Jeżeli szukacie pomysłu na urozmaicenie śniadania, kolacji czy imprezowych przekąsek, doskonale trafiliście:) Poznajcie moje przepisy na pasty kanapkowe, które są proste w wykonaniu a niebanalne w smaku! Znajdziecie wśród nich pasty rybne, warzywne, mięsne, na bazie nabiału i wiele innych!
Co na kanapkę?
Każdemu z nas, prędzej czy później znudzą się kanapki z kawałkiem wędliny, sera czy dżemem. Nawet jeżeli dodamy do niej świeże warzywa czy ulubiony sos, na niedługo nam to wystarczy. Z natury każdy z nas lubi zmiany, dlatego również codzienne kanapki warto urozmaicać raz na jakiś czas! Najprostszy i bardzo dobry pomysł to pasty kanapkowe. Moje sprawdzone przepisy na pasty kanapkowe znajdziecie poniżej.
Spróbujcie domowego chleba!
Ale nim poznacie przepisy na pasty kanapkowe, poznajcie jeszcze moje przepisy na domowe chleby, które odmienią Wasze kanapki jeszcze bardziej!
Więcej przepisów na domowe chleby znajdziecie pod tagiem #chleby.
Przepiśnik kierunkowo.pl!
W przepiśniku na kierunkowo.pl znajdziecie setki przepisów na domowe obiady, słodkości, śniadania, zupy, przetwory i wiele więcej! Zachęcam by poszukać wśród nich inspiracji i pomysłów, by na Waszych stołach było jeszcze ciekawiej!
Domowe przepisy na pasty kanapkowe
Przejdźmy do clou wpisu i poznajcie moje przepisy na pasty kanapkowe! Dla małego uporządkowania, podzieliłem je na trzy grupy:
- szybkie w przygotowaniu,
- wyjątkowo niezwykłe w smaku,
- pozostałe
Szybkie przepisy na pasty kanapkowe
Jeżeli macie mało czasu z ranka, by spędzać długie minuty w kuchni a mimo wszystko macie w planach przygotowanie pasty kanapkowej, wykorzystajcie poniższe przepisy na błyskawiczne w przygotowaniu śniadaniowe pasty.
Gziczka z rzodkiewką
Dzięki dodatkowi świeżych nowalijek, np. rzodkiewki, pozornie zwyczajna gziczka nabierze całkowicie nowego charakteru! Banalne a przepyszne!
Przepis znajdziecie w moim przepiśniku – Wiosenna gziczka z rzodkiewką
Twarożek z pomidorami i ogórkiem kiszonym
Trzy składniki, kilka minut na przygotowanie i zaskakująca smakiem pasta kanapkowa gotowa! Oto idealne połączenie twarożku, kiszonego ogórka i pomidorów:)
Przepis znajdziecie w moim przepiśniku – Twarożek z pomidorami i ogórkiem kiszonym
Pasta chrzanowa
Chrzan to nieco zapomniany dodatek, bardzo charakterystyczny dla naszej rodzimej kuchni. Dlatego przypominając o jego wyjątkowym smaku, propozycja szybkiej chrzanowej pasty na chleb.
Przepis znajdziecie w moim przepiśniku – Serek chrzanowy na kanapki
Pasta czosnkowa
Czosnek to bogactwo zdrowotności, mimo że wielu nie przepada za nim, z powodu długo utrzymującego się zapachu. Mimo wszystko, by czosnek kojarzyć z czymś więcej, niż tylko fast-foodowym sosem czosnkowym, przygotowałem przepis na intensywną w smaku pastę czosnkową!
Przepis znajdziecie w moim przepiśniku – Pasta czosnkowa do chleba
Niezwykłe przepisy na pasty kanapkowe
Szukacie nutki niezwykłości i niestandardowych smaków? Oto kilka niezwykłych past kanapkowych obok których nie można przejść obojętnie!
Pasta z twarogu i makreli wędzonej
Pierwszy raz spróbowałem tej pasty u mojej mamy i oniemiałem z zachwytu! Od tego czasu, to dla wielu dziwne połączenie korniszonów, wędzonej makreli i twarogu, stało się jedną z naszych ulubionych past śniadaniowych.
Przepis znajdziecie w moim przepiśniku – Pasta z wędzonej makreli i twarogu
Hummus z bobu
Sezon na bób nie trwa niestety długo, dlatego nie warto zwlekać i przygotować idealny na sezonowe kanapki hummus z bobu. Domowy jest o niebo lepszy od każdego gotowego, który znajdziecie w sklepach.
Przepis znajdziecie w moim przepiśniku – Pasta z bobu na kanapki
Paprykowa pasta z czerwonej fasoli
Inspiracją do powstania tego przepisu była… gotowa pasta kanapkowa, którą kupiliśmy kiedyś w jednym z pobliskich sklepów. Tak nam zasmakowała, że postanowiliśmy odtworzyć jej smak!
Przepis znajdziecie w moim przepiśniku – Paprykowa pasta z czerwonej fasoli
Pomidorowa pasta z makreli
Jestem pewien, że właśnie pomidorowa pasta z makreli była ulubionym „smarowidłem” mojego dziadka, który specjalnie jeździł po nią do oddalonego o kilkanaście kilometrów sklepu rybnego:) Mi również utkwiła w pamięci i tylko kwestią czasu było, kiedy postanowię ja przygotować samodzielnie w domu. Gdy udało się ją odtworzyć, przepis od razu znalazł się w moim przepiśniku!
Przepis znajdziecie w moim przepiśniku – Pomidorowa pasta z makreli
Pozostałe przepisy na pasty kanapkowe
Pasta jajeczna
Kolejna propozycja to klasyka gatunku, wśród past kanapkowych. Pasta jajeczna, bo niej mowa, to prosta i szybka alternatywa dla nudnego śniadania!
Przepis znajdziecie w moim przepiśniku – Klasyczna pasta jajeczna
Pasta pieczarkowa
A może pasta z pieczarek? Będzie ona dla Was zaskoczeniem, mimo że smakuje oczywiście intensywnie pieczarkami, bo dzięki dodatkowi serka topionego, staje się bardzo kremowa.
Przepis znajdziecie w moim przepiśniku – Pasta z pieczarek do chleba
Pasta z szynki
Pasta z szynki to jeden z naszych ulubionych przepisów na pasty kanapkowe. Przepis na pastę z szynki ma wiele zalet: jest banalnie prosty, pasta smakuje świetnie a dodatkowo można wykorzystać nadmiar wędliny, który mamy w lodówce.
Przepis znajdziecie w moim przepiśniku – Pasta z szynki
Więcej przepisów na kanapkowe pasty!
Jeżeli wśród powyższych pomysłów nie znaleźliście inspiracji na własną pastę do pieczywa, koniecznie sprawdźcie pozostałe moje przepisy na pasty kanapkowe, które znajdziecie pod oznaczeniem #pasty kanapkowe. Trzy kolejne pomysły poniżej a kolejne w przepiśniku kierunkowo.pl!
Jak nie pasty, to co jeszcze na chleb?
Pasty kanapkowe są świetnym pomysłem na pokonanie nudy na kanapkach, jednak nie jedynym. Każdy kto choć raz próbował domowej roboty wędlin i wyrobów, doskonale wie, że to zupełnie inna liga niż gotowe produkty które dostaniecie w sklepie. Będą też równie dobrym pomysłem na urozmaicenie waszych śniadaniowych kanapek. Oto kilka propozycji!
Wędliny z szynkowaru
Aby zrobić pyszne domowe wędliny wystarczy zainwestować kilkadziesiąt złotych w szynkowar, który zresztą szybko się spłaci. Dzięki niemu przygotujecie doskonałe wędliny, doprawione dokładnie tak, jak lubicie i nie wcale nie tracą wiele czasu na ich przygotowanie. Oto kilka przepisów z wykorzystaniem szynkowaru.
Dżemy i domowe konfitury
A co powiecie na słodką opcję? Każdy z nas pamięta słodkie śniadania, dlaczego zatem ich nie powtórzyć! Jednak najpierw warto przygotować domowe dżemy i konfitury ze świeżych, sezonowych owoców.
Wędzone przysmaki, czyli wędliny dla ambitnych
A dla ambitnych polecam wypróbować domowych wędlin wędzonych i nie tylko, które choć wymagają nieco czasu i pracy, odwdzięczą się jednak smakiem! Oczywiście by je przygotować niezbędna jest wędzarnia oraz dobrej jakości drewno, dlatego gdy zdecydujecie się przygotować własne wyroby z wędzarni, skorzystajcie z poniższych przepisów.
Inne pomysły
Ostatnie pomysły jakie mogę Wam podpowiedzieć, to dalsze domowe wyroby, które przygotujecie bez żadnych specjalnych urządzeń a mimo to, zyskacie pyszny okład na chleb. Oto kilka pomysłów!