Pieczone ziemniaki na obiad

Pieczone ziemniaki na obiad

Pieczone ziemniaki to doskonały zamiennik dla gotowanych ziemniaków, puree ziemniaczanego czy frytek, które są nieodłącznym towarzyszem kotleta z piersi kurczaka, surówki czy buraczków zasmażonych, czyli niemal typowego domowego, bądź niedzielnego obiadu. Można je spotkać w dyskontowych zamrażarkach, gdzie łódeczki ziemniaczane znajdziemy doprawione na kilka różnych sposobów. Dla mnie najlepsze zawsze są ziołowe, ale te kupne muszą schować się do pieczonych ziemniaków przygotowanych w domu. Domowe pieczone ziemniaki to przypieczona skórka, ziołowy aromat i delikatne oraz miękkie wnętrze! Nie ma co dyskutować – dodatek idealny! Spróbujcie przygotować go w swoim domu!

oznaczenia

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność
autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • 1,1 kg ziemniaków,
  • 1 łyżka miodu,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 3/4 łyżeczki oregano,
  • pół łyżeczki bazylii,
  • pół łyżeczki rozmarynu,
  • 3 ząbki czosnku

(ilość produktów dla przygotowania 6-7 porcji)

WYKONANIE


  1. Ziemniaki na początku dobrze należy wymyć. Jeżeli są mocno ubrudzone, zalej je wodą i zostaw w niej na około 10 minut.
  2. Najlepiej ziemniaki wyczyścić szczoteczką lub szczotką do mycia.
  3. Umyte i wyczyszczone ziemniaki podziel ostrym nożem na łódeczki i wrzuć do przygotowanej miski.
  4. Do moździerza dodaj zioła: tymianek, oregano, bazylię i rozmaryn a na końcu dodaj sól. Rozetrzyj wszystko na możliwie gładką przyprawę.
  5. Do pokrojonych ziemniaków dodaj miód oraz olej. Miód powinien być płynny, jeżeli taki nie jest lekko go podgrzej. Ziemniaki wymieszaj, by miód i olej obtoczył wszystkie łódeczki.
  6. Ziemniaki z miodem i olejem, przerzuć na blaszkę do pieczenia.
  7. Dopraw ziemniaki przygotowaną mieszanką ziół i soli. Równomiernie dopraw całość a pomiędzy ziemniaki dodaj w całości 3 ząbki czosnku w łupinach.
  8. Tak przygotowane ziemniaki włóż do nagrzanego do 200 stopni (program grzanie góra-dół) piekarnika i piecz przez 45 minut.
  9. Po upieczeniu pieczone ziemniaki są od razu gotowe do podania.

Pieczone ziemniaki na obiad

Pieczone ziemniaki na obiadu
Pieczone ziemniaki na obiad
Pieczone ziemniaki na obiad
Pieczone ziemniaki na obiad
Pieczone ziemniaki na obiad

MIEJ POD RĘKĄ


  • miskę,
  • moździerz,
  • szczotkę kuchenną do mycia,

CENNE RADY


Odgrzewane pieczone ziemniaki nie są już niestety takie dobre jak świeże, dlatego staraj się przygotować ich tyle, by zostały zjedzone podczas jednego obiadu.

SPOSÓB PODANIA


Pieczone ziemniaki skutecznie mogą zastąpić gotowane pyrki, puree ziemniaczane czy frytki. Podanie do nich smażonego mięsa, np. kotletów z piersi indyka czy kotletów z piersi kurczaka lub nawet smażonego camemberta lub smażonej ryby, będzie doskonałym pomysłem. Do kompletu brakuje jeszcze warzywnego dodatku, np. sałaty ze śmietaną, surówki z białej kapusty czy fasolki szparagowej, dopełni niemal standardowy polski obiad, który dzięki pieczonym ziemniaczkom będzie nieco nowocześniejszy.

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl