Domowa mielonka na chleb

Domowa mielonka na chleb

Przestały Wam już smakować gotowe, sklepowe wędliny a nie macie jak przygotować własnej wędzonej szynki lub drobiowej wędliny z szynkowaru, zawsze możecie przygotować prostą w przygotowaniu i pyszną domową mielonkę. Domowa mielonka na chleb to nic innego jak klasyczne kotlety mielone, które każdy z Was dobrze zna, tylko że upieczone w większym kawałku by łatwiej było pokroić ją w wygodne plasterki. Jej ogromną zaletą jest również to, że nie trzeba jej zjeść od razu, bo spokojnie wytrzyma w lodówce nawet kilka dni a można ją również zamrozić i wyciągnąć gdy najdzie ochota:)

oznaczenia

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność
autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • 1,5 kg mięsa mielonego wieprzowego (najlepsze będzie lekko tłuste np. z łopatki),
  • 3 małe cebule,
  • 1 jajko,
  • 200 ml mleka,
  • 100 g bułki tartej pszennej,
  • 4 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego,
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • pół łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki uniwersalnej przyprawy typu Vegeta,
  • 2 łyżki oleju do smażenia,
  • odrobina margaryny do posmarowania formy

(ilość produktów dla przygotowania ok. 1,2 kg domowej mielonki)

WYKONANIE


  1. Cebule obierzcie i pokrójcie w drobną kostkę.
  2. Na patelnię dodajcie olej i postawcie ją na średnim ogniu. Gdy olej będzie gorący, dodajcie pokrojoną cebulę oraz szczyptę soli i zeszklijcie ją przez 2 minuty.
  3. Do mięsa mielonego dodajcie sól, vegetę, przyprawę do mięsa mielonego (którą możecie przygotować wg mojego przepisu: Przyprawa do mięsa mielonego – mój przepis) oraz pieprz ziołowy i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  4. W międzyczasie cebula powinna być już wystarczająco zeszklona i wtedy możecie dodać ją również do mięsa.
  5. Foremkę posmarujcie margaryną, wsypcie do niej około 2 łyżek bułki tartej i kulistymi ruchami obsypcie ją po ściankach formy.
  6. Następnie do mięsa dodajcie mleko, jajko i resztę bułki tartej (wraz z nadmiarem z foremki).
  7. Całość mięsnej masy wymieszajcie, by wszystkie składniki się równomiernie ze sobą połączyły.
  8. Gotową masę przełóżcie do przygotowanej foremki, ugniatając ją dłonią by wypchnąć nadmiar powietrza.
  9. Mielonkę wstawcie do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (program grzanie góra-dół) i pieczcie przez 75 minut.
  10. Po tym czasie domowa mielonka na chleb jest gotowa do wyciągnięcia z piekarnika, a następnie odstawienia do ostygnięcia.
  11. Gdy domowa mielonka na chleb będzie już letnia, wyciągnijcie ją z foremki i postawcie na talerzu lub desce wyłożonej ręcznikiem papierowym, który wpije nadmiar tłuszczu.
  12. Chłodną mielonkę wstawcie do lodówki na minimum 2-3 godziny by zrobiła się zimna, bo dopiero wtedy można ją wygodnie kroić.
  13. Gotowe!
  14. df
  15. Cebulę podsmażyć na oleju dodać na mięso dodać pozostałe składniki wymieszać na równo masę przełożyć do taksówki wysmarowanej margaryną i opuszczonej bułką tartą i piec w piekarniku 180 stopni góra-dół przez godzinę i 15 minutC

Domowa mielonka na chleb

Domowa mielonka na chleb
Domowa mielonka na chleb
Domowa mielonka na chleb
Domowa mielonka na chleb
Domowa mielonka na chleb
Domowa mielonka na chleb

MIEJ POD RĘKĄ


CENNE RADY


Starajcie wybierać się do mielonki mięso lekko tłuste, dzięki czemu będzie ona bardziej soczysta ale i niestety bardziej kaloryczna… Coś za coś:)

SPOSÓB PODANIA


Domowa mielonka na chleb to oczywiście w zamyśle doskonały okład na chleb. Najlepszy będzie oczywiście domowy, świeży chleb np. chleb owsiany na zakwasie, najprostszy chleb żytni na zakwasie, chleb razowy pszenno-żytni czy aromatyczny chleb cebulowy! Do tego wszystkiego delikatny warzywny dodatek, np. plasterek świeżego pomidora, ogórka czy rzodkiewki. A dla fanów bardziej wyrazistych dodatków polecam domowego ogórka kiszonego, konserwowego czy ogórka po kaszubsku! Gwarantuje, że będzie pysznie:)

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl