pasta czosnkowa do chleba przepisy na pasty kanapkowe

Pasta czosnkowa do chleba

Pasta czosnkowa do chleba na pewno zaskarbi sobie sympatię fanów czosnkowych smaków, dlatego każdy kto wybiera do fast-food-u sos czosnkowy, powinien jej obowiązkowo spróbować! Pasta czosnkowa do chleba łączy w sobie jednak więcej niż tylko jeden smak, bo w jej składzie znajdują się również ogórki konserwowe, odrobina musztardy a nawet curry. Mimo to, czosnek jest wyraźnie wyczuwalny i mimo, że jeden ząbek wydaje się niewielką ilością, w zupełności wystarcza aby podkreślić swoją obecność i jednocześnie nie zdominować innych smaków. Zresztą spróbujcie sami!

oznaczenia

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność
autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • 125 g twarogu półtłustego mielonego,
  • 3 łyżeczki śmietany 18%,
  • 1 łyżeczka musztardy delikatesowy,
  • 1 ogórek konserwowy lub ogórka po kaszubsku,
  • szczypiorek od cebuli dymki,
  • 1/4 łyżeczki curry w proszku,
  • 1 duży ząbek czosnku,
  • sól, pieprz,

(ilość produktów dla przygotowania 220 g pasty)

WYKONANIE


  1. Do przygotowanej miski przełóżcie omierzoną ilość twarogu.
  2. Ogórek konserwowy poszatkujcie w drobną kostkę i dodajcie do twarogu.
  3. Następnie szczypiorek pokrójcie możliwie drobno i również dodajcie do miski.
  4. W dalszej kolejności do miski dodajcie śmietanę, musztardę oraz curry.
  5. Na koniec obierzcie z łupin ząbek czosnku i używając praski do czosnku, rozdrobnijcie go i dodajcie do pozostałych składników.
  6. Całość doprawcie solą i najlepiej świeżo mielonym pieprzem i następnie dokładnie wymieszajcie.
  7. Pasta czosnkowa do chleba jest gotowa do podania!

Pasta czosnkowa do chleba

pasta czosnkowa do chleba
pasta czosnkowa do chleba
pasta czosnkowa do chleba
pasta czosnkowa do chleba
pasta czosnkowa do chleba przepisy na pasty kanapkowe

MIEJ POD RĘKĄ


  • miskę,
  • praskę do czosnku,

CENNE RADY


Choć 1 ząbek czosnku wygląda pewnie dla wielu z Was niepozornie, jest wystarczający by dać wyraźny smak w paście. Jeżeli zależy Wam na bardziej czosnkowym smaku, najpierw zostawcie pastę na noc, by się przegryzła a dopiero gdy to nadal będzie dla Was za mało, przy kolejnym przygotowywaniu pasty dodajcie więcej czosnku.

SPOSÓB PODANIA


Pasta czosnkowa do chleba, smakuje oczywiście najlepiej na kromce dobrego, najlepiej domowego chleba. Oto dwa przepisy na domowe chlebki, które mogą Was zainteresować: chleb razowy pszenno-żytni i chleb pszenny z żurawiną. Choć równie ciekawym pomysłem na podanie czosnkowej pasty może być również pieczywo czosnkowe, czym na pewno zaskoczycie swoich domowników!

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl