Przepis na sos czosnkowy. Smakuje jak na mieście!
Poznajcie mój przepis na sos czosnkowy, który zawładnął sercami Polaków niemal do obłędu:) Można o niego poprosić zamawiając kebaba, hot-doga, pizzę, zapiekankę a być może również jabłecznik na ciepło… Dlatego postanowiłem podzielić się z Wami przepisem na moją wersję sosu czosnkowego, który moim zdaniem niczym nie odbiega do tego, który możecie się dostać na mieście a nawet jest od nich lepszy! Możecie wykorzystać go, gdy korzystając z moich przepisów przegotujecie m. in.: domową pizzę, domową tortillę kebab, hot-dogi z serem i ogórkami konserwowymi czy zapiekanki jak z budki!. W ten sposób do galerii sosów w przepiśniku kierunkowo.pl, dołącza czosnkowy „król”!
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 100 g majonezu,
- 3 ząbki czosnku,
- 60 g śmietany 18%,
- 60 g jogurtu naturalnego,
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej,
- koperek,
- sól, pieprz
(ilość produktów dla przygotowania ok. 220 ml sosu)
WYKONANIE
- Do przygotowanej miski włóżcie całość majonezu.
- Czosnek obierzcie z łupin i pokrójcie ząbki na mniejsze kawałki. Następnie przeciśnijcie cały czosnek przez praskę wprost do majonezu.
- Po przeciśnięciu czosnku dodajcie do niego solidną szczyptę soli.
- Do miski dodajcie śmietanę, jogurt naturalny, musztardę oraz pieprz.
- Koperek opłuczcie pod bieżącą wodą a następnie pokrójcie i dodajcie do sosu.
- Całość wymieszajcie, doprawcie do smaku i gotowe!
Przepis na sos czosnkowy. Smakuje jak na mieście!
MIEJ POD RĘKĄ
- miseczka o pojemności min. 300 ml,
- praska do czosnku,
CENNE RADY
Mój przepis na sos czosnkowy, skrywa w sobie jedną tajemnicę… Otóż tak przygotowany sos nabiera „mocy” z czasem, dlatego np. na kolejny dzień będzie znacznie bardziej czosnkowy niż w dzień przygotowania. Warto o tym pamiętać, jeżeli chcecie przygotować go wcześniej a nie lubicie aż tak intensywnych smaków – wtedy dodajcie mniej czosnku.
SPOSÓB PODANIA
Sos czosnkowy to przede wszystkim dodatek do wieli dań, głównie typu fast-food, takich jak np. domowa pizza, tortizza, czyli ekspresowa pizza na tortilli, mini pizze z ciasta francuskiego, obłędne ślimaki z ciasta drożdżowego, hot-dogi z karmelizowaną cebulą, zapiekanki jak z budki, tradycyjne frytki do zrobienia w domu, frytki z batatów i marchewki ale również mięs obiadowych np. soczysta karkówka pieczona czy pieczony filet z indyka na obiad i do kanapki! Świetnie sprawdzi się również jako dodatek do domowych wędlin np. szynki z indyka z szynkowara czy wędzonej piersi z kurczaka! Sami przyznacie, że dodatek dobry do wszystkiego, tak samo jak pieczywo czosnkowe🙂