przepis na stripsy z KFC Przekąski na imprezę na zimno

Mój przepis na stripsy z KFC. Mega chrupiące!

Przepisów na chrupiący przysmak z amerykańskiej sieciówki jest wiele. Jedne nazywają się oryginalnymi, inne niekoniecznie a w tym miejscu poznacie mój, autorski przepis na stripsy z KFC! Jak to mam w zwyczaju staram się odtwarzać smaki, jednak w tym przypadku zależało mi bardziej na chrupkości i… oszczędności:) Nie jestem zwolennikiem smażenia w głębokim tłuszczu, dlatego stworzyłem taką panierkę by każdy z Was mógł usmażyć je na normalnej patelni ze znacznie mniejszą ilością oleju a jednocześnie były równie chrupiące i pyszne! Oto on:)

autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • 500 g filetu z kurczaka,
  • marynata:
    • 60 g jogurtu naturalnego (około 2 łyżki),
    • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
    • 1 łyżeczka soli,
    • szczypta pieprzu,
    • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
    • 1/3 łyżeczki wędzonej papryki w proszku,
    • szczypta ostrej papryki w proszku,
  • ciasto:
    • 100 g mąki pszennej,
    • 100 ml mleka,
    • 1 jajko,
    • 30 g mąki ziemniaczanej,
    • pół łyżeczki soli,
    • szczypta ostrej papryki w proszku,
    • szczypta świeżo mielonego pieprzu,
  • panierka:
    • 250 g mąki pszennej (około 2 szklanek),
  • 300 ml oleju rzepakowego do smażenia,

(ilość produktów dla przygotowania około 15 stripsów )

WYKONANIE


  1. W pierwszej kolejności przygotujcie marynatę. W tym celu do miski wrzućcie wszystkie składniki marynaty i dokładnie je wymieszajcie.
  2. Filety z piersi kurczaka osuszcie ręcznikiem papierowym, usuńcie niedoskonałości a następnie pokrójcie w około centymetrowe eskalopki (plasterki).
  3. Pokrojone mięso dodajcie do przygotowanej wcześniej marynaty i wymieszajcie, by równomiernie się nią pokryło a następnie odstawcie do lodówki na minimum 1 godzinę.
  4. Pod koniec czasu marynowania się mięsa, przygotujcie ciasto do obtaczania stripsów. Do kolejnej miski dodajcie wszystkie składniki a następnie używając kuchennej trzepaczki wymieszajcie ciasto na gładką, jednolitą masę.
  5. Do przygotowanego ciasta dodajcie zamarynowane mięso i dokładnie wymieszajcie.
  6. W osobnym naczyniu przygotujcie panierkę, wsypując do niego mąkę pszenną.
  7. W międzyczasie na patelnię wlejcie olej i mocno go rozgrzejcie.
  8. Obtoczone w cieście, zamarynowane wcześniej mięso wrzucajcie do mąki i dokładnie obtoczcie, po czym wrzucajcie na mocno rozgrzany olej.
  9. Stripsy smażcie na rumiany kolor przez 3-4 minuty z każdej strony. Po usmażeniu odkładajcie usmażone stripy na ręcznik papierowy, który wpije nadmiar oleju.
  10. Chrupiące mięsne kąski są gotowe do podania!
  11. Oto mój przepis na stripsy z KFC!

Mój przepis na stripsy z KFC. Mega chrupiące!

przepis na stripsy z KFC
przepis na stripsy z KFC
przepis na stripsy z KFC
przepis na stripsy z KFC
przepis na stripsy z KFC
przepis na stripsy z KFC

MIEJ POD RĘKĄ


  • 2 średniej wielkości miski,
  • duży, możliwie płaski pojemnik do panierowania,
  • kuchenna trzepaczka,
  • szczypce kuchenne,
  • ręczniki papierowe,
  • patelnia

CENNE RADY


Jeżeli zależy Wam, by stripsy były jeszcze bardziej aromatyczne i pełne smaku, marynujcie mięso znacznie dłużej niż godzinę. Nie zaszkodzi, jeżeli mięso spędzi w marynacie nawet całą noc!

Spodobał się Wam przepis na stripsy z KFC mojego autorstwa – sprawdźcie podobne przepisy, które znajdziecie pod tagami: #domowy fast food czy #przepisy inspirowane Ameryką!

SPOSÓB PODANIA


Chrupiące mięsne kąski rodem z amerykańskiej sieciówki, które przygotujecie znając przepis na stripsy z KFC, świetnie smakują jak zakąska do ręki (tzw. finger foods) ale równie dobrze będą pasować w zastępstwie do klasycznego kotleta w burgerach lub jako mięsny składnik obiadu, będący alternatywą dla dobrze znanych kotletów, np. kotletów z piersi indyka.

Pierwsza propozycja, czyli kąsek na raz, aż prosi się o dodatek wyrazistego sosu np. intensywnego sosu pomidorowego, domowego ketchupu czy sosu BBQ. Natomiast jeżeli stripsy a’la KFC podacie jako mięso na obiad, pamiętajcie o dodatkach np. domowych frytkach, frytkach z batatów i marchewki (są obłędne!), chińskiej surówce czy bardziej tradycyjnej surówce z dodatkiem majonezu! Po więcej pomysłów na dodatki do obiadu zapraszam do wpisu: Pomysły na dodatki do obiadu!

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl