uroczysty obiad na niedziele

Pomysły na elegancki i uroczysty obiad na niedzielę


opublikowano: 29 listopada 2021
kategoria: poradnik
autor bloga
kierunkowo.pl autor Marcin Krawczyk złote kierunki 2023 2022 2024 2025
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
autor wpisu
kierunkowo.pl autor Marcin Krawczyk złote kierunki 2023 2022 2024 2025
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj

Poznajcie moje pomysły na uroczysty obiad w niedzielę lub inny świąteczny dzień! Choć nie jestem entuzjastą szczególnie wystawnego życia i eleganckich spotkań a w ubiorze bliżej mi do softshell-a niż koszuli na spinki, jak każdemu zdarza mi się przyjmować gości i serwować im, nieco bardziej wyszukane dania. Oto kilka z nich, może wśród nich znajdziecie inspirację na smakowite ugoszczenie swoich gości.

5 RAD na uroczysty obiad na niedzielę i święta

Uroczysty obiad najczęściej dla większej ilości osób to dla każdego domowego kucharza spore wyzwanie, nie tylko kulinarne. Każdy z nas chciałby aby wypadł idealnie, wszystko co wyląduje na stole zachwycało smakiem a goście wyszli zadowoleni. Choć nie wyprawiam co niedzielę wystawnego obiadu, wiele takich mam już za sobą, dzięki czemu mogę podpowiedzieć Wam kilka cennych rad!

Reklama | Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

1. Wystawny obiad to zły czas na eksperymenty kulinarne

Moja podstawowa zasada! Eksperymentować można gotując dla siebie czy domowników. Przyjmując gości, powinno zależeć nam na jak najlepszym ich ugoszczeniu, a to jest znacznie prostsze, gdy zdecydujemy się skorzystać ze sprawdzonych wcześniej przepisy i klasycznych smaków.

Jeżeli jednak znamy doskonale swoich gości, wiesz jakie mają kulinarne upodobania, można pozwolić sobie na nieco kulinarnego szaleństwa. Mimo wszystko zachęcam do wprowadzania delikatnych zmian do sprawdzonych przepisów zamiast rzucania się na głęboką wodę i gotowania nowych dań po raz pierwszy.

uroczysty oabiad na niedziele

2. Wszystko co własnej roboty, zawsze robi wrażenie!

Nie każdy w domu piecze chleb, podobnie nie każdy zna smak przygotowanych w domu wędlin dlatego już samym faktem przygotowania czegoś własnymi rękoma, zyskamy wiele w oczach naszych gości. Przekonacie się, że nawet trywialnymi, przygotowanymi w domu pyzami czy makaronem, zrobimy większe wrażenie niż innym, choćby najbardziej wykwintnym i wyszukanym daniem.

3. Postaraj się o dobre produkty

Nie ma dobrych dań, bez dobrych produktów i składników. Choć do jakości produktów warto przywiązywać uwagę codziennie, chociażby ze względu na własne zdrowie to w przypadku wyjątkowych okazji, szczególnie warto skorzystać z dobrych jakościowo produktów, które są kluczem do kulinarnego sukcesu. Dlatego bezwzględnie zrezygnujcie przy takich okazjach z przecenionych produktów lub takich, które mają krótką datę ważności.

4. Czasami skromniej znaczy lepiej

Choć przyjęło się, że na uroczysty obiad na niedzielę czy szczególną okazję wypada przygotować kilka różnych dań, to nie warto przywiązywać się do tej zasady, nie czując się na siłach podołać takiemu wyzwaniu. Czasami lepiej przygotować 1-2 dania, które będą doskonałe niż 10 byle jakich…

Zasada jest prosta: im więcej decydujemy się przygotować tym więcej mamy okazji do popełnienia kulinarnego faux-pas!

uroczysty obiad na niedziele

5. Zadbaj o wygląd stołu

Pewnie każdy słyszał, że „jemy oczami” i choć dotyczy to wyglądu i sposobu podania samego dania, warto również zadbać o estetykę samego stołu, przy którym będziemy wspólnie jedli. Zaplanowany uroczysty obiad na niedzielę czy święto, to dobra okazja by pozytywnie zaskoczyć naszych gości przybraniem stołu, stawiając na nim np. świeże, cięte kwiaty, ozdoby, dekoracje czy stylowe serwetki i nakrycia. W takim otoczeniu, znacznie milej się biesiaduje.

Moje przepisy na uroczysty obiad na niedzielę

Poznajcie moje pomysły na uroczysty obiad na niedzielę lub inne święto, kiedy to chcemy ugościć naszych bliskich czy znajomych w wyjątkowy sposób. Oczywiście to mój pomysł na taki wystawny obiad, który w moim domu jest właśnie tym szczególnie wystawnym a jak wspomniałem we wstępie, daleko mi do arystokracji:)

Dla każdego pod hasłem uroczysty i elegancki obiad, kryje się zupełnie coś innego. Moja propozycja to tylko jeden z przykładów, który możecie dostosować do swoich oczekiwań, wymagań i gości.

Wszystkie przepisy podzieliłem na 3 główne kategorie: zupy, dania główne i startery. Dodatkowo na samym końcu podpowiadam Wam również napoje, które można postawić do obiadu.

Zupy

Rosół królewski

Królewski rosół z perliczki, wołowiny i kurczaka

Na specjalne okazje, mam specjalny przepis na rosół! Wolno gotowany przez kilka godzin, doskonale wydobywa smak aż 3 gatunków mięsa: wołowiny, perliczki i drobiu!

Przepis znajdziecie w moim przepiśniku – Królewski rosół z perliczki, wołowiny i kurczaka

Krem ze świeżych ogórków

krem ze świeżych ogórków obiad na piątek bez mięsa uroczysty obiad na niedzielę

Dla tych, co szukają alternatywnej zupy do tradycyjnego rosołu, podrzucam Wam przepis na krem ze świeżych ogórków, który dodatkowo możecie podać z grzankami, które również przygotujcie z pomocą mojego przepisu.

Przepis znajdziecie w moim przepiśniku – Krem ze świeżych ogórków oraz Grzanki do zupy

Żurek na domowym zakwasie

żurek uroczysty obiad na niedzielę

Mówią, że dobry żurek jest dobry na każdą okazję! A żurek na własnoręcznie wykonanym zakwasie z dobrej jakości białą kiełbasą na pewno zrobi na waszych gościach duże wrażenie!

Przepis znajdziecie w moim przepiśniku – Tradycyjny żurek na domowym zakwasie

Reklama | Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

Dania główne

Polędwiczki z kurkami

Polędwiczki wieprzowe z kurkami

Polędwiczka wieprzowa to najszlachetniejszy kawałek mięsa wieprzowego, przez dania z niej przygotowane również uchodzą za wyjątkowo ekskluzywne i eleganckie! Wśród moim przepisów znajdziecie właśnie ten, gdzie polędwiczki lądują w aromatycznym sosie kurkowym!

Przepis znajdziecie w moim przepiśniku – Polędwiczki wieprzowe z kurkami

Kurczak z farszem pieczarkowym

pieczony kurczak faszerowany pieczarkami uroczysty obiad na niedzielę

Pieczony w całości kurczak zawsze robi wrażenie! A jeżeli dodatkowo wypełniony jest aromatycznym farszem pieczarkowym, który także mięsu nadał wyjątkowy smak, to w parze z efektywnym wyglądem idzie również niepowtarzalny smak!

Przepis znajdziecie w moim przepiśniku – Pieczony kurczak faszerowany pieczarkami

Papryka faszerowana

Papryki nadziewane

Pewnie wielu z Was miało okazję spróbować faszerowanych papryk, ale czy jedliście kiedyś paprykę faszerowaną mięsem mielonym i fetą? To właśnie ten niepozorny dodatek fety, robi w tym przepisie kolosalną różnicę, która wielu z Was zaskoczy! Również waszych gości:)

Przepis znajdziecie w moim przepiśniku – Papryki nadziewane mięsem mielonym i ryżem z fetą

Pieczony filet z indyka

Pieczony filet z indyka na obiad i do kanapki uroczysty obiad na niedzielę

Kolejne bardzo dostojnie wyglądające danie to pieczony filet z indyka, który oczywiście równie dobrze smakuje co wygląda. Jego największą zaletą jest bardzo prosty przepis, z którym każdy da sobie radę!

Przepis znajdziecie w moim przepiśniku – Pieczony filet z indyka na obiad i do kanapki

Schab ze śliwką

pieczony schab ze sliwką uroczysty obiad na niedzielę

Moim zdaniem, schab ze śliwką to klasyka polskiego uroczystego stołu. W moim przepisie poznacie sposób na niesamowity sos do niego, który zdecydowanie wyróżni go spośród innych, znanych schabów:)

Przepis znajdziecie w moim przepiśniku – Pieczony schab ze śliwką

Domowe sushi

domowe sushi przepis prosty Przekąski na imprezę na zimno

A dla bardziej nowoczesnych gości, otwartych na inne kuchnie świata i niekonwencjonalne smaki polecam zaskoczyć wszystkich podając przygotowane własnoręcznie sushi! Oczywiście podpowiadam, krok po kroku, jak je przygotować i jednocześnie nie zbankrutować:)

Przepis znajdziecie w moim przepiśniku – Domowe sushi. Przepis dla początkujących

Startery, przystawki i czekadełka

Jeżeli chcecie uraczyć swoich gości niewielką przekąską dla umilenia oczekiwania na obiad lub pobudzenia apetytu, skorzystajcie z kilku poniższych przepisów na startery, czekadełka czy przystawki!

Faszerowane pieczarki z serem i orzechami

faszerowane pieczarki z grilla z serem i orzechami

Ser, pieczarki i orzechy to doskonałe połączenie, jeżeli jeszcze go nie poznaliście, czas to nadrobić. A gdy sami przekonacie się, że to kompozycja niemal doskonała, zaskoczcie nią swoich gości, którzy oczekują za głównymi daniami. Mimo, że podstawowy przepis to wersja na grilla, bez problemu przygotujecie je w piekarniku.

Przepis znajdziecie w moim przepiśniku – Faszerowane pieczarki z grilla z serem i orzechami

Domowy twaróg wędzony

Twaróg wędzony Przekąski na imprezę na zimno

Przystawka dla ambitnych ale za to jaka! Własnoręcznie przygotowany twaróg wędzony to niesamowicie ciekawa przekąska, która skusi każdego! A smak? Fenomenalny!

Przepis znajdziecie w moim przepiśniku – Twaróg wędzony z przyprawami

Domowy chleb z pastą kanapkową

pasta z bobu na kanapki hummus z bobu przepisy na pasty kanapkowe Przekąski na imprezę na zimno

A co powiecie na domowy chleb z wyjątkową pastą kanapkową? Na pobudzenie apetytu idealne! Oczywiście własny chleb będzie najlepszym i najbardziej interesującym dla twoich gości wyborem! Skorzystajcie z moich przepisów na domowe chleby oraz pasty kanapkowe!

Kruche ślimaki drożdżowe

ślimaki z ciasta drożdżowego Przekąski na imprezę na zimno i ciepło

Pewnie znacie ślimaki z ciasta francuskiego, które jest kruche i dodatkowo szybko traci swoją kruchość… Nie trzeba jednak rezygnować z tej prostej w przygotowaniu i bardzo wygodnej do przekąszania, pysznej przystawki! Po prostu przygotujcie ją, samemu wyrabiając kruche ciasto drożdżowe, które potem nadziejecie wszystkimi frykasami:)

Przepis znajdziecie w moim przepiśniku – Obłędne ślimaki z ciasta drożdżowego

Napoje

Do obiadu możecie podać zarówno napoje bezalkoholowe jak i lekkie alkohole np. wino czy cydr. Dla prawdziwych koneserów polskich wyrobów alkoholowych, polecam wypróbować polskich win oraz regionalnych piw.

Z napojów bezalkoholowych, warto postawić na stole sok owocowy (najlepiej 100%), wodę z miętą i cytryną lub czystą wodę niegazowaną. Jeżeli chcecie i tutaj wprawić swoich gości w zaciekawienie polecam przygotować świeżo wyciskany sok lub domowy kompot, np. kompot z truskawek!

Reklama | Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

Więcej pomysłów na uroczysty obiad na niedzielę i święta!

Po więcej przepisów, które możecie wykorzystać przygotowując uroczysty obiad na niedziele i święta, zapraszam Was do odwiedzenia tagu #obiad na niedziele i święta! Poniżej zaledwie kilka propozycji i dalszych inspiracji!

O jakiej godzinie zaplanować uroczysty obiad na niedzielę?

Idealnej godziny nie ma:) Wiele zależy od Waszych upodobań, przyzwyczajeń i czasu, który macie. Na pewno na uroczysty obiad na niedziele czy święto musicie zarezerwować sobie minimum 2-3 godziny, bo sam kilkudaniowy obiad to kwestia około godziny a przecież nie wypada od razu po nim wypraszać gości:) Zazwyczaj po obiedzie na stole ląduje jeszcze skromna kawa czy herbata i najczęściej po niej mała „uroczystość” się kończy a goście rozchodzą do swoich domów.

Z tego względu, optymalną godziną na którą zaplanujecie uroczysty obiad na niedziele czy dowolną inną okazję i zaprosicie swoich gości, jest rozpoczęcie go między godziną 13 a 15.

Poznajcie moje poradniki kulinarne!

To tylko jeden z wielu kulinarnych poradników, jaki dla Was przygotowałem – poznajcie pozostałe i odkryjcie kolejne pomysły i inspiracje kulinarne. Poniżej dwie propozycje.

Po poznać wszystkie poradniki kulinarne na kierunkowo.pl odwiedźcie koniecznie tag #poradniki kulinarne.

Poczuj klimat naprawdę uroczystych obiadów!

kierunkowo.pl to miejsce, gdzie poza kulinarnymi inspiracjami i poradnikami, znajdziecie wiele treści turystycznych, dzięki którym poznacie niesamowite zakątki naszego kraju! A skoro wpis o tym, jak zaplanować i przygotować uroczysty obiad na niedzielę czy święto, to poznajcie kilka miejsc, gdzie kiedyś na pewno wystawiało się ogromne i wykwintne uczty! Bo gdzie indziej jak nie w okazałych pałacach, potężnych zamkach czy wystawnych dworach, szukać historii o uroczystych biesiadach! Oto kilka z nich, które udało mi się odwiedzić! Po więcej ciekawych miejsc z całej Polski, wśród których być może znajdziecie inspirację i pomysł na urlop, zapraszam do kategorii tu byłem!

A może podobnie jak i ja lubicie łączyć pasję do gotowania z pasją do podróżowania? Jeżeli tak, koniecznie sprawdźcie co jeszcze dla Was przygotowałem!

W kategorii zwiedzam Polskę, znajdziecie dziesiątki wpisów z całego kraju, wśród których być może znajdziecie pomysł na najbliższy weekend, wakacje czy urlop! Poniżej dwa przykładowe wpisy.

wspieraj bloga Ja tworzę rzetelne treści, którym możesz zaufać a Ty stawiasz kawkę:) Dzięki drobnym wpłatom od Czytelników (5, 10, 15 zł), mogę utrzymywać i rozwijać bloga
POZNAJMY SIĘ
kierunkowo.pl autor marcin krawczyk prelekcja targi tour salon prezentacja 2023
Marcin Krawczyk

mikropodróżnik | bloger | polonofil

Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Specjalizuje się w krótkich wyjazdach (mikropodróżach), dzięki którym udaje mi się łączyć pracę zawodową z życiem pełnym podróżniczych przygód! Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie na stronie o mnie

MAPA ATRAKCJI Kilkaset miejsc i inspiracji podróżniczych w jednym miejscu
OZNACZENIA WPISU

region

kategoria

logo sublogo kierunkowo.pl o mnie społeczność współpraca