona pierś z kurczaka wyszła po prostu idealnie!
Właśnie dlatego poprosiłem o pomoc w przygotowaniu domowych wędzonych przysmaków mojego teścia, który od wielu wielu lat przygotowuje domowe szynki, kiełbaski i inne specjały, a sam tą tajemną wiedzę zdobył od swego ojca, który był rzeźnikiem i masażem. Wszak jak się szkolić, to u fachowców!
Tak właśnie stworzyliśmy przepis na wędzony filet z kurczaka, który w smaku jest delikatny, przyjemnie wilgotny i z wyraźnie wędzoną „skórką”. Dzięki temu przepisowi, możesz taką wędzoną pierś przygotować samodzielnie, podobnie jak inne wędzone przysmaki: klasyczną szynkę oraz schab. Zatem do dzieła!
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 3 filety z piersi kurczaka,
- zalewa:
- 1,5 litra wody,
- 70 g soli peklowej,
- 2 łyżeczki cukru,
- pół łyżeczki suszonej cebuli,
- 10 ziaren pieprzu,
- 3 ziarna ziela,
- 2 liście,
- 1 ząbek czosnku,
- składniki do parzenia:
- woda,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 liście laurowe,
- 2 ziarna ziela,
- pęczek zieleniny (seler, por)
(ilość produktów dla przygotowania 3 wędzonych filetów z kurczaka)
WYKONANIE
- Rozpocznij od przygotowania zalewy. Do garnka wlej wodę i dodaj cukier, suszoną cebulę, pieprz, ziarna ziela oraz liście laurowe. Całość zagotuj i gdy zacznie wrzeć, zestaw garnek z ognia.
- Po około 5 minutach do zalewy dodaj całe ząbki czosnku oraz sól peklową a na końcu wszystko wymieszaj. Pozostaw do pełnego wystudzenia.
- Piersi z kurczaka opłucz pod bieżącą wodą, osusz ręcznikiem papierowym i usuń niedoskonałości.
- Mięso przełóż do przygotowanej miski (pojemnika lub garnka) i zalej zimną zalewą. Pozostaw w solance na minimum 24 godziny (optymalnie 36 godzin) w lodówce.
- Po tym czasie wyciągnij zapeklowane mięso i zasznuruj je bawełnianym sznurkiem wędliniarskim (oto filmik, z którego dowiesz się jak to zrobić).
- Przygotowane do wędzenia filety z piersi kurczaka, odłóż na sito, na około 30 minut by obciekło z nadmiaru wody.
- W międzyczasie przygotuj wędzarnie.
- Gdy mięso już obcieknie z wody, rozpoczynamy wędzenie. Na początek wieszany piersi w wędzarni i suszymy piersi w temperaturze około 70-80 stopni, przez 30 minut.
- Po zakończeniu suszenia, należy zmniejszyć temperaturę w wędzarni do 50-60 stopni a wędzić piersi z kurczaka dalej przez 2 godziny.
- Wędzone piersi z kurczaka, warto jeszcze sparzyć. W tym celu do garnka włóż: marchewkę, pietruszkę, czosnek, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego oraz pęczek zieleniny a następnie całość zalej wodą. Powinno być na tyle dużo, by po włożeniu uwędzonego mięsa, zanurzyło się całe w wodzie.
- Wędzone piersi parz w temperaturze 80 stopni przez 70 minut,
- Po tym czasie przełóż sparzone piersi bezpośrednio do zimnej wody i zahartuj przez 5 minut. Następnie odłóż na sito lub rozwieś do osuszenia.
- Gotowe! Wędzona pierś z kurczaka gotowa do podania!
Wędzona pierś z kurczaka
SPOSÓB PODANIA
Wędzona pierś z kurczaka do smakowita przekąska, sama w sobie! Oczywiście również dobrze będzie smakować z domowym chlebem (polecam Wam moje przepisy na domowe chleby np. chleb pszenny z żurawiną oraz chleb razowy pszenno-żytni). Dodatkowo do wędzonej piersi z kurczaka możesz podać np. ogórek małosolny czy kiszony. Aromat wędzonej domowej wędliny podbije smak każdego dania, dlatego nie żałuj i dodawaj, tam gdzie chcesz wykorzystać jej smak i aromat.
polecane PRZEPISY
Sól peklowa do kurczaka. Pierwsze słyszę ?
Bez przesady, zrobiłem mały przegląd podobnych przepisów i stwierdzam, że nie jestem jedyny, który używa soli peklowej:) Dodaję ją by utrwalić smak i wygląd mięsa a jednocześnie by przedłużyć jej trwałość. Dodanie samej soli nie jest peklowaniem, choć oczywiście każdy może zdecydować samemu jakiej soli dodać. Pozdrawiam!