kotlety francuskie

Kotlety francuskie, być może lepsze niż schabowe…

Choć wielu uważa, że nie ma nic lepszego niż tradycyjny schabowy to ja, mimo wszystko proponuję spróbować jak smakują kotlety francuskie! Kilka dobrze znanych składników, połączonych ze sobą i doprawionych m. in. francuską musztardą daje naprawdę rewelacyjny efekt! Tak przygotowane kotlety francuskie doskonale sprawdzą się na obiad ale również małe domowe przyjęcie, czy imprezowa przekąska ponieważ równie dobrze smakują na zimno!

oznaczenia

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność
autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • 400 g piersi z kurczaka,
  • 50 g mąki,
  • 2 jajka,
  • 50 g śmietany 18%,
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej Dijon,
  • 1 cebula dymka,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
  • 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego,
  • szczypta pieprzu,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • olej do smażenia

(ilość produktów dla przygotowania 7-8 kotletów)

WYKONANIE


  1. Do przygotowanej miski wbijcie jajko a następnie trzepaczką ubijajcie je przez około minutę.
  2. Następnie do miski dodajcie mąkę oraz śmietanę i całość wymieszajcie na jednolitą masę.
  3. Piersi z kurczaka opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie ręcznikiem papierowym i usuńcie niedoskonałości. Mięso pokrójcie w kostkę około 1 x 1 cm i dodajcie do miski z ciastem.
  4. Szczypiorek z cebuli dymki pokrójcie na drobno i również dodajcie do pozostałych składników w misce.
  5. Na koniec do miski dodajcie przyprawy i musztardę. Całość dokładnie wymieszajcie i zostawcie na około 10 minut.
  6. Dużą patelnię postawcie na małym ogniu i rozgrzejcie na niej olej.
  7. Gdy olej będzie gorący nakładajcie łyżką porcję ciasta. U mnie jeden kotlet to były 2-3 łyżki.
  8. Kotlety francuskie smażcie na małym ogniu do momentu, aż będą rumianie. U mnie to było około 4-5 minut z każdej strony.
  9. Usmażone kotlety francuskie odłóżcie na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
  10. Kotlety są gotowe do podania oraz razu po usmażeniu!

Kotlety francuskie, być może lepsze niż schabowe…

kotlety francuskie
kotlety francuskie
kotlety francuskie
kotlety francuskie
kotlety francuskie
kotlety francuskie

MIEJ POD RĘKĄ


  • miska,
  • trzepaczka kuchenna,
  • duża patelnia,
  • ręcznik papierowy,
  • duży, płaski talerz,

CENNE RADY


Kotlety francuskie doskonale sprawdzą się również jako imprezowa zakąska na zimno! Możecie wtedy przygotować je nieco mniejsze, dzięki czemu Wasi goście chętniej po nie chwycą. Więcej pomysłów na imprezowe przekąski znajdziecie w moim wpisie: Przekąski na imprezę na zimno i ciepło [PRZEPISY]

SPOSÓB PODANIA


Kotlety francuskie podawane jako danie obiadowe, możecie podać w towarzystwie pieczonych ziemniaczków lub domowych frytek oraz np. korniszonów lub smażonych pieczarek na słodko! Równie dobrze będą smakowały razem z pieczywem czosnkowym albo zarumienionym kawałkiem chleba tostowego. Dodatkowo możecie podać do nich domowy sos tatarski lub sos 1000 wysp! Kombinacji jest naprawdę dużo a po więcej inspiracji na dodatki, zapraszam Was do wpisu: Pomysły na dodatki do obiadu!.

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl