Mój przepis na stripsy z KFC. Mega chrupiące!

przepis na stripsy z KFC Przekąski na imprezę na zimno
  • Marcin
  • 29 grudnia 2021

Przepisów na chrupiący przysmak z amerykańskiej sieciówki jest wiele. Jedne nazywają się oryginalnymi, inne niekoniecznie a w tym miejscu poznacie mój, autorski przepis na stripsy z KFC! Jak to mam w zwyczaju staram się odtwarzać smaki, jednak w tym przypadku zależało mi bardziej na chrupkości i… oszczędności:) Nie jestem zwolennikiem smażenia w głębokim tłuszczu, dlatego stworzyłem taką panierkę by każdy z Was mógł usmażyć je na normalnej patelni ze znacznie mniejszą ilością oleju a jednocześnie były równie chrupiące i pyszne! Oto on:)

SKŁADNIKI


  • 500 g filetu z kurczaka,
  • marynata:
    • 60 g jogurtu naturalnego (około 2 łyżki),
    • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
    • 1 łyżeczka soli,
    • szczypta pieprzu,
    • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
    • 1/3 łyżeczki wędzonej papryki w proszku,
    • szczypta ostrej papryki w proszku,
  • ciasto:
    • 100 g mąki pszennej,
    • 100 ml mleka,
    • 1 jajko,
    • 30 g mąki ziemniaczanej,
    • pół łyżeczki soli,
    • szczypta ostrej papryki w proszku,
    • szczypta świeżo mielonego pieprzu,
  • panierka:
    • 250 g mąki pszennej (około 2 szklanek),
  • 300 ml oleju rzepakowego do smażenia,

(ilość produktów dla przygotowania około 15 stripsów )

przepis na stripsy z KFC
przepis na stripsy z KFC
przepis na stripsy z KFC
przepis na stripsy z KFC
przepis na stripsy z KFC
przepis na stripsy z KFC

WYKONANIE


Mój przepis na stripsy z KFC. Mega chrupiące!

  1. W pierwszej kolejności przygotujcie marynatę. W tym celu do miski wrzućcie wszystkie składniki marynaty i dokładnie je wymieszajcie.
  2. Filety z piersi kurczaka osuszcie ręcznikiem papierowym, usuńcie niedoskonałości a następnie pokrójcie w około centymetrowe eskalopki (plasterki).
  3. Pokrojone mięso dodajcie do przygotowanej wcześniej marynaty i wymieszajcie, by równomiernie się nią pokryło a następnie odstawcie do lodówki na minimum 1 godzinę.
  4. Pod koniec czasu marynowania się mięsa, przygotujcie ciasto do obtaczania stripsów. Do kolejnej miski dodajcie wszystkie składniki a następnie używając kuchennej trzepaczki wymieszajcie ciasto na gładką, jednolitą masę.
  5. Do przygotowanego ciasta dodajcie zamarynowane mięso i dokładnie wymieszajcie.
  6. W osobnym naczyniu przygotujcie panierkę, wsypując do niego mąkę pszenną.
  7. W międzyczasie na patelnię wlejcie olej i mocno go rozgrzejcie.
  8. Obtoczone w cieście, zamarynowane wcześniej mięso wrzucajcie do mąki i dokładnie obtoczcie, po czym wrzucajcie na mocno rozgrzany olej.
  9. Stripsy smażcie na rumiany kolor przez 3-4 minuty z każdej strony. Po usmażeniu odkładajcie usmażone stripy na ręcznik papierowy, który wpije nadmiar oleju.
  10. Chrupiące mięsne kąski są gotowe do podania!
  11. Oto mój przepis na stripsy z KFC!

MIEJ POD RĘKĄ

  • 2 średniej wielkości miski,
  • duży, możliwie płaski pojemnik do panierowania,
  • kuchenna trzepaczka,
  • szczypce kuchenne,
  • ręczniki papierowe,
  • patelnia

CENNE RADY

Jeżeli zależy Wam, by stripsy były jeszcze bardziej aromatyczne i pełne smaku, marynujcie mięso znacznie dłużej niż godzinę. Nie zaszkodzi, jeżeli mięso spędzi w marynacie nawet całą noc!

Spodobał się Wam przepis na stripsy z KFC mojego autorstwa – sprawdźcie podobne przepisy, które znajdziecie pod tagami: #domowy fast food czy #przepisy inspirowane Ameryką!

SPOSÓB PODANIA

Chrupiące mięsne kąski rodem z amerykańskiej sieciówki, które przygotujecie znając przepis na stripsy z KFC, świetnie smakują jak zakąska do ręki (tzw. finger foods) ale równie dobrze będą pasować w zastępstwie do klasycznego kotleta w burgerach lub jako mięsny składnik obiadu, będący alternatywą dla dobrze znanych kotletów, np. kotletów z piersi indyka.

Pierwsza propozycja, czyli kąsek na raz, aż prosi się o dodatek wyrazistego sosu np. intensywnego sosu pomidorowego, domowego ketchupu czy sosu BBQ. Natomiast jeżeli stripsy a’la KFC podacie jako mięso na obiad, pamiętajcie o dodatkach np. domowych frytkach, frytkach z batatów i marchewki (są obłędne!), chińskiej surówce czy bardziej tradycyjnej surówce z dodatkiem majonezu! Po więcej pomysłów na dodatki do obiadu zapraszam do wpisu: Pomysły na dodatki do obiadu!

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!