domowe hamburgery domowe burgery slow fast food

Domowe hamburgery. Dokładnie takie, jakie lubisz!

Dlaczego twierdzę, że domowe hamburgery są lepsze niż na mieście i dokładnie takie jak lubisz? Ponieważ możesz skomponować je samemu, dokładnie z tych składników, które lubisz lub akurat masz pod ręką. Hamburger to bardzo ogólna nazwa, która nie odnosi się do konkretnej kanapki jak np. cheeseburger, który każdy doskonale zna i wie co jest w środku:)

A co powinno znaleźć się wśród składników hamburgera? Na pewno bułka, burger, sałata, ulubione warzywa i oczywiście sos do hamburgerów! Im smaczniejsze będą poszczególne składniki tym lepszy będzie końcowy efekt, dlatego zachęcam aby burgery, sos czy bułki przygotować samodzielnie w domu. Jak to zrobić, przeczytacie poniżej.

autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • 2 bułki pszenne do hamburgerów,
  • 2 burgery, najlepiej przygotowane w domu (polecam mój przepis na domowe burgery),
  • 5-6 liści ulubionej sałaty,
  • 2 łyżki sosu do hamburgerów,
  • 1 pomidor,
  • 1 ogórek konserwowy,
  • 2 duże plastry ulubionego ser, jak użyłem Camemberta,
  • 1 mała cebula,
  • 2 łyżeczki musztardy delikatesowej,
  • 2 łyżki ketchupu (polecam mój przepis na domowy ketchup)
  • oczywiście składniki do hamburgerów możesz dobierać pod siebie, dlatego jeżeli masz ochotę dodaj np.:

(ilość produktów dla przygotowania 2 hamburgerów)

WYKONANIE


  1. Cebulę obierz z łupi i jedną połowę pokrój w plasterki (krążki) a drugą w drobną kostkę. Cebulę pokrojoną w kostkę wrzuć do małego sitka i sparz wrzątkiem.
  2. Umyj sałatę i pomidora. Pomidora oraz ogórka konserwowego pokrój na plasterki.
  3. Rozgrzej patelnie, na jednej z nich ułóż przekrojone na pół bułki a na drugiej burgery, przygotowane wcześniej zgodnie z moim przepisem na domowe burgery.
  4. Bułki podgrzewaj na małym ogniu, sprawdzając od czasu do czasu stopień zarumieniania.
  5. W czasie gdy smażą się burgery i podgrzewają bułki, pokrój ser na plasterki
  6. Gdy burgery będą już odpowiednio wysmażone, również i bułki powinny być już idealnie zarumienione. Zdejmij z patelni jeden spód bułki i posmaruj go przygotowanym wcześniej sosem do hamburgerów.
  7. Na sos połóż umyte liście sałaty a na nie usmażonego burgera.
  8. Następnie na gorącego burgera połóż plasterki sera a na niego plasterki ogórka konserwowego.
  9. Dalej posyp całość sparzoną cebulą i dodaj na wierzch łyżeczkę musztardy. Na musztardzie ułóż plasterki pomidora oraz krążki cebuli.
  10. Ściągnij z patelni jeden wierzch bułki, polej go ketchupem i połóż na wierzchu hamburgera.
  11. Gotowe! Identycznie przygotuj drugiego hamburgera.

Domowe hamburgery. Dokładnie takie, jakie lubisz!

domowe hamburgery domowe burgery slow fast food
domowe hamburgery domowe burgery slow fast food
domowe hamburgery domowe burgery slow fast food
domowe hamburgery domowe burgery slow fast food
domowe hamburgery domowe burgery slow fast food
domowe hamburgery domowe burgery slow fast food

MIEJ POD RĘKĄ


  • dwie patelnie (jedna do bułek, druga do burgerów),
  • małe sitko,

CENNE RADY


By domowe hamburgery lądowały ciepłe na stole, trzeba uwijać się z ich przygotowaniem! Dlatego warto przez wrzuceniem na patelnie burgerów i bułek, umyć, pokroić i przygotować wszystkie pozostałe składniki, by potem tylko sięgać po nie i układać.

SPOSÓB PODANIA


Jak hamburger to… frytki i cola! Taki zestaw już chyba stał się standardem, dlatego dla tradycjonalistów polecam wypróbować przepis na domowe frytki z ziemniaków a dla łamiących schematy mam inną propozycję: frytki z batatów i marchewki oraz domową lemoniadę! Oczywiście dla większych głodomorów, polujących na duże zestawy polecam dodać domowe cheeseburgery, które moim zdaniem pomylicie z oryginałem:)

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl