Obłędne ślimaki z ciasta drożdżowego
Ślimaki z ciasta drożdżowego z dodatkiem wędliny, sera, sosu pomidorowego i innych ulubionych składników to doskonały pomysł na imprezową przekąskę czy niecodzienną kolację. Wielu z Was może kojarzyć ślimaki, które zrobione są z gotowego ciasta francuskiego, jednak te z drożdżowego biją je na głowę! Półkruche ciasto drożdżowe na śmietanie, dosłownie rozpływa się w ustach i doskonale smakuje z dodatkami, których w ślimakach nie powinno brakować!
oznaczenia
SKŁADNIKI
- składniki na ciasto:
- 250 g mąki pszennej,
- 100 ml śmietany 18%,
- 25 g świeżych drożdży,
- 1 łyżka cukru,
- 120 g miękkiego masła,
- składniki do nadzienia:
- 3-4 łyżki sosu pomidorowego lub ketchupu,
- 100 g żółtego sera,
- 5 plastrów szynki, np. domowej szynki wędzonej,
- 50 g oliwek,
- 6-7 suszonych pomidorów,
- 2 ogórki konserwowe lub ogórki po kaszubsku,
- suszone oregano do posypania,
(ilość produktów dla przygotowania 30-35 ślimaków)
WYKONANIE
- W pierwszej kolejności przygotuj zaczyn na ciasto, w tym celu do wysokiego naczynia wsyp pokruszone drożdże, cukier oraz śmietanę. Wymieszaj zaczyn aż do całkowitego rozpuszczenia cukru i pozostaw na 5-10 do lekkiego wyrośnięcia.
- W czasie gdy zaczyn rośnie, pokrój składniki do nadzienia: szynkę w paski, oliwki w plasterki, suszone pomidory również w paski a ogórki w półplasterki. Żółty ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Do miski wsyp mąkę, którą wcześniej przesiej na sicie a następnie dodaj miękkie masło, które pokrój ostrym nożem już w mące.
- Następnie do miski wlej zaczyn i zacznij wyrabiać ciasto dłońmi. Ugniataj ciasto przez około 2-3 minuty aż do momentu, gdy będzie ono całkowicie gładkie.
- Gotowe ciasto rozwałkuj na duży prostokąt o wymiarach około 60 x 40 centymetrów.
- 2/3 powierzchni ciasta posmaruj sosem pomidorowym lub ketchupem. Na sosie układaj pokrojone składniki nadzienia a na końcu posyp wszystko startym serem.
- Ciasto wraz ze składnikami zawiń w roladę, zaczynając zwijanie od strony nadzienia.
- Zawiniętą roladę pokrój ostrym nożem na plastry o o grubości ok. 1,5 centymetra, która następnie układaj na płasko na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Ślimaki z wierzchu posyp suszonym oregano.
- Blaszkę ze ślimakami włóż do nagrzanego do 200 stopni (tryb grzanie góra-dół) i piecz przez 16-18 minut.
- Po tym czasie ślimaki z ciasta drożdżowego są gotowe do podania!
Obłędne ślimaki z ciasta drożdżowego
MIEJ POD RĘKĄ
- wysokie naczynie do przygotowania zaczynu,
- miska,
- tarka kuchenna (duże oczka),
- stolnica lub czysty blat kuchenny,
- wałek do ciasta,
- papier do pieczenia
CENNE RADY
Ślimaki z ciasta drożdżowego pozostają dłużej świeże niż te przygotowane z ciasta francuskiego, dlatego też możesz przygotować je nawet dzień przed planowanym przyjęciem.
Również dobór dodatków do ślimaków, podobnie jak w przypadku pizzy, należy wyłącznie do Ciebie! Dodaj po prostu to co lubisz, a moje propozycje potraktuj jako sugestię:)
SPOSÓB PODANIA
Ślimaki z ciasta drożdżowego są gotową przekąską, która nie wymaga żadnych dodatków. Jeżeli jednak bardzo chcesz podać je w towarzystwie jeszcze czegoś, polecam np. sos śmietanowo-majonezowy lub sos BBQ.
polecane PRZEPISY