Zimne nóżki z kurczaka – przepis od mamy!
Zimne nóżki z kurczaka z warzywami i jajkiem to przekąska na biesiadny stół, którą pamiętam od najmłodszych lat! Już na odświętnych kolacjach u babci na stole niemal zawsze lądowały zimne nóżki z kurczaka, później moja mama również chętnie stawiała je dla swoich gości. To właśnie od mamy mam poniższy przepis, który również i Wam może się spodobać. Ma wiele zalet: jest prosty w wykonaniu, nie ma w sobie wyszukanych składników a efekt końcowy jest po prostu doskonały! Kluczowy jest w tym przepisie… wcześniej przygotowany rosół drobiowy od którego zależy niemal cały smak zimnych nóżek!
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 1 litro rosołu drobiowego (możecie go przygotować, wykorzystując mój przepis: Rosół jak u mamy),
- 2 ugotowane filety z piersi kurczaka,
- 2 jajka ugotowane na twardo,
- 1 duża marchewka, wcześniej ugotowana
- 100 g groszku konserwowego,
- 20 g żelatyny,
- pęczek natki pietruszki,
(ilość produktów dla przygotowania 16 porcji zimnych nóżek)
WYKONANIE
- Po pierwsze, wszystkie produkty muszą być ugotowane tzn. mięso drobiowe, marchewka (oba z rosołu) oraz jajka.
- Kiedy wszystkie produkty są już gotowe, przygotuj pojemniki na zimne nóżki a następnie dodaj do nich w pierwszej kolejności natkę pietruszki w liściach lub posiekaną.
- Jajka obierzcie z łupinek i pokrójcie w plasterki a następie włóżcie po jednym plastrze do każdego z pojemników.
- Dalej należy pokroić w plasterki marchewkę i po dwa włożyć do przygotowanych pojemników.
- Groszek konserwowy włóżcie na sitko by ociekł z zalewy a następnie dodajcie do każdego z pojemnika dodajcie po 5-10 groszków.
- Ugotowane piersi z kurczaka pokrójcie w centymetrową kostkę i następnie rozłóżcie całość mięsa do pojemników z pozostałymi składnikami.
- Rosół przelejcie do garnka (najwygodniejszy będzie rondel) i zagotujcie. Gdy rosół zacznie wrzeć, zestawcie garnek z ognia i dodajcie powoli żelatynę stale mieszając wywar.
- Rosół z żelatyną wystudźcie i gdy będzie już zimny zalejcie przygotowane wcześniej mięso, warzywa i jajka w pojemnikach, tak by w całości były w wywarze.
- Przygotowane zimne nóżki z kurczaka, przykryjcie wieczkiem i wstawcie do lodówki na około 10 godziny, by stężały.
- Po tym czasie zimne nóżki z kurczaka są gotowe do podania!
Zimne nóżki z kurczaka – przepis od mamy!
MIEJ POD RĘKĄ
- pojemniki kuchenne o pojemności około 100-150 ml – 16 sztuk,
- mały garnek, najlepiej rondel o pojemności około 1,5 litra,
CENNE RADY
Dwie ważne rady:) Żelatynę dodawajcie do gorącego ale nie gotującego wywaru, dlatego w przepisie podaję by zestawić go z ognia.
Po drugie, pamiętajcie, że najważniejszy w tym przepisie jest rosół, którym zalewacie składniki ale z którego również pochodzą gotowane piersi z kurczaka oraz marchewki. Jeżeli chcecie poznać moje sprawdzone przepisy na rosół w kilku wydaniach, to oto one: Rosół jak u mamy, Delikatny rosół z indyka, Królewski rosół z perliczki, wołowiny i kurczaka oraz Rosół z kaczki.
SPOSÓB PODANIA
Zimne nóżki z kurczaka z warzywami i jajkiem podwajacie, gdy całkowicie stężeją. W domu mojej mamy obowiązkowo do zimnych nóżek podawany był również ocet, którego kilka kropel zawsze dobrze dodać do tej przekąski. Zimne nóżki z kurczaka lubią towarzystwo dobrego pieczywa, np. domowego chleba na zakwasie (oto kilka przepisów: prosty chleb żytni na zakwasie z żurawiną, chleb cebulowy na zakwasie, najprostszy chleb żytni na zakwasie) czy domowy chleb razowy. Jeżeli szukacie bardziej efektownych dodatków polecam Wam sprawdzić przepisy na: pieczywo czosnkowe, dodatek idealny do wszystkiego, chrupiące grzanki z mozzarellą i pomidorami, bagietki czosnkowe.
polecane PRZEPISY