Domowa mielonka na chleb
Przestały Wam już smakować gotowe, sklepowe wędliny a nie macie jak przygotować własnej wędzonej szynki lub drobiowej wędliny z szynkowaru, zawsze możecie przygotować prostą w przygotowaniu i pyszną domową mielonkę. Domowa mielonka na chleb to nic innego jak klasyczne kotlety mielone, które każdy z Was dobrze zna, tylko że upieczone w większym kawałku by łatwiej było pokroić ją w wygodne plasterki. Jej ogromną zaletą jest również to, że nie trzeba jej zjeść od razu, bo spokojnie wytrzyma w lodówce nawet kilka dni a można ją również zamrozić i wyciągnąć gdy najdzie ochota:)
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 1,5 kg mięsa mielonego wieprzowego (najlepsze będzie lekko tłuste np. z łopatki),
- 3 małe cebule,
- 1 jajko,
- 200 ml mleka,
- 100 g bułki tartej pszennej,
- 4 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego,
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
- 3 ząbki czosnku,
- pół łyżeczki soli,
- pół łyżeczki uniwersalnej przyprawy typu Vegeta,
- 2 łyżki oleju do smażenia,
- odrobina margaryny do posmarowania formy
(ilość produktów dla przygotowania ok. 1,2 kg domowej mielonki)
WYKONANIE
- Cebule obierzcie i pokrójcie w drobną kostkę.
- Na patelnię dodajcie olej i postawcie ją na średnim ogniu. Gdy olej będzie gorący, dodajcie pokrojoną cebulę oraz szczyptę soli i zeszklijcie ją przez 2 minuty.
- Do mięsa mielonego dodajcie sól, vegetę, przyprawę do mięsa mielonego (którą możecie przygotować wg mojego przepisu: Przyprawa do mięsa mielonego – mój przepis) oraz pieprz ziołowy i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- W międzyczasie cebula powinna być już wystarczająco zeszklona i wtedy możecie dodać ją również do mięsa.
- Foremkę posmarujcie margaryną, wsypcie do niej około 2 łyżek bułki tartej i kulistymi ruchami obsypcie ją po ściankach formy.
- Następnie do mięsa dodajcie mleko, jajko i resztę bułki tartej (wraz z nadmiarem z foremki).
- Całość mięsnej masy wymieszajcie, by wszystkie składniki się równomiernie ze sobą połączyły.
- Gotową masę przełóżcie do przygotowanej foremki, ugniatając ją dłonią by wypchnąć nadmiar powietrza.
- Mielonkę wstawcie do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (program grzanie góra-dół) i pieczcie przez 75 minut.
- Po tym czasie domowa mielonka na chleb jest gotowa do wyciągnięcia z piekarnika, a następnie odstawienia do ostygnięcia.
- Gdy domowa mielonka na chleb będzie już letnia, wyciągnijcie ją z foremki i postawcie na talerzu lub desce wyłożonej ręcznikiem papierowym, który wpije nadmiar tłuszczu.
- Chłodną mielonkę wstawcie do lodówki na minimum 2-3 godziny by zrobiła się zimna, bo dopiero wtedy można ją wygodnie kroić.
- Gotowe!
- df
- Cebulę podsmażyć na oleju dodać na mięso dodać pozostałe składniki wymieszać na równo masę przełożyć do taksówki wysmarowanej margaryną i opuszczonej bułką tartą i piec w piekarniku 180 stopni góra-dół przez godzinę i 15 minutC
Domowa mielonka na chleb
MIEJ POD RĘKĄ
- duża miska,
- praska do czosnku,
- patelnia,
- foremka np. keksówka,
- ręcznik papierowy,
- ewentualnie moździerz do przygotowania przyprawy do mięsa mielonego, wg mojego przepisu: Przyprawa do mięsa mielonego – mój przepis
CENNE RADY
Starajcie wybierać się do mielonki mięso lekko tłuste, dzięki czemu będzie ona bardziej soczysta ale i niestety bardziej kaloryczna… Coś za coś:)
SPOSÓB PODANIA
Domowa mielonka na chleb to oczywiście w zamyśle doskonały okład na chleb. Najlepszy będzie oczywiście domowy, świeży chleb np. chleb owsiany na zakwasie, najprostszy chleb żytni na zakwasie, chleb razowy pszenno-żytni czy aromatyczny chleb cebulowy! Do tego wszystkiego delikatny warzywny dodatek, np. plasterek świeżego pomidora, ogórka czy rzodkiewki. A dla fanów bardziej wyrazistych dodatków polecam domowego ogórka kiszonego, konserwowego czy ogórka po kaszubsku! Gwarantuje, że będzie pysznie:)