Obiad na piątek bez mięsa? Moje pomysły i przepisy!
Znajdź rozwiązanie cotygodniowego problemu, czyli co zrobić na obiad na piątek bez mięsa! Skorzystaj z moich pomysłów i przepisów by…
Zimne nóżki z kurczaka z warzywami i jajkiem to przekąska na biesiadny stół, którą pamiętam od najmłodszych lat! Już na odświętnych kolacjach u babci na stole niemal zawsze lądowały zimne nóżki z kurczaka, później moja mama również chętnie stawiała je dla swoich gości. To właśnie od mamy mam poniższy przepis, który również i Wam może się spodobać. Ma wiele zalet: jest prosty w wykonaniu, nie ma w sobie wyszukanych składników a efekt końcowy jest po prostu doskonały! Kluczowy jest w tym przepisie… wcześniej przygotowany rosół drobiowy od którego zależy niemal cały smak zimnych nóżek!
OZNACZENIA
kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność(ilość produktów dla przygotowania 16 porcji zimnych nóżek)
Zimne nóżki z kurczaka – przepis od mamy!
Dwie ważne rady:) Żelatynę dodawajcie do gorącego ale nie gotującego wywaru, dlatego w przepisie podaję by zestawić go z ognia.
Po drugie, pamiętajcie, że najważniejszy w tym przepisie jest rosół, którym zalewacie składniki ale z którego również pochodzą gotowane piersi z kurczaka oraz marchewki. Jeżeli chcecie poznać moje sprawdzone przepisy na rosół w kilku wydaniach, to oto one: Rosół jak u mamy, Delikatny rosół z indyka, Królewski rosół z perliczki, wołowiny i kurczaka oraz Rosół z kaczki.
Zimne nóżki z kurczaka z warzywami i jajkiem podwajacie, gdy całkowicie stężeją. W domu mojej mamy obowiązkowo do zimnych nóżek podawany był również ocet, którego kilka kropel zawsze dobrze dodać do tej przekąski. Zimne nóżki z kurczaka lubią towarzystwo dobrego pieczywa, np. domowego chleba na zakwasie (oto kilka przepisów: prosty chleb żytni na zakwasie z żurawiną, chleb cebulowy na zakwasie, najprostszy chleb żytni na zakwasie) czy domowy chleb razowy. Jeżeli szukacie bardziej efektownych dodatków polecam Wam sprawdzić przepisy na: pieczywo czosnkowe, dodatek idealny do wszystkiego, chrupiące grzanki z mozzarellą i pomidorami, bagietki czosnkowe.
inne przepisy z:
Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)
poradniki kulinarne
Znajdź rozwiązanie cotygodniowego problemu, czyli co zrobić na obiad na piątek bez mięsa! Skorzystaj z moich pomysłów i przepisów by…
Spodziewasz się gości? Organizujesz domówkę a może wyprawiasz urodziny? Pewnie szukasz inspiracji na przekąski na imprezę na zimno i ciepło,…
Smakuj podróżując!
Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!
Poznajcie niezwykłe miejsce, które niczym wehikuł czasu przeniesie Was w świat pełen wspomnień i emocji. Muzeum Sentymentów w Kowarach stworzone…
Tak się złożyło, że miejscem gdzie spędziłem tegoroczne wakacje były Rowy. Zapowiadało się niepozornie, ale suma summarum było świetnie. Moje…