Mój przepis na stripsy z KFC. Mega chrupiące!
Przepisów na chrupiący przysmak z amerykańskiej sieciówki jest wiele. Jedne nazywają się oryginalnymi, inne niekoniecznie a w tym miejscu poznacie mój, autorski przepis na stripsy z KFC! Jak to mam w zwyczaju staram się odtwarzać smaki, jednak w tym przypadku zależało mi bardziej na chrupkości i… oszczędności:) Nie jestem zwolennikiem smażenia w głębokim tłuszczu, dlatego stworzyłem taką panierkę by każdy z Was mógł usmażyć je na normalnej patelni ze znacznie mniejszą ilością oleju a jednocześnie były równie chrupiące i pyszne! Oto on:)
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 500 g filetu z kurczaka,
- marynata:
- 60 g jogurtu naturalnego (około 2 łyżki),
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
- 1 łyżeczka soli,
- szczypta pieprzu,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- 1/3 łyżeczki wędzonej papryki w proszku,
- szczypta ostrej papryki w proszku,
- ciasto:
- 100 g mąki pszennej,
- 100 ml mleka,
- 1 jajko,
- 30 g mąki ziemniaczanej,
- pół łyżeczki soli,
- szczypta ostrej papryki w proszku,
- szczypta świeżo mielonego pieprzu,
- panierka:
- 250 g mąki pszennej (około 2 szklanek),
- 300 ml oleju rzepakowego do smażenia,
(ilość produktów dla przygotowania około 15 stripsów )
WYKONANIE
- W pierwszej kolejności przygotujcie marynatę. W tym celu do miski wrzućcie wszystkie składniki marynaty i dokładnie je wymieszajcie.
- Filety z piersi kurczaka osuszcie ręcznikiem papierowym, usuńcie niedoskonałości a następnie pokrójcie w około centymetrowe eskalopki (plasterki).
- Pokrojone mięso dodajcie do przygotowanej wcześniej marynaty i wymieszajcie, by równomiernie się nią pokryło a następnie odstawcie do lodówki na minimum 1 godzinę.
- Pod koniec czasu marynowania się mięsa, przygotujcie ciasto do obtaczania stripsów. Do kolejnej miski dodajcie wszystkie składniki a następnie używając kuchennej trzepaczki wymieszajcie ciasto na gładką, jednolitą masę.
- Do przygotowanego ciasta dodajcie zamarynowane mięso i dokładnie wymieszajcie.
- W osobnym naczyniu przygotujcie panierkę, wsypując do niego mąkę pszenną.
- W międzyczasie na patelnię wlejcie olej i mocno go rozgrzejcie.
- Obtoczone w cieście, zamarynowane wcześniej mięso wrzucajcie do mąki i dokładnie obtoczcie, po czym wrzucajcie na mocno rozgrzany olej.
- Stripsy smażcie na rumiany kolor przez 3-4 minuty z każdej strony. Po usmażeniu odkładajcie usmażone stripy na ręcznik papierowy, który wpije nadmiar oleju.
- Chrupiące mięsne kąski są gotowe do podania!
- Oto mój przepis na stripsy z KFC!
Mój przepis na stripsy z KFC. Mega chrupiące!
MIEJ POD RĘKĄ
- 2 średniej wielkości miski,
- duży, możliwie płaski pojemnik do panierowania,
- kuchenna trzepaczka,
- szczypce kuchenne,
- ręczniki papierowe,
- patelnia
CENNE RADY
Jeżeli zależy Wam, by stripsy były jeszcze bardziej aromatyczne i pełne smaku, marynujcie mięso znacznie dłużej niż godzinę. Nie zaszkodzi, jeżeli mięso spędzi w marynacie nawet całą noc!
Spodobał się Wam przepis na stripsy z KFC mojego autorstwa – sprawdźcie podobne przepisy, które znajdziecie pod tagami: #domowy fast food czy #przepisy inspirowane Ameryką!
SPOSÓB PODANIA
Chrupiące mięsne kąski rodem z amerykańskiej sieciówki, które przygotujecie znając przepis na stripsy z KFC, świetnie smakują jak zakąska do ręki (tzw. finger foods) ale równie dobrze będą pasować w zastępstwie do klasycznego kotleta w burgerach lub jako mięsny składnik obiadu, będący alternatywą dla dobrze znanych kotletów, np. kotletów z piersi indyka.
Pierwsza propozycja, czyli kąsek na raz, aż prosi się o dodatek wyrazistego sosu np. intensywnego sosu pomidorowego, domowego ketchupu czy sosu BBQ. Natomiast jeżeli stripsy a’la KFC podacie jako mięso na obiad, pamiętajcie o dodatkach np. domowych frytkach, frytkach z batatów i marchewki (są obłędne!), chińskiej surówce czy bardziej tradycyjnej surówce z dodatkiem majonezu! Po więcej pomysłów na dodatki do obiadu zapraszam do wpisu: Pomysły na dodatki do obiadu!
polecane PRZEPISY