Domowe hamburgery. Dokładnie takie, jakie lubisz!
Dlaczego twierdzę, że domowe hamburgery są lepsze niż na mieście i dokładnie takie jak lubisz? Ponieważ możesz skomponować je samemu, dokładnie z tych składników, które lubisz lub akurat masz pod ręką. Hamburger to bardzo ogólna nazwa, która nie odnosi się do konkretnej kanapki jak np. cheeseburger, który każdy doskonale zna i wie co jest w środku:)
A co powinno znaleźć się wśród składników hamburgera? Na pewno bułka, burger, sałata, ulubione warzywa i oczywiście sos do hamburgerów! Im smaczniejsze będą poszczególne składniki tym lepszy będzie końcowy efekt, dlatego zachęcam aby burgery, sos czy bułki przygotować samodzielnie w domu. Jak to zrobić, przeczytacie poniżej.
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 2 bułki pszenne do hamburgerów,
- 2 burgery, najlepiej przygotowane w domu (polecam mój przepis na domowe burgery),
- 5-6 liści ulubionej sałaty,
- 2 łyżki sosu do hamburgerów,
- 1 pomidor,
- 1 ogórek konserwowy,
- 2 duże plastry ulubionego ser, jak użyłem Camemberta,
- 1 mała cebula,
- 2 łyżeczki musztardy delikatesowej,
- 2 łyżki ketchupu (polecam mój przepis na domowy ketchup)
- oczywiście składniki do hamburgerów możesz dobierać pod siebie, dlatego jeżeli masz ochotę dodaj np.:
- smażone pieczarki,
- ostre papryczki,
- inne typy serów, np. fetę, rokpol, oscypek itd.,
- placek ziemniaczany,
- frytki,
- bekon,
- świeży ogórek, paprykę,
- jajko sadzone,
- ogórka kiszonego,
- karmelizowaną cebulę,
- i inne, które tylko lubisz!
(ilość produktów dla przygotowania 2 hamburgerów)
WYKONANIE
- Cebulę obierz z łupi i jedną połowę pokrój w plasterki (krążki) a drugą w drobną kostkę. Cebulę pokrojoną w kostkę wrzuć do małego sitka i sparz wrzątkiem.
- Umyj sałatę i pomidora. Pomidora oraz ogórka konserwowego pokrój na plasterki.
- Rozgrzej patelnie, na jednej z nich ułóż przekrojone na pół bułki a na drugiej burgery, przygotowane wcześniej zgodnie z moim przepisem na domowe burgery.
- Bułki podgrzewaj na małym ogniu, sprawdzając od czasu do czasu stopień zarumieniania.
- W czasie gdy smażą się burgery i podgrzewają bułki, pokrój ser na plasterki
- Gdy burgery będą już odpowiednio wysmażone, również i bułki powinny być już idealnie zarumienione. Zdejmij z patelni jeden spód bułki i posmaruj go przygotowanym wcześniej sosem do hamburgerów.
- Na sos połóż umyte liście sałaty a na nie usmażonego burgera.
- Następnie na gorącego burgera połóż plasterki sera a na niego plasterki ogórka konserwowego.
- Dalej posyp całość sparzoną cebulą i dodaj na wierzch łyżeczkę musztardy. Na musztardzie ułóż plasterki pomidora oraz krążki cebuli.
- Ściągnij z patelni jeden wierzch bułki, polej go ketchupem i połóż na wierzchu hamburgera.
- Gotowe! Identycznie przygotuj drugiego hamburgera.
Domowe hamburgery. Dokładnie takie, jakie lubisz!
MIEJ POD RĘKĄ
- dwie patelnie (jedna do bułek, druga do burgerów),
- małe sitko,
CENNE RADY
By domowe hamburgery lądowały ciepłe na stole, trzeba uwijać się z ich przygotowaniem! Dlatego warto przez wrzuceniem na patelnie burgerów i bułek, umyć, pokroić i przygotować wszystkie pozostałe składniki, by potem tylko sięgać po nie i układać.
SPOSÓB PODANIA
Jak hamburger to… frytki i cola! Taki zestaw już chyba stał się standardem, dlatego dla tradycjonalistów polecam wypróbować przepis na domowe frytki z ziemniaków a dla łamiących schematy mam inną propozycję: frytki z batatów i marchewki oraz domową lemoniadę! Oczywiście dla większych głodomorów, polujących na duże zestawy polecam dodać domowe cheeseburgery, które moim zdaniem pomylicie z oryginałem:)
polecane PRZEPISY