ślimaki z ciasta drożdżowego Przekąski na imprezę na zimno i ciepło

Obłędne ślimaki z ciasta drożdżowego

Ślimaki z ciasta drożdżowego z dodatkiem wędliny, sera, sosu pomidorowego i innych ulubionych składników to doskonały pomysł na imprezową przekąskę czy niecodzienną kolację. Wielu z Was może kojarzyć ślimaki, które zrobione są z gotowego ciasta francuskiego, jednak te z drożdżowego biją je na głowę! Półkruche ciasto drożdżowe na śmietanie, dosłownie rozpływa się w ustach i doskonale smakuje z dodatkami, których w ślimakach nie powinno brakować!

oznaczenia

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność
autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


(ilość produktów dla przygotowania 30-35 ślimaków)

WYKONANIE


  1. W pierwszej kolejności przygotuj zaczyn na ciasto, w tym celu do wysokiego naczynia wsyp pokruszone drożdże, cukier oraz śmietanę. Wymieszaj zaczyn aż do całkowitego rozpuszczenia cukru i pozostaw na 5-10 do lekkiego wyrośnięcia.
  2. W czasie gdy zaczyn rośnie, pokrój składniki do nadzienia: szynkę w paski, oliwki w plasterki, suszone pomidory również w paski a ogórki w półplasterki. Żółty ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  3. Do miski wsyp mąkę, którą wcześniej przesiej na sicie a następnie dodaj miękkie masło, które pokrój ostrym nożem już w mące.
  4. Następnie do miski wlej zaczyn i zacznij wyrabiać ciasto dłońmi. Ugniataj ciasto przez około 2-3 minuty aż do momentu, gdy będzie ono całkowicie gładkie.
  5. Gotowe ciasto rozwałkuj na duży prostokąt o wymiarach około 60 x 40 centymetrów.
  6. 2/3 powierzchni ciasta posmaruj sosem pomidorowym lub ketchupem. Na sosie układaj pokrojone składniki nadzienia a na końcu posyp wszystko startym serem.
  7. Ciasto wraz ze składnikami zawiń w roladę, zaczynając zwijanie od strony nadzienia.
  8. Zawiniętą roladę pokrój ostrym nożem na plastry o o grubości ok. 1,5 centymetra, która następnie układaj na płasko na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Ślimaki z wierzchu posyp suszonym oregano.
  9. Blaszkę ze ślimakami włóż do nagrzanego do 200 stopni (tryb grzanie góra-dół) i piecz przez 16-18 minut.
  10. Po tym czasie ślimaki z ciasta drożdżowego są gotowe do podania!

Obłędne ślimaki z ciasta drożdżowego

ślimaki z ciasta drożdżowego
ślimaki z ciasta drożdżowego
ślimaki z ciasta drożdżowego
ślimaki z ciasta drożdżowego
ślimaki z ciasta drożdżowego
ślimaki z ciasta drożdżowego

MIEJ POD RĘKĄ


  • wysokie naczynie do przygotowania zaczynu,
  • miska,
  • tarka kuchenna (duże oczka),
  • stolnica lub czysty blat kuchenny,
  • wałek do ciasta,
  • papier do pieczenia

CENNE RADY


Ślimaki z ciasta drożdżowego pozostają dłużej świeże niż te przygotowane z ciasta francuskiego, dlatego też możesz przygotować je nawet dzień przed planowanym przyjęciem.

Również dobór dodatków do ślimaków, podobnie jak w przypadku pizzy, należy wyłącznie do Ciebie! Dodaj po prostu to co lubisz, a moje propozycje potraktuj jako sugestię:)

SPOSÓB PODANIA


Ślimaki z ciasta drożdżowego są gotową przekąską, która nie wymaga żadnych dodatków. Jeżeli jednak bardzo chcesz podać je w towarzystwie jeszcze czegoś, polecam np. sos śmietanowo-majonezowy lub sos BBQ.

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl