Chleb jak z piekarni na zakwasie

Chleb jak z piekarni na zakwasie

Jeżeli ktoś choć raz w życiu był w prawdziwej piekarni, nie takiej gdzie sprzedają chleb tylko w takiej w której chleb się wypieka, na pewno doskonale pamięta ten zapach, unoszący się w gorącym wnętrzu piekarni. Jego nie da się zapomnieć ani pomylić z czymkolwiek innym. Jeszcze rok temu nie spodziewałem się, że taki sam zapach uda mi się poczuć w moim własnym domu… Niesamowite! To właśnie przy wypiekaniu tego chleba ponownie poczułem się jak małe dziecko idące po bochenek chleba do piekarni która była niemal po sąsiedzku. Przepis na chleb jak z piekarni na zakwasie, powstał z ogromną pomocą Pana Krzysztofa z kanału filon4you na YouTube, którego filmy wiele podpowiedziały i nauczyły jeżeli chodzi o wypiek chleba!

Choć chleb jak z piekarni na zakwasie to wcale nie takie „małe piwko” i wymaga nieco pracy, smakiem i aromatem na pewno wynagrodzi wszelki trud i wysiłek. Dołącza on oczywiście do pozostałych przepisów na domowe chleby i bułki, które zebrałem dla Was w tagu #domowe chleby i bułki. A tymczasem poznajcie przepis na to cudo!

autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • kwas chlebowy:
  • rozczynka pszenna:
    • 25 g świeżych drożdży,
    • 130 g mąki pszennej typ 680,
    • 100 ml wody,
  • pozostałe składniki:
    • 600 g mąki pszennej typ 680,
    • 250 ml wody,
    • 22 g soli,
    • 12 g drożdży,
    • 1 jajko,
    • 2 łyżki maku niebieskiego,

(ilość produktów dla przygotowania 2 bochenków chleba o wadze ok. 680 g)

WYKONANIE


  1. By przygotować chleb jak z piekarni na zakwasie, zacznijcie pracę od przygotowania kwasu chlebowego.
    1. Do przygotowanej miski dodajcie porcję zakwasu żytniego, który możecie przygotować wg mojego wpisu: Jak zrobić zakwas na chleb domowy? Przepis krok po kroku!
    2. Następnie do zakwasu dodajcie 100 g mąki żytniej oraz 100 ml wody, po czym zamieszajcie całość, przykryjcie bawełnianą ściereczką i odstawicie w ciepłe miejsce na 5 godzin.
    3. Po tym czasie dodajcie do kwasu kolejną porcję mąki żytniej (100 g) oraz 100 ml wody. Ponownie całość zamieszajcie i z wierzchu posypcie pozostałymi 20 g mąki z wierzchu i odstawcie przykryte ściereczką na kolejne 5 godzin lub nawet całą noc.
    4. Po upływie kolejnych kilku godzin kwas chlebowy jest gotowy.
  2. Kolejnego dnia rozpocznijcie dalsze prace od przygotowania rozczyny pszennej.
    1. Drożdże rozpuście w wodzie.
    2. Do miski dodajcie mąkę pszenną i dodajcie do niej wodę z drożdżami a na końcu całość wymieszajcie i zostawcie na 3 godziny, przykryte bawełnianą ściereczką.
    3. Po tym czasie rozczyna jest gotowa do dalszego przygotowywania ciasta.
  3. Mając już gotowy kwas chlebowy oraz rozczynę, możemy przejść do kolejnych kroków przygotowania domowego chleba.
  4. W wodzie rozpuście drożdże a do przygotowanej miski dodajcie: 600 g mąki pszennej, około 200 g kwasu chlebowego (około 2/3 całości, pozostałą 1/3 odłóżcie do słoiczka na później) oraz przygotowaną rozczynę.
  5. Następnie do miski dodajcie rozpuszczone w wodzie drożdże oraz sól.
  6. Wszystkie składniki ciasta należy teraz wyrobić przez około 10 minut (możecie użyć robota planetarnego).
  7. Po tym czasie ciasto przełóżcie na posypaną mąką stolnicę i przez kolejne pół minuty wyrabiajcie dłońmi, formując kulkę.
  8. Ciasto zostawcie pod przykryciem (bawełnianą ściereczką) na 30 minut by „ruszyło”.
  9. Po upływie pół godziny ciasto podzielcie na dwie części a następnie każdą z nich uformujcie na kształt bochenka chleba i połóżcie na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.
  10. Przygotowane bochenki spryskajcie wodą i zostawcie na 15-20 minut (bez przykrycia).
  11. Po tym czasie chlebki posmarujcie rozkłóconym jajkiem, posypcie makiem i na końcu natnijcie ostrym nożem. By chleb nie pękał warto nakłuć bochenki metalową szpilką w kilku miejscach.
  12. Gotowe chlebki wstawcie do nagrzanego do 220 stopni (tryb grzanie góra – dół) i pieczcie przez 15 minut. Po ich upływie zmniejszcie temperaturę do 180 stopni (tryb bez zmian) i pieczcie chleby dalej przez 35 minut.
  13. Chleb jak z piekarni na zakwasie po niecałej godzinie w piekarniku jest gotowy!

Chleb jak z piekarni na zakwasie

Chleb jak z piekarni na zakwasie
Chleb jak z piekarni na zakwasie
Chleb jak z piekarni na zakwasie
Chleb jak z piekarni na zakwasie
Chleb jak z piekarni na zakwasie
Chleb jak z piekarni na zakwasie

MIEJ POD RĘKĄ


  • stolnica lub kawałek czystego blatu kuchennego,
  • 3 średnie lub duże miski,
  • 2 bawełniane ściereczki kuchenne,
  • naczynie o pojemności ok. 1 litra,
  • papier do pieczenia,
  • spryskiwacz z wodą,
  • pędzel kuchenny,
  • ostry nóż,
  • ewentualnie: robot planetarny z hakiem go wyrabiania ciasta,

CENNE RADY


Najtrudniejsze dla mnie było uformowanie kształtnego chlebka i wymagało to kilku prób, by dojść do efektu jaki widzicie na zdjęciach. Tego jak ugniatać ciasto na chleb i formować kształtne bochenki podpatrzyłem na kanale Pana Krzysztofa (filon4you na Youtube), dlatego również i Was odsyłam właśnie do niego. Sam tworząc najlepszy opis i najdoskonalsze zdjęcia i tak nie będę w stanie przekazać Wam tego tak dobrze jak Pan Krzysztof na swoich filmach.

SPOSÓB PODANIA


Dla wielu z Was, chleb jak z piekarni na zakwasie będzie najlepszy jeszcze ciepły i bez żadnych dodatków lub jedynie z odrobiną masła. Ja jednak polecam Wam sprawdzić moje przepisy na dodatki do chleba, np. wielkopolski ser smażony czy domową szynkę drobiową z szynkowaru. Możecie również podać do niego ulubioną pastę kanapkową. Kilkanaście przepisów na pasty kanapkowe, np. pastę jajeczną, pastę z makreli i suszonych pomidorów czy pastę z szynki, znajdziecie w moim wpisie: Domowe przepisy na pasty kanapkowe.

Dla najbardziej ambitnych polecam przepisy na domowe wędzonki np. wędzona pierś z kurczaka lub wymagające nieco pracy domowe okłady na chleb, np. domowy pasztet z żurawina i jabłkami.

A dla fanów słodkiego polecam podać do chleba domowe dżemy, np. dżem z truskawek czy domowe powidła śliwkowe.

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
ryszard
ryszard
9 dni temu

a co z rozczynką pszenną? -w przepisie nic nie ma oprócz jak ja wykonać-chaos

logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl